Ogólny wzrost eksportu produktów rolno-spożywczych. Tylko jedna gałąź rolnictwa mocno straciła
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ogólny wzrost eksportu produktów rolno-spożywczych. Tylko jedna gałąź rolnictwa mocno straciła

04.09.2023autor: wk

  Resort rolnictwa opublikował wstępne dane za pierwsze półrocze 2023 o eksporcie towarów rolno-spożywczych. Sprzedaż co prawda wyniosła 25,6 mld euro, co oznacza blisko 16% wzrost, jednak nie wszyscy w branży mięsnej mają powody do zadowolenia.

Związek „Polskie Mięso” poinformował, że ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów wynika, że wartość eksportu z Polski artykułów rolno-spożywczych w okresie I-VI 2023 roku wyniosła 25,6 mld EUR, co oznaczało wzrost o blisko 16% w stosunku do analogicznego okresu 2022 r.

Gdzie najczęściej eksportowano polskie produkty?

Najwięcej towarów z Polski trafiało na rynek europejski (UE). Wartość wzrosła w analizowanym okresie o 13,4% do wartości 18,8 mld EUR. W strukturze eksportu rolno-spożywczego, udział państw UE wyniósł 73%. Natomiast eksport do państw spoza UE osiągnął wartość 6,8 mld EUR i w porównaniu do tego samego okresu ubiegłego roku (5,6 mld EUR) był to wzrost o ponad 23%.

Od stycznia do czerwca 2023 r. najwięcej artykułów rolno-spożywczych trafiło do Niemiec. Wartość polskiego eksportu na ten rynek wyniosła ponad 6,4 mld EUR i w porównaniu z tym samym okresem 2022 roku, był to wzrost o 16,6% (w I–V 2022 roku – 5,5 mld EUR). Eksport do tego kraju stanowił 25,1% wartości polskiego eksportu rolno- spożywczego.

Drugim największym odbiorcą produktów rolno-spożywczych z Polski nadal pozostaje Wielka Brytania z udziałem na poziomie 8,1%. Wartość eksportu na rynek brytyjski wyniosła 2,1 mld EUR, co oznaczało wzrost o 18% w porównaniu do analogicznego okresu sprzed roku. Ważnymi odbiorcami polskiej żywności były także: Holandia i Francja (udział w eksporcie ogółem: 6,3%), Włochy (4,8%) oraz Republika Czeska (4,6%).

r e k l a m a

Jakie produkty najczęściej eksportowano?

W okresie styczeń-czerwiec 2023 roku pod względem wartości eksportowano głównie: papierosy, mięso drobiowe, chleb i pieczywo cukiernicze oraz ciasta i ciastka (gł. wafle i herbatniki), karmę dla zwierząt (gł. dla psów i kotów), czekoladę i inne przetwory spożywcze zawierające kakao, syropy cukrowe, pszenicę, przetworzone lub konserwowane mięso, mięso wołowe, kukurydzę, sery i twarogi, ryby wędzone filety rybne oraz przetwory spożywcze z mąki.

Wartość eksportu tych towarów stanowiła około 55,6% ogólnego wywozu towarów rolno-spożywczych z Polski.

Saldo na dużym plusie

Dodatnie saldo obrotów handlowych towarami rolno-spożywczymi w I-VI 2023 roku wzrosło o ponad 30% i wyniosło 9,3 mld EUR, dla porównania w okresie styczeń -  czerwiec 2022 r. dodatnie saldo miało wartość 7,1 mld EUR.

Co z eksportem mięsa?

W okresie I-VI 2023 roku odnotowano wzrost eksportu mięsa drobiowego, będącego na czele listy najczęściej eksportowanych z Polski produktów rolno-spożywczych. W tym przypadku nastąpił wzrost wartości eksportu  z 1993 mln EUR (w okresie I-VI 2022 roku) do 2061 mln EUR w okresie w I-VI 2023 roku, tj. o 3,4%. Natomiast ilościowo w tym samym okresie sprzedaż za granicę zwiększyła się o 5% i wyniosła 805 tys. ton (w okresie I-VI 2022 roku - 767 tys. ton).

W przypadku mięsa wieprzowego nastąpił wzrost wartości eksportu z 387 mln EUR (w okresie I-VI 2022 roku) do 404 mln EUR w okresie I-VI 2023 roku, tj. o 4,3%. Ilościowo sprzedaż za granicę była mniejsza o 19% i wyniosła 145 tys. ton (180 tys. ton w okresie I-V 2022 roku).

W okresie styczeń- czerwiec 2023 roku w stosunku do analogicznego okresu w roku ubiegłym nastąpił wzrost wartości eksportu mięsa wołowego o około 8% do poziomu 1115,3 mln EUR (1 034,1 mln EUR w 2022 roku). Ilościowo sprzedaż za granicę była większa o ponad 10% i wyniosła 200,8 tys. ton (180,1 tys. ton w 2022 roku).

W przypadku mięsa przetworzonego (wieprzowe, wołowe, drobiowe) nastąpił wzrost wartości eksportu z 740,9 mln EUR (w okresie I-VI 2022 roku) do 850,8 mln EUR w okresie I-VI 2023 roku tj. o 14,8%. Ilościowo, sprzedaż zagranicę była większa o około 5,% i wyniosła 198,3 tys. ton (189,3 tys. ton w okresie I-VI 2022 roku).

Wk

Fot. Envato Elements

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła: sztuczne zaniżanie stawek przy niewielkiej podaży

Ubojnie w ubiegłym tygodniu straszyły obniżkami, ale nie we wszystkich zrobiono korekty. Mimo, że jest spora presja na obniżki, to niewielka podaż hamuje spadek. Ile płacą krajowe zakłady? 

czytaj więcej
Rynek świń

Ceny tuczników: wreszcie świnie przestały tanieć

  Po serii obniżek cen tuczników ostatnie dni przyniosły stabilizację stawek za żywiec. Krajowi odbiorcy mimo, że poszukują surowca nie decydują się na podwyżki, gdyż jak podkreślają nie pozwalają na to notowania na dużej niemieckiej giełdzie VEZG.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: ostatni tydzień podwyżek przed spadkami

Niestety, tak jak podejrzewaliśmy - wzrosty stawek były jedynie chwilowe. Mimo, że w tym tygodniu kilka ubojni podniosło ceny, to niestety podmioty skupowe już szykują się do obniżek, które mogą nastąpić nawet w tym tygodniu. Ile płacą ubojnie obecnie w tym tygodniu?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)