Czy UE zakaże używania nazw jogurt i ser dla produktów wege?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy UE zakaże używania nazw jogurt i ser dla produktów wege?

27.01.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Wege serek czy jogurt znikną z półek sklepowych? UE ma wkrótce zdecydować czy tak się stanie. Instytucje unijne mają podjąć decyzje czy produkty roślinne mogą wykorzystywać nazwy tradycyjnie związane z produktami mlecznymi czy jednak nie.

27.01.2021 r. Unia Europejska będzie zajmowała się kwestią nazewnictwa produktów roślinnych terminami do tej pory na ogół kojarzonych tylko z przemysłem mleczarskim. Dlaczego hodowcy są za zakazem używania pojęć takich jak: jogurt, mleko czy ser w przypadku produktów roślinnych?

r e k l a m a
Na początku warto dowiedzieć się czym tak naprawdę są produkty roślinne. W przetworach wegańskich nie ma żadnych składników pochodzenia odzwierzęcego, czyli np. mleka, jajek, miodu, mięsa, ryb czy owoców morza. Są one tylko i wyłącznie produkowane z surowców roślinnych.
Dodatkowo w procesie ich powstawania kładzie się nacisk na ich jak najmniejszą szkodliwość dla środowiska oraz na niewykorzystywanie do tego jakichkolwiek zwierząt i narażanie ich na cierpienie.

Hodowcy są przeciwni wykorzystywaniu nazw „mlecznych” do produktów wege

Komisja Europejska ma dyskutować czy używanie haseł do tej pory zarezerwowanych dla branży mleczarskiej i odzwierzęcej jest uzasadnione w przypadku produktów pochodzenia roślinnego. Hodowcy znaleźli się po przeciwnych stronach barykady do przedstawicieli gastronomii oraz branży FMCG.
Hodowcom nie podoba się alternatywa roślinna. Uważają, że „mleczne” nazwy produktów wprowadzają konsumentów w błąd. Z kolei przemysł FMCG (czyli produktów pierwszej potrzeby, na które zawsze istnieje zapotrzebowanie w skali masowej) oraz reprezentanci gastronomii są za synonimizacją tych pojęć, innymi słowy za rozszerzeniem ich znaczenia i używania zamiennie.

Podobne rozważania toczyły się w Parlamencie Europejskim pod koniec października 2020 r. i dotyczyły zakazu nazywania dań wegańskich na równi z daniami diety odzwierzęcej np. wegeburger, stek roślinny czy kiełbasa wegetariańska. W tym przypadku próby zakazania używania pojęć takich jak: kiełbasa, burger, parówka przez sektor wegański nie doszły do skutku.

Dla przypomnienia, w dniu 14.06.2017 r. Europejski Trybunał Sprawiedliwości wydał wyrok, co do zasady, dotyczący zakazu używania przez producentów produktów wegańskich nazw zarezerwowanych dla produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak "mleko", "śmietana" czy "ser". Zakaz ten dotyczy także sytuacji, kiedy nazwy te stanowią tylko wyjaśnienie lub opis  podkreślające wegański rodowód tychże produktów. Pisaliśmy o tym w artykule dostępnym pod adresem Mleko i masło od krowy, a nie z soi czy tofu. Inny ciekawy artykuł z tej serii z naszego wydawnictwa dostępny pod linkiem Dzieciom nie powinno się podawać napoju roślinnego tylko mleko krowie

Poruszane problemy są związane z kampanią UE „Od pola do stołu” i zgodne z założeniami zrównoważonego rozwoju.

Za jakimi zakazami w nazewnictwie produktów roślinnych postulują hodowcy?

Postulaty branży dotyczą:
  • zakazu stosowania terminów “nie zawiera mleka” lub „bez laktozy”, które podkreślają, że produkty odzwierzęce są gorsze niż wegańskie,
  • zakazu reklamowanie roślinnych produktów na równi z produktami mlecznymi,
  • zakazu opisywanie opakowań lub reklam produktów roślinnych synonimami „mleczarskimi:, np. maślany, jak mleko, itd.,
  • zakazu ciągłego podkreślania przez branżę wegańską, że hodowla zwierząt wpływa na zmiany klimatu,
  • zakazu używania bardzo podobnych opakowań do tych stosowanych w produktach mlecznych (zakaz bardzo restrykcyjny).

Organizacje żywności wege zaskoczone podejściem hodowców

Za postulatem i petycją ws. powstrzymania działań, które miałyby zmienić używane przez branżę wege hasła na niekojarzące się sektorem mleczarskim, stoi ta sama organizacja, która zabrała głos w dyskusjach dotyczących nazywania dań wegańskich hasłami parówka czy mięso wegańskie. ProVeg International uważa, że zmuszanie do ponownego uzasadniania idei zrównoważonego rozwoju i sabotowania innowacji w branży spożywczej jest zaskakujące.

Organizacje wegańskie stawiają na wolność rynkową

Organizacje wegańskie podkreślają, że ich ideą jest odejście od chowu przemysłowego, a nie zaniechanie całkowitej produkcji zwierzęcej. Bo to właśnie masowa hodowla zwierzęca ma udowodnione szkodliwe działanie na przyrodę czy dobrostan zwierząt. Poza tym, nadmierne spożywanie jednego źródła pożywienia jest szkodliwe dla zdrowia ludzi.
Na rynku jest miejsce dla każdego typu produktów, czy to mlecznych, czy zwierzęcych czy w pełni roślinnych. Pólki sklepowe wypełnione są bogatą ofertą wszystkich tego rodzaju produktów, zatem wybór jest szeroki. Kampanie roślinne uważają, że konsumentom po prostu należy się wolność wyboru produktów jakie chcą spożywać.
 
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ważne dla rolników – gdzie Polacy kupują żywność ekologiczną?

Polacy coraz częściej sięgają po żywność ekologiczną. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego przeprowadziła analizy dotyczące tego, gdzie Polacy nabywają produkty eko. Tą wiedzę mogą wykorzystać rolnicy, którzy chcą sprzedawać żywność z własnego gospodarstwa.

czytaj więcej

Co dalej z rosyjskim embargiem na polską i unijną żywność?

Rosja przedłuża embargo na import żywności z Zachodu do końca 2021 roku. Tak zadecydował Władimir Putin, prezydent Rosji, wydając specjalny dekret w tej sprawie. Jakich produktów rolnych dotyczy rosyjskie embargo?

czytaj więcej

Żywność drożeje, jednak ceny produktów mleczarskich stoją w miejscu. Dlaczego?

Ceny większości produktów żywnościowych w ciągu ostatniego roku znacząco wzrosły. Październikowy wskaźnik inflacji zdaje się to potwierdzać – wyniósł 3,2% w porównaniu do roku ubiegłego. Już sierpniowe dane przedstawione przez Główny Urząd Statystyczny alarmowały, że żywność podrożała o 3% w porównaniu do sierpnia 2019 roku. Niestety, nie dotyczy to produktów mleczarskich.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)