Zdrowy olej rzepakowy
Słońce genialnie wpływa na nasze samopoczucie, produkcję endorfin i pobudza nas do działania. Tak jak na człowieka słońce ma dobroczynny wpływ także na rośliny, owoce, warzywa czy też zboża.
W trakcie tras teatralnych w maju, z ogromną przyjemnością obserwowałam przez okno busa przepiękne, żółte pola. To znak, że zakwitł rzepak ozimy, który tak wspaniale prezentuje się na tle ciemnozielonych pól obsianych zbożem.
Jest on także najważniejszą rośliną oleistą i trzecią co do wielkości w naszym kraju. Często mówi się o nim "oliwa Północy".
Aby olej rzepakowy tłoczony na zimno był pełnowartościowy, dodatkowo musi być nierafinowany i nieoczyszczony, czyli w 100% naturalny oraz trzymany w ciemnej butelce. Taki olej rzepakowy to prawdziwe źródło zdrowia i wsparcia naszego organizmu. Między innymi usprawnia funkcjonowanie mózgu, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, zwiększa zasoby energetyczne, obniża ryzyko cukrzycy, sprzyja utracie masy ciała i poprawia wygląd skóry.
Latem najchętniej jadamy lekko, delikatnie, ale jak zawsze zdrowo. Oleju rzepakowego używam w mojej kuchni cały rok, ale latem szczególnie ukochałam sobie to danie! Nie jest to przepis mojego autorstwa, ale rodzinnie uwielbiamy tę lekką i przesmaczną przekąskę.