Chiny podnoszą cła na import wieprzowiny
Od 1 stycznia 2020 r. cła na mrożoną wieprzowinę wracają z preferencyjnych 8 na 12% – donosi Reuters. Dlaczego? Jak to odbije się na polskich rolnikach?
Wyższe cło na wieprzowinę
Chiny obniżyły cła na mrożoną wieprzowinę w 2020 r., ponieważ stanęły w obliczu gwałtownie rosnących krajowych cen mięsa w następstwie wybuchu afrykańskiego pomoru świń.
Regulacja stawek ma pomóc w zabezpieczeniu dostaw i ustabilizowaniu cen na krajowym rynku. Wyższe cła mają spowolnić dostawy od czołowych eksporterów, takich jak USA i Hiszpania. Eksport z tych krajów już się znacznie obniżył w ostatnich miesiącach. Mając na uwadze wzrost ceł, oraz fakt, iż Hiszpanie nie ograniczają produkcji żywca wieprzowego, należy się liczyć z tym, iż będą chcieli nadwyżki produkcji lokować na unijnym rynku, co nie wróży dobrze cenom żywca wieprzowego.
Magdalena Szymańska
fot. Pixabay
Magdalena Szymańska
Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki
Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych
Najważniejsze tematy