Do konkursu zgłaszać można: przekąski i konkrety, wypieki i desery oraz napoje, które są dostępne w sezonowej ofercie zgłaszających tj. na stoiskach podczas festynów, jarmarków, na targowiskach, a także podczas ważnych imprez i wydarzeń okolicznościowych. W przypadku gospodarstw agroturystycznych są też dostępne w sezonowym menu tych obiektów. Zgłoszenia mogą być też próbą odtworzenia produktów, potraw, wypieków, deserów i napojów na podstawie rodzinnych przepisów oraz starych poradników i książek kulinarnych. Co ważne, każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie 5 produktów.
Kapituła konkursowa, w której skład wchodzą krytycy kulinarni, eksperci smaku, znawcy kuchni i produktów lokalnych oraz tradycyjnych, osoby świata kultury, sztuki i mediów, oceniać będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne a także zdrowotne zgłaszanych w konkursie specjałów. Dodatkowe punkty mogą zostać przyznane za wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów, a także ich pochodzenia. Już dziś możemy zdradzić, że w jury zasiadać będzie także Katarzyna Bosacka – dziennikarka kulinarna oraz promotorka zdrowej żywności.