Nowe pomysły na rozwój gospodarstw mlecznych w nowym numerze Elity Dobrego Hodowcy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Nowe pomysły na rozwój gospodarstw mlecznych w nowym numerze Elity Dobrego Hodowcy

24.02.2020

Już jest! Nowy, pierwszy w tym roku numer czasopisma Elita Dobry Hodowca. Ten specjalistyczny, ogólnopolski dwumiesięcznik dedykowany producentom mleka, hodowcom, zootechnikom i lekarzom weterynarii oraz wszystkim, którzy pasjonują się hodowlą bydła mlecznego i produkcją mleka, znalazł już stałe grono wiernych Czytelników, których z każdym kolejnym numerem przybywa.

Co znajdziemy w najnowszym numerze Elity Dobrego Hodowcy?

W naszym magazynie znajdziecie Państwo kompleksowe informacje z wszystkich dziedzin hodowli bydła mlecznego. W bieżącym numerze szczególnie polecamy pierwszy z cyklu reportaży – dr. Ryszarda Kujawiaka z Sano, który dzieli się z nami ciekawymi informacjami z pobytu na amerykańskich mlecznych fermach. Zawsze warto przeczytać, jak wygląda produkcja mleka w USA i które ze stosowanych tam rozwiązań można by przenieść na polski grunt. Niezwykle pomysłowe rozwiązania można podpatrzeć także w polskich gospodarstwach mlecznych. I tu zachęcamy do lektury reportażu „Mleczne przedsiębiorstwo Smolarków” – hodowców z woj. wielkopolskiego – jednych z najlepszych w regionie. Jak wykonać budki dla cieląt czy też dodatkowe poidło na lato, z pojemników typu Mauzer – prezentujemy właśnie w reportażu z Izabelina. Gospodarstwo Agnieszki i Krzysztofa Rudowiczów z Daniszyna udowadnia, że do produkcji mleka na najwyższym poziomie nie potrzeba naszpikowanych nowoczesnym sprzętem nowych obór, a wystarczy z głową i pomysłem wykorzystać posiadaną bazę lokalową poprzez tanią jej adaptację. Jak to zrobili? Przeczytać można w artykule „Wysokie wydajności w starych budynkach”. W bieżącym numerze nie zabraknie oczywiście artykułów prezentujących najnowsze dostępne technologie produkcji, organizacji i ekonomiki produkcji mleka czy zarządzania stadem.

r e k l a m a
Swoje badania, zalecenia i porady prezentują także uznani w Polsce i Europie naukowcy – specjaliści z poszczególnych dziedzin szeroko pojętej hodowli bydła. Swoimi doświadczeniami na łamach numeru dzielą się również sami hodowcy. Zasuszanie wysokowydajnych krów to prawdziwe wyzwanie. Do niedawna najważniejsza wydawała się faza przejściowa. Okazuje się, że faza końcowa laktacji ma również ogromne znaczenie. Jaki sposób na złagodzenie niepotrzebnego stresu zwierząt fazy wyjściowej znalazł Gerd Karch – hodowca z Nadrenii-Palatynatu – odnajdziemy w artykule „Ostrożne hamowanie”. Wiele jest jeszcze w naszym kraju obór, których zbyt wąski stół paszowy uniemożliwia zadawanie paszy z wozu paszowego. Można temu jednak zaradzić wykorzystując do tego celu – po uprzednim przygotowaniu – zwykłe wózki widłowe. Jak przystosować taki wózek, by sprawnie spełnił to zadanie, przeczytać można w dziale Technika, w artykule „Nawet wózkiem widłowym można zadawać paszę”.

O tym, że stres negatywnie wpływa na zdrowie i płodność krów środowisko naukowe jest zgodne. W opinii Ricka Granta z Miner Institute w Nowym Jorku, nadmierne zagęszczenie zwierząt w stadzie ma zdecydowanie większy negatywny wpływ na zakwaszenie żwacza, niż zbyt długie fragmenty paszy. Dlaczego? Dowiedzieć się można w artykule „Chore ze stresu”, który znajdziecie Państwo w dziale Zdrowie.

Warto również poświęcić uwagę ekonomii produkcji mleka. Unijni producenci stają bowiem przed coraz większymi wymaganiami związanymi z ochroną klimatu, dobrostanem zwierząt czy jakością mleka, w zamian nie oferuje się im praktycznie nic. Europejska Rada ds. Mleka oraz Niemieckie Stowarzyszenie Producentów Mleka stworzyły Program Odpowiedzialności Rynkowej, który ma zapobiegać nadchodzącym kryzysom rynkowym w sektorze mleczarskim. Jakie są jego główne założenia piszemy w dziale Ekonomia.

Te i wiele innych ciekawych artykułów znaleźć można w najnowszym numerze Elity-Dobrego Hodowcy, do lektury którego – i oczywiście prenumeraty – gorąco zachęcamy.

Zespół redakcyjny
Elity-Dobrego Hodowcy:
Krzysztof Wróblewski, Paweł Kuroczycki, Marek Kalinowski, Beata Dąbrowska, Andrzej Rutkowski, Przemysław Staniszewski, Magda Szymańska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak zająć się nowo nardzonym cielakiem?

Od chwili, w której nowo narodzone cielę dotknie podłoża w kojcu porodowym, tylko od hodowcy zależy czy pozostanie zdrowe oraz czy wyrośnie na krowę z wysokim potencjałem produkcyjnym.

czytaj więcej

Jak hoduje się krowy w Finlandii?

Mleko to jedna z najbardziej dochodowych gałęzi produkcji rolniczej w Finlandii. Dochody z produkcji mleka przynoszą tamtejszemu sektorowi rolnemu ponad 29% wpływów. Jan de la Chapelle (z wykształcenia biolog), który prowadzi farmę mleczną Lindo Gard w zachodniej Finlandii, z produkcji mleka czerpie 40% dochodów.

czytaj więcej

Jak zwiększyć zysk z hodowli bydła już na starcie?

W gospodarstwie Ewy i Wojciecha Jończyków utrzymywanych jest 186 sztuk bydła, a stado podstawowe liczy  67 sztuk. W ubiegłym roku, średnia wydajność od krowy wyniosła 11 434 kg, o zawartości 3,98% tłuszczu i 3,23% białka. Okres międzywycieleniowy to 420 dni, a wiek pierwszego wycielenia wynosi  760 dni.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)