Z artykułu dowiesz się
- Ile wynosi eksport z Polski?
- Dlaczego rynek chiński nie chce unijnej wieprzowiny?
- Czym Japonia zyskała w oczach unijnych producentów?
Z artykułu dowiesz się
Główną przyczyną spadku eksportu było ograniczenie eksportu do Chin, który jest największym odbiorcą unijnej wieprzowiny oraz podrobów. W porównaniu z ubiegłym rokiem od stycznia do września bieżącego roku Unia sprzedała do tego kraju o ponad 50% mniej towaru, tj. zamiast około 2,2 mln t, jedynie niecałe 1,1 mln t. Na tym spadku unijni eksporterzy stracili łącznie ponad 2 mld euro. W 2021 roku do Chin z unijnych krajów wyjeżdżała ponad połowa sprzedawanej wieprzowiny do krajów trzecich, w tym roku ten udział spadł do około jednej trzeciej. Utraty tego rynku nie były w stanie zrekompensować wysyłki na Filipiny, do Japonii, Korei Południowej, Stanów Zjednoczonych, na Ukrainę oraz do Wybrzeża Kości Słoniowej i Tajwanu, do których, w porównaniu z ubiegłym rokiem, unijne kraje członkowskie zintensyfikowały sprzedaż. Filipiny, do których z Unii wyjechało w tym roku 367 tys. t wieprzowiny, zwiększyły zakupy o 35%, tj. o 95 tys. t, Japonia kupiła o 31%, tj. o 85 tys. t., Korea Południowa o 43%, tj. o 75 tys. t. Do Australii wyjechało z Unii o 41% więcej wieprzowiny, tj. o 37 tys. t. Stany Zjednoczone zwiększyły zakupy o prawie 11%, tj. 11 tys. t. Ukraina od stycznia do września br., w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, zwiększyła import wieprzowiny o ponad 26%, tj. o 17 tys. t. Dziesięcioprocentowy wzrost eksportu (tj. o 7 tys. t) odnotowało Wybrzeże Kości Słoniowej, a prawie 43-procentowy (tj. o 20 tys. t) – Tajwan.
Po znacznych spadkach w pierwszej połowie roku sprzedaż do Państw Środka nieco wzrosła w trzecim kwartale, jednak według analityków obecna surowa polityka koronowa z rozległymi blokadami, może ponownie spowolnić wzrost importu. Cena świń rzeźnych w Chinach w ciągu ostatnich pięciu tygodni ze względu na słaby obrót spadła o dobre 20%.
Warto także podkreślić, iż Japonia, która jest trzecim odbiorcą pod względem wielkości, wieprzowiny UE, płaci za nią bardzo dobrze, toteż jest to kierunek, który zaraz po Chinach jest najważniejszym pod względem wartości sprzedaży. Średnia cena wysyłanej tam tony wieprzowiny wynosiła 3257 euro i była prawie dwukrotnie wyższa niż w eksporcie np. do Ukrainy.
Największym eksporterem wieprzowiny z UE ciągle jest Hiszpania, z której wyjeżdża prawie jedna trzecia całego wolumenu sprzedawanej na rynki trzecie wieprzowiny. Od stycznia do września ograniczyła ona eksport, w porównaniu z ubiegłym rokiem, o ponad 20% do 1,2 mln t. Nieco mniejszą procentową redukcję eksportu odnotowali Duńczycy (eksport spadł tam do 585 tys. t), którzy są drudzy na tej liście. Jednakże największy spadek eksportu odnotowały Niemcy. Ilość wieprzowiny sprzedawana na rynki trzecie spadła tam o 36,7%, tj. o ponad 123 tys. t. Jest to wynik najniższy od 15 lat. Główna przyczyna tkwi w ASF. Polska, która jest szóstym unijnym eksporterem wieprzowiny, zaraz po Francji, zmniejszyła sprzedaż na rynki trzecie o 15,6%, tj. z 189,4 tys. t do 159,9 tys. t.
Chociaż produkcja wieprzowiny w Unii spada, bez wątpienia spadek eksportu, głównie z Hiszpanii oraz Danii i Niemiec, zebrał swoje pokłosie w postaci niskich cen. Spadek produkcji nie rozkłada się bowiem proporcjonalnie do wielkości produkcji, czego najlepszym przykładem jest Hiszpania. Może się jednak okazać, iż pogłowie świn w Unii spadnie na tyle, że wieprzowina będze poszukiwana. O tym, co dzieje się w produkcji świń w UE, piszemy więcej na więcej w artykule Czy hodowla świń będzie dalej spadać?
Magdalena Szymańska
fot. arch.
Magdalena Szymańska
Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki
Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych
Najważniejsze tematy