Z artykułu dowiesz się
- jaki wzrost produkcji cukru przewiduje się w Unii Europejskiej?
- konsumpcja cukru wewnątrz UE
- dlaczego Tajlandia idzie na rekord?
Z artykułu dowiesz się
Więcej cukru wyprodukują wszyscy liczący się na świecie jego producenci. Brazylia, cukrowy potentat, wytworzy go o 32% więcej, co da jej produkcję na poziomie 39,5 mln t. Szacowany przez USDA wzrost produkcji cukru w Brazylii oparty jest na ocenie wpływu opadów deszczu, które wystąpiły od stycznia do marca, na zbiory trzciny cukrowej. Korzystne warunki pogodowe napędzają także wyniki plonów cukru w Indiach, które są drugim producentem cukru na świecie. Hindusi wyprodukują go o 17% więcej, tj. łącznie 33,7 mln t.
Unijna produkcja ma być z kolei o 2,5% wyższa, co oznacza, że sięgnie poziomu 17,7 mln t. Odbędzie się to głównie za sprawą prognozowanego wzrostu wydajności, ponieważ areał uprawy zmalał o 2%. Pomimo wzrostu produkcji podaż cukru na unijnym rynku będzie w nowym sezonie po raz kolejny poniżej przeciętnej. Unia jest trzecim producentem cukru na świecie.
Imponujący wzrost produkcji, tj. ponad 56% do 12,9 mln t, osiągnie Tajlandia (czwarta w rankingu). Należy jednak podkreślić, iż wzrost ten wynika głównie z tego, iż w ubiegłym roku produkcja cukru w tym kraju była wyjątkowo niska. O niespełna 5% wzrośnie natomiast produkcja cukru w Chinach (do 10,7 mln t) oraz o ponad 12% (do 8,2 mln t) w USA.
W wyniku większej podaży oczekuje się, że eksport cukru z UE i Wielkiej Brytanii wzrośnie o 25%, do 1,50 mln t. Niemniej jednak, z takim wynikiem Unia zajmie zaledwie siódme miejsce w światowym rankingu eksporterów. W sezonach 2019/2020 i 2018/2019 była szósta, a w 2017/2018 trzecia.
Tania ropa naftowa obniża z kolei światowe ceny cukru, bo, wbrew pozorom, to nie konsumpcja na cele spożywcze decyduje obecnie o cenie cukru, ale popyt na cukier do produkcji bioetanolu. Trzeba też mieć na uwadze, iż na tym rynku rządzą producenci cukru z trzciny cukrowej, a nie z buraków. Koniec maja przyniósł lekkie podwyżki cen ropy naftowej, co od razu przełożyło się na odbicie cen cukru, aczkolwiek, przynajmniej na razie, nie są zapowiadane znaczne jego podwyżki.
Pomimo że zapotrzebowanie na cukier nie wzrośnie w takich krajach, jak Brazylia, Chiny, USA oraz wewnątrz Unii Europejskiej, to na świecie wzrośnie. Konsumpcja ma pobić rekord i wynieść 177,8 mln t. W Indiach, które są największym jego konsumentem na globie, konsumpcja cukru wzrośnie o 5,6% do 28,5 mln t. Hindusi zjedzą o 11 mln t cukru więcej, niż wyniesie jego unijna produkcja. Większa konsumpcja ogranicza możliwości eksportowe tego kraju. Jest to ważne, biorąc pod uwagę przyrost produkcji, który prognozowany jest tam na 17%.
Magdalena Szymańska
fot. Pixabay
Magdalena Szymańska
Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki
Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych
Najważniejsze tematy