Ceny tuczników osiągają rekordowy poziom!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny tuczników osiągają rekordowy poziom!

30.03.2023autor: Dorota Kolasińska

Tuczniki przed Świętami Wielkanocnymi są mocno poszukiwane, zarówno w Polsce i innych unijnych krajach, a zakłady przebijają stawki pomiędzy sobą. Podwyżki są spore, gdzie płacą najwięcej? 

Przed Wielkanocą pojawiło się spore zainteresowanie na rynku. Ceny tuczników rosną w prawie całej Unii Europejskiej. Stawki wzrosły w Hiszpanii o 4 eurocenty, w Danii o 3 eurocenty i we Francji o 1 eurocent za kg. Co ciekawe na dużej giełdzie VEZG stawka, nie zmieniła się i do 5 kwietnia br. będzie wynosić 2,33 euro/kg. 

Hodowcy oczekiwali, że stawki w związku z dużym wzrostem na małej giełdzie (po poziomu 2,46 euro kg) przełożą się na podwyżki na dużej giełdzie VEZG, jednak cena od ubiegłego tygodnia się nie zmieniła (2,33 euro/kg). Pojawia się pytanie, dlaczego mała giełda nie oddziałuje na dużą? 

- Po pierwsze kupujący określają obecna sytuację jako przejściową, związaną z okresem Świąt Wielkiej Nocy (duże zapotrzebowanie przekłada się na wyższe kwoty licytowane w parkiecie ISW), po którym nastąpi stonowanie zakupów i ustabilizowanie ceny na obecnym poziomie VEZG lub nieco niższym. Drugi powód to brak możliwości eksportu do dalekiej Azji , czyli zakłady bazować muszą tylko na rynku wewnętrznym UE, a tutaj konsument niekoniecznie będzie chętny kupować wyręby, które szły wcześniej na eksport, przez co ich ceny muszą być atrakcyjniejsze, a to utrudnia możliwości podnoszenia cen w skupach - wyjaśnia Bartosz Czarniak, rzecznik POLSUS
r e k l a m a

Ceny tuczników w Polsce

- W zakładach przetwórczych poziom zapasów wieprzowiny jest na niskim poziomie. Podaż żywca wieprzowego pozostanie mała w nadchodzących miesiącach. Ponadto branża szykuje się na rozpoczęcie sezonu grillowego. Eksport do Azji powoli rośnie, a importerzy przyzwyczajają się do wysokich cen europejskiej wieprzowiny. Wielu uczestników rynku przewiduje, że szczyt cenowy przypadnie dopiero w okresie letnich miesięcy. Na krajowym rynku żywiec wieprzowy sprzedaje się bez problemu. Za klasę E w ubiegłym tygodniu niektóre zakłady płaciły powyżej 11,00 zł/kg - podaje Aleksander Dargiewicz, prezes PolPig. Zaznacza, że to nie koniec dobrej passy, bo przed nami również weekend majowy, który sprzyja grillowaniu i popytowi konsumenckiemu na wieprzowinę. 

- Na forach rolniczych często padają oferty 9 zł netto za kg żywej wagi przy odstawach cało samochodowych. W przeliczeniu, cena wagi żywej wynoszącej 9 zł netto za kg, odpowiada wartości 11,30 zł za kg w klasie E - komentuje sytuację Bartosz Czarniak.

Z naszej sondy wynika, że w tym tygodniu zakłady ubojowe płacą średnio za tuczniki 10,67 euro/kg w klasie E i 8,41 zł/kg w wadze żywej. Jednak z informacji pochodzących od hodowców wynika, że oficjalne cenniki ubojni są nieco niższe niż w praktyce zakład potrafi zapłacić rolnikowi. Stawki przekraczają 11 zł/kg wbc w kl. E.  Poszukiwane są większe ilości i wówczas jest możliwość negocjacji ceny.  

Aktualne ceny tuczników oferowane przez zakłady 

Prognoza na rynku tuczników 

Według analityków Credit Agricole wzrost cen skupu trzody chlewnej utrzyma się do III kw. 2023 r.

- Wzrostowi cen skupu trzody chlewnej sprzyja obniżona podaż mięsa wieprzowego ze względu na niską opłacalność jego produkcji w latach 2020-2021 przy jednoczesnym relatywnie silnym unijnym popycie na wieprzowinę. Dodatkowym czynnikiem oddziałującym w kierunku wzrostu cen skupu trzody chlewnej jest utrzymująca się silna presja kosztowa wśród jej producentów. Oczekujemy, że kolejne kwartały przyniosą stopniową odbudowę pogłowia trzody chlewnej w UE ze względu na poprawę opłacalności produkcji oraz osłabienie popytu na wieprzowinę z uwagi na jej rosnące ceny. Jednocześnie w naszej ocenie presja kosztowa zacznie powoli wygasać - podają analitycy. Zaznaczają, że w III kw. 2023 r. nastąpi punkt zwrotny w cyklu świńskim i ceny zaczną spadać, a tym samym cena skupu żywca wieprzowego w Polsce na koniec 2023 r. wyniesie ok. 8,05 zł/kg oraz 6,10 zł/kg na koniec 2024 r.


dkol
Fot. archiwum TAP/Credit Agricole

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rynek świń

Ceny tuczników: prawie 12 zł/kg! Który zakład tyle płaci?

Tuczników na rynku brakuje, co powoduje utrzymujący się trend wzrostowy cen. Na rynku trwa dobra passa, która wynika z niedoboru żywca. Który zakład płaci najwięcej?

czytaj więcej
Rynek świń

Ceny tuczników: uboje przedświąteczne zakończone. Jakie stawki ustalono?

Stawki tuczników w UE są stabilne, podobnie za Odrą i na rynku krajowym. Jakie ceny proponują zakłady za tuczniki w kl. E i wagę żywą. 

czytaj więcej
Rynek świń

Ceny tuczników rosną, czy to powrót do normalności?

Rosną ceny skupu tuczników, ale problemy branży nie zniknęły. Straciliśmy hodowlę, jesteśmy skazani na import i kontrakty.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)