Olej rzepakowy w letniej odsłonie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Olej rzepakowy w letniej odsłonie

19.06.2023

Lato to czas, który nierozerwalnie kojarzy się z odpoczynkiem, piknikami, wakacjami i piękną pogodą. Latem jemy lekko i zdrowo, wykorzystując olej rzepakowy. Oto świetny przepis na sałatkę z rukolą, arbuzem, serem feta i orzechami z dressingiem miętowym na bazie oleju rzepakowego!

Zdrowy olej rzepakowy

Słońce genialnie wpływa na nasze samopoczucie, produkcję endorfin i pobudza nas do działania. Tak jak na człowieka słońce ma dobroczynny wpływ także na rośliny, owoce, warzywa czy też zboża.

W trakcie tras teatralnych w maju, z ogromną przyjemnością obserwowałam przez okno busa przepiękne, żółte pola. To znak, że zakwitł rzepak ozimy, który tak wspaniale prezentuje się na tle ciemnozielonych pól obsianych zbożem.

Jest on także najważniejszą rośliną oleistą i trzecią co do wielkości w naszym kraju. Często mówi się o nim "oliwa Północy".

Aby olej rzepakowy tłoczony na zimno był pełnowartościowy, dodatkowo musi być nierafinowany i nieoczyszczony, czyli w 100% naturalny oraz trzymany w ciemnej butelce. Taki olej rzepakowy to prawdziwe źródło zdrowia i wsparcia naszego organizmu. Między innymi usprawnia funkcjonowanie mózgu, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, zwiększa zasoby energetyczne, obniża ryzyko cukrzycy, sprzyja utracie masy ciała i poprawia wygląd skóry.

Latem najchętniej jadamy lekko, delikatnie, ale jak zawsze zdrowo. Oleju rzepakowego używam w mojej kuchni cały rok, ale latem szczególnie ukochałam sobie to danie! Nie jest to przepis mojego autorstwa, ale rodzinnie uwielbiamy tę lekką i przesmaczną przekąskę.

olej rzepakowy

r e k l a m a

Przepis na sałatkę z olejem rzepakowym

Oto przepis na sałatkę z arbuzem, rukolą, serem feta i orzechami, z miętowym dressingiem na bazie oleju rzepakowego!

Składniki:

  • 1/2 arbuza,
  • 100 g rukoli,
  • 150 g sera feta, pokrojonego w kostkę,
  • 50 g orzechów (możesz wybrać dowolne orzechy, takie jak orzechy włoskie, nerkowce, migdały itp.),
  • 2 łyżki posiekanej mięty.

Dressing:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  • Przygotuj dressing, mieszając w miseczce olej rzepakowy, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj posiekaną miętę i zamieszaj ponownie. Odstaw na chwilę, aby smaki się połączyły.
  • Pokrój arbuz na kawałki o średniej wielkości. Jeśli wolisz mniejsze kawałki, możesz je pokroić na mniejsze kostki. Włóż pokrojony arbuz do dużej miski.
  • Dodaj rukolę do miski z arbuzem. Rukolę możesz wcześniej umyć i osuszyć, jeśli jest to konieczne.
  • Dodaj pokrojony ser feta do miski z arbuzem i rukolą.
  • Dodaj orzechy do sałatki. Możesz zostawić kilka orzechów do dekoracji na wierzchu sałatki.
  • Przelej przygotowany dressing na sałatkę i delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.
  • Jeśli chcesz, możesz udekorować sałatkę kilkoma dodatkowymi listkami mięty i orzechami.
  • Sałatkę podawaj od razu, aby zachować świeżość i chrupkość składników.

Ta sałatka z arbuzem, rukolą, serem feta i orzechami, z miętowym dressingiem, jest idealna jako lekki posiłek lub dodatek do grillowanych mięs.

Do sałatki podaję grzanki, również skropione olejem rzepakowym i wodę gazowaną z lodem i cytryną.

Mniam!:)

Smacznego:)

Anna Gzyra-Augustynowicz, aktorka, ambasadorka PSPO.
Anna Gzyra-Augustynowicz, aktorka, ambasadorka PSPO.

pspofot. EnvatoElements, poglądowe

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rzepak

Dlaczego ptaki atakują jeden rzepak, a drugiego nie?

Pytanie Czytelnika: Zauważyłem znaczną różnicę uszkodzeń przez ptaki dwóch sąsiednich pól rzepaku – na jednym łuszczyny były masowo pootwierane i zniszczone, podczas gdy na sąsiednim nie. Jaka jest tego przyczyna?

czytaj więcej
Przepisy

Olej rzepakowy do wszystkiego: pesto, hummus, ciasto [PRZEPISY]

Olej rzepakowy, oprócz walorów prozdrowotnych, ma wiele zastosowań. Doskonale nadaje się do sałatek, surówek czy past. Dobrym wyborem jest używanie go do smażenia i duszenia potraw. Z powodzeniem nadaje się również do słodkich wypieków.

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - Pączki ziemniaczane z grzybami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)