Rynek trzody chlewnej 2023: więcej wieprzowiny, mniejszy eksport
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rynek trzody chlewnej 2023: więcej wieprzowiny, mniejszy eksport

23.03.2023autor: Anna Kurek

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych szacuje, że światowy popyt na wieprzowinę w 2023 r. znów zyskuje i spożycie wieprzowiny wyniesie około 110 mln t. Producenci z UE nadal gromadzą zapasy. Ile wyniesie produkcja?

Z artykułu dowiesz się

  • Prognozy USDA na 2023 rok
  • Popyt na wieprzowinę się odbudowuje
  • Osłabienie importu 
  • Spadek eksportu
  • Handel żywcem w 2023 r.
  • To, co najważniejsze

Prognozy USDA na 2023 rok

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) prognozuje, że w 2023 r. globalna produkcja wieprzowiny wyniesie 111 mln ton. To wzrost o 1% w stosunku do roku 2022. Oznacza to, że od 2020 roku produkcja kontynuuje odrabianie strat po spadku, kiedy to była o około 16% niższa.

Same Chiny produkują prawie połowę światowej wieprzowiny. Spodziewane jest, że w 2023 r. produkcja ma wynieść w Kraju Środka 52 mln ton, czyli o prawie 2% więcej niż w 2022 r., ponieważ sektor tego gatunku mięsa nadal odbudowuje się po skutkach afrykańskiego pomoru świń (ASF).

W UE prognozowany jest niewielki spadek produkcji o 0,4% – do 22,6 mln t. Rosnące koszty surowców paszowych i energii oraz przepisy dotyczące ochrony środowiska hamują produkcję we Wspólnocie. USA są obecnie trzecim największym producentem wieprzowiny. Według prognoz w 2023 r. produkcja wyniesie tam ok. 10,2 mln t – to o prawie 2% więcej niż w roku poprzednim.

Oczekuje się, że w 2023 r. produkcja w Meksyku osiągnie rekordowy poziom prawie 1,6 mln t, co oznacza wzrost aż o 4,6% w porównaniu z 2022 r. Zapasy robi również Brazylia. Produkcja wieprzowiny wzrosła w tym kraju o 1,6% do 4,4 mln t. W obu krajach rośnie popyt wewnętrzny na ten gatunek mięsa, częściowo ze względu na to, że konsumenci poszukują alternatywy dla droższej wołowiny. Ponadto w krajach tych wzrasta również popyt na eksport.

r e k l a m a

Popyt na wieprzowinę się odbudowuje

W przyszłym roku spodziewane jest również dalsze ożywienie globalnego zapotrzebowania na wieprzowinę. Szacowany wzrost ma być większy o około 1% (110 mln ton) w porównaniu z 2022 r. Konsumpcja wzrasta zwłaszcza w Chinach i USA. W Chinach oczekuje się wzrostu spożycia wieprzowiny o 1,7% – do 53,6 mln ton. W USA spodziewany jest wzrost o około 2% – do 10,2 mln ton.

Popyt w UE ma pozostać w dużej mierze na stałym poziomie 19 mln t (0,3% więcej niż w 2022 r.).

Osłabienie importu 

Jak wynika z raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, globalny handel ma nieznacznie spaść. Import obniży się o 0,6% – do 9,5 mln ton. Powód: chiński import spada drugi rok z rzędu. W porównaniu z 2022 r. o 5,6% do 1,7 mln ton. W porównaniu z rokiem 2020 byłby to gwałtowny spadek o 67,8%.

Z drugiej strony, np. Wielka Brytania odnotowuje rosnący import, który w 2023 r. wyniesie ok. 880 tys. t (wzrost o 10% w stosunku do 2022 r.). Analitycy prognozują, że powrócą trendy konsumpcyjne sprzed pandemii, przy czym zakupy przesuną się z handlu detalicznego na gastronomię. W Hongkongu eksperci spodziewają się wzrostu o 20% do ok. 330 tys. t w stosunku do 2022 r.

Spadek eksportu

Światowy eksport ma spaść aż o 2% – do 10,5 mln ton w 2023 r. Eksperci szacują, że eksport z UE w przyszłym roku wyniesie 3,8 mln t. To o prawie 4% mniej niż przewidywano na ten rok i nawet o 27% mniej niż w 2020 roku. Główną przyczyną tego stanu rzeczy jest malejące zapotrzebowanie odbudowujących swoją produkcję świń Chin na import.

Rys. 1. W 2023 r. eksport z UE ma spaść o 4%, w USA i Kanadzie po 2%. W Brazylii i Meksyku spodziewany jest wzrost 3%.
W 2023 r. eksport z UE ma spaść o 4%, w USA i Kanadzie po 2%. W Brazylii i Meksyku spodziewany jest wzrost 3%.

Eksport z USA również spadnie w 2023 r. z powodu słabnącego popytu ze strony kluczowych importerów, takich jak Meksyk i Chiny. Prognozuje się spadek o 1,7% w porównaniu z 2022 r. Jednak porównując to z rokiem 2020, będzie to spadek aż o 13,7%. Z kolei import do USA ma wzrosnąć do 683 tys. t, czyli będzie o ok. 2% wyższy niż w 2022 r.

Kanada jest trzecim największym na świecie eksporterem wieprzowiny (m.in. do USA, Chin, Japonii, Meksyku) oraz żywca (do USA). Ze względu na rosnącą sprzedaż w Chinach, rolnicy w przeszłości przez krótki czas zwiększali swoje zapasy, ale boom już minął i zapotrzebowanie na kanadyjskie mięso słabnie. W 2023 roku USDA prognozuje spadek eksportu o niecałe 2% do 1,4 mln ton.

Z kolei w Brazylii eksport nabiera rozpędu. Jako czwarty co do wielkości producent i eksporter wieprzowiny na świecie, kraj ten ma wszelkie przesłanki, aby wejść na podium. Według prognoz, w 2023 r. rolnicy wyeksportują 1,3 mln ton – co oznacza wzrost o 2,7% w porównaniu z 2022 r. Oznacza to, że Brazylia w 2023 r. prawdopodobnie wyeksportuje tylko o ok. 5 tys. ton mniej wieprzowiny niż Kanada. Eksperci przypisują ten wzrost silnemu popytowi z Ameryki Południowej i Azji Południowo-Wschodniej, gdzie ASF poważnie ogranicza produkcję trzody chlewnej. Chiny pozostaną najważniejszym krajem docelowym dla wieprzowiny z Brazylii.

Handel żywcem w 2023 r.

Przewiduje się, że światowy import żywych świń spadnie jedynie o 0,4% w 2023 r. Eksport nieznacznie wzrośnie o 0,6%. Liderem w rankingu od lat pozostaje Kanada. W 2023 r. eksperci przewidują eksport 6,7 mln żywych zwierząt. W 2022 r. było to niewiele mniej.

Z kolei dla Chin analitycy przewidują wzrost o 2,6%, co oznacza, że w 2023 r. Chińczycy wyeksportowaliby 1,2 mln żywych zwierząt. Eksport trzody chlewnej do UE utrzyma się na poziomie około 995 tys. sztuk. Jednocześnie rośnie unijny import. Szacuje się, że w 2023 r. wyniesie on 35 tys. zwierząt, czyli prawie 17% więcej niż w 2022 r.

To, co najważniejsze

  • Na rok 2023 Departament Rolnictwa USA prognozuje wzrost światowej produkcji wieprzowiny o 1%.
  • Wysokie koszty produkcji i przepisy dotyczące ochrony środowiska będą jednak nieco tłumić produkcję w UE.
  • W przyszłym roku globalny popyt na wieprzowinę powinien się nieco ożywić.
  • Przewiduje się, że światowy eksport spadnie o 2%. Z UE wyeksportowane zostanie o 4% mniej wieprzowiny.

dr Maria Meinert, SUS

fot. Reimink

autor Anna Kurek

Anna Kurek

<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zdrowie świń

Co kontroluje Inspekcja Weterynaryjna? Przygotuj dokumenty i chlewnię

Co zrobić, by kontrola Inspekcji Weterynaryjnej przebiegła sprawnie? Podpowiadamy, jak przygotować dokumenty, chlewnię, pasze i zwierzęta. 

czytaj więcej
Rynek świń

Ceny tuczników osiągają rekordowy poziom!

Tuczniki przed Świętami Wielkanocnymi są mocno poszukiwane, zarówno w Polsce i innych unijnych krajach, a zakłady przebijają stawki pomiędzy sobą. Podwyżki są spore, gdzie płacą najwięcej? 

czytaj więcej
Rynek świń

Ceny tuczników: przedświąteczne podwyżki! Powrót do rekordowych stawek

Na dużej giełdzie VEZG wzrost, w krajowych zakładach też ceny tuczników rosną. Idą Święta Wielkanocne, ubojnie szukają tuczników. Ile płacą zakłady ubojowe w tym tygodniu?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)