Olej rzepakowy do wszystkiego: pesto, hummus, ciasto [PRZEPISY]
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Olej rzepakowy do wszystkiego: pesto, hummus, ciasto [PRZEPISY]

17.06.2023autor: Katarzyna Sierszeńska

Olej rzepakowy, oprócz walorów prozdrowotnych, ma wiele zastosowań. Doskonale nadaje się do sałatek, surówek czy past. Dobrym wyborem jest używanie go do smażenia i duszenia potraw. Z powodzeniem nadaje się również do słodkich wypieków.

Wybierz olej rzepakowy

Przygotowując przepisy, postanowiliśmy postawić na nasz rodzimy olej rzepakowy, nie bez powodu nazywany oliwą Północy. Swoim składem najbardziej przypomina bowiem oliwę z oliwek, stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, K i E. Oprócz tego zawiera sterole roślinne, które obniżają cholesterol. Co ważne, olej rzepakowy ma wiele zastosowań.

Olej tłoczony na zimno powinien być spożywany na surowo. Doskonale nadaje się do różnego rodzaju sałatek, surówek, past, świetnie też zastępuje oliwę w różnych rodzajach pesto.

olej rzepakowy fundusz roślin oleistych

Z kolei do obróbki termicznej zalecane jest użycie oleju rzepakowego rafinowanego. Dobrym wyborem jest używanie go do smażenia oraz duszenia potraw, ale z powodzeniem nadaje się również do wypieków.

Oto kilka przykładów pysznych i zdrowych potraw, z użyciem oleju rzepakowego. Smacznego!

Pesto z pietruszki i koperku

Pesto z pietruszki i koperku
Pesto z pietruszki i koperku

Składniki:

  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • pęczek pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 20 g parmezanu,
  • 20 g ziaren słonecznika,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Czosnek, pietruszkę i koperek z grubsza posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki zblendować na w miarę gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Olej rzepakowy w połączeniu z pietruszką i koperkiem daje niezwykle bogaty smak. Takie pesto doskonale nadaje się do smarowania kanapek czy grzanek. Łącząc je z makaronem, otrzymamy pyszny i błyskawiczny obiad.

r e k l a m a

Hummus z olejem rzepakowym

Hummus z olejem rzepakowym
Hummus z olejem rzepakowym

Składniki:

  • 500 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej,
  • 4 łyżki pasty tahini,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • sok z jednej cytryny,
  • 8 łyżek zimnej wody,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • szczypta słodkiej papryki.

Przygotowanie:

Ciecierzycę umieścić w wysokim naczyniu. Dodać 4 łyżki pasty tahini. Wlać sok z cytryny oraz pięć łyżek oleju i osiem łyżek zimnej wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Całość blendować kilka minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Udekorować kulkami ciecierzycy, słodką papryką i polać obficie olejem.

Podawać z bagietką, grzankami, paluszkami grissini lub słupkami warzyw (np. seler naciowy, marchew, papryka).

Kotlety z brokułów

Kotlety z brokułów
Kotlety z brokułów

Składniki:

  • główka brokułów,
  • czerstwa bułka,
  • pół szklanki mleka,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • łyżka masła,
  • olej rzepakowy,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Brokuły podzielić na cząstki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odsączyć, a następnie zmiksować.

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju z dodatkiem masła. Wymieszać brokuły i bułkę, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz jajka. Wymieszać masę tak, by składniki się połączyły.

Uformować niewielkie kotlety. Obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kotlety z brokułów nie tylko świetnie smakują, ale i mają piękny kolor. Można je podawać na wiele sposobów, np. w bułce jak burgery lub w towarzystwie lekkiej sałatki skropionej cytryną i olejem.

Placek z malinami na oleju rzepakowym

Placek z malinami na oleju rzepakowym
Placek z malinami na oleju rzepakowym

Składniki:

  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki oleju rzepakowego,
  • 50 dag malin,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Maliny umyć i osuszyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka krótko zmiksować, dodać cukier waniliowy i miksować na wysokich obrotach przez 10 minut, aż masa będzie puszysta. Zmniejszyć obroty miksera i cały czas miksując dodawać po 1 łyżce mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia się składników. Wlać olej i zmiksować do połączenia.

Ciasto przelać do formy. Poukładać maliny, lekko wcisnąć w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190°C przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Placek z malinami na oleju jest delikatny jak biszkopt, a przy tym wilgotny za sprawą oleju i malin. Doskonały na lato i szybki do przyrządzenia.

fundusz roślin oleistych

przygotowanie i fot. Katarzyna Bela-Sierszeńska

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepisy

Przetwory z cukinii, papryki i pomidorów w słoikach [PRZEPISY]

Latem warto pomyśleć o tym, by choć część bogactwa owoców i warzyw zachować na zimę. Podpowiadamy kilka przepisów na pyszne przetwory z warzyw: gruzińska adżika, cukinia bez octu, marchewka w sosie słodko-kwaśnym i sałatka z pomidorów. Wypróbuj je!

czytaj więcej
Przepisy

Olej rzepakowy w letniej odsłonie

Lato to czas, który nierozerwalnie kojarzy się z odpoczynkiem, piknikami, wakacjami i piękną pogodą. Latem jemy lekko i zdrowo, wykorzystując olej rzepakowy. Oto świetny przepis na sałatkę z rukolą, arbuzem, serem feta i orzechami z dressingiem miętowym na bazie oleju rzepakowego!

czytaj więcej

Konkurs „Smaki na lato 2023” – niech żyją kulinarne tradycje!

Smaki lata niejednokrotnie kojarzą się ze smakami z dzieciństwa – drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami, młode ziemniaki w towarzystwie mizerii, orzeźwiające kompoty, czy zamknięte w słoikach aromatyczne warzywa i owoce. Te tradycje kulinarne żyją m.in. dzięki kołom gospodyń wiejskich oraz gospodarstwom agroturystycznym i to właśnie do nich skierowany jest ten konkurs!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)