Czy przy rosnących cenach nawozów opłaca się rolnictwo ekologiczne?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy przy rosnących cenach nawozów opłaca się rolnictwo ekologiczne?

19.11.2021autor: Andrzej Rutkowski

Choć Dariusz Abramowski prowadząc gospodarstwo ekologiczne nie stosuje nawozów mineralnych, których ceny mówiąc krótko zwariowały, to napotyka wiele innych problemów powodujących, że tzw. rolnictwo BIO czy EKO jest coraz mniej opłacalne, pomimo że UE obiera przecież kurs w tym właśnie kierunku.

Cena EKO już nie taka dobra

– Jeszcze 3 lata temu nasze produkty sprzedawaliśmy naprawdę po dobrych cenach. Wysyłaliśmy ekologiczne zboże do Niemiec po stawkach o 200 zł wyższych na tonie niż płacono za zboże z uprawy konwencjonalnej. Dzisiaj te ceny są takie same. Przypuszczam, że rynek niemiecki nasycił się zbożem BIO albo zmniejszono tam zwierzęcą produkcję ekologiczną, albo pojawili się tańsi dostawcy z Litwy. Obecnie jak największą ilość zbóż staram się spaść własnymi kurami. Jednak ceny jajek ekologicznych też są słabe. Całą produkcję jajek dostarczamy do pakowalni po cenie 55–56 groszy za sztukę, a jeszcze kilka lat temu było to 65 groszy. Można sprzedawać jajka drożej, ale w detalu, gdzie trzeba mocno postawić na marketing. Dobrze byłoby też mieć jakiś punkt sprzedaży w dużym mieście np. Warszawie, bo mieszkańcy wsi nie zapłacą więcej za produkt z certyfikatem ekologicznym.

r e k l a m a

Najbardziej motywujące dla rolnictwa ekologicznego są dopłaty i zawrotne ceny nawozów mineralnych

W ciągu roku otrzymujemy ponad 60 tys. zł dopłat, z czego połowę stanowią dopłaty ekologiczne. Jednak pamiętajmy, że te dopłaty w dużym stopniu rekompensują słabsze plony, wszak zboża nawet we wzorcowo prowadzonym gospodarstwie ekologicznym, w którym tak jak u mnie przeważają gleby lekkie, plonują zaledwie na poziomie 1–2 ton – podkreślił Dariusz Abramowski.

Rolnicy boją się wejść w uprawy ekologiczne

Problemy ze sprzedażą produktów BIO po odpowiednio wyższych cenach w stosunku do konwencjonalnych płodów rolnych, to zdaniem Dariusza Abramowskiego nie jedyna przyczyna małej popularności produkcji ekologicznej wśród nie tylko polskich rolników. – Rolnicy boją się wejść w ekologię ze względu na niższe plony oraz że inni rolnicy będą się z nich śmiali, bo mają chwasty na polu. Może teraz, gdy ceny nawozów są takie wysokie, to więcej rolników zdecyduje się na produkcję ekologiczną. Inny problem, jaki widzę dotyczy wszystkich średnich gospodarstw, to duża niepewność co do ich przyszłości, dlatego też młodzi nie chcą ich przejmować. Dziś z gospodarstwa liczącego 30 ha trudno utrzymać rodzinę, a będzie jeszcze gorzej. Zatem lepiej jest prowadzić nawet mniejsze gospodarstwo i dodatkowo podjąć pracę poza rolnictwem – stwierdził rolnik.

Dariusz Abramowski pierwszy raz atest gospodarstwa ekologicznego uzyskał w roku 2009 i jest on ponawiany co 5 lat. W zasiewach przeważają owies i żyto najbardziej dostosowane do uprawy ekologicznej, ale jest również nieduży areał pszenicy i jęczmienia, w celu wzbogacenia diety kur niosek.

W gospodarstwie ekologicznym wręcz niemożliwe jest przygotowanie mieszanki treściwej

– Białko w dawce żywieniowej naszych kur pochodzi głównie z łubinu oraz 5-procentowego dopuszczalnego dodatku pasz z zakupu, jakimi są drożdże paszowe. W gospodarstwie ekologicznym wręcz niemożliwe jest przygotowanie mieszanki treściwej, która zawierałaby 18% białka, a takie są standardy gospodarstw konwencjonalnych. Przy naszych ograniczeniach dobrze jest jeśli pasza zawiera 15–16 % białka. Dlatego utrzymujemy kury rasy lohman, które są nieduże, a pobierają stosunkowo dużo paszy, zatem w ten sposób nadrabiają niższą koncentrację składników w dawce pokarmowej. Jest to rasa o dobrej nieśności, dająca jajka w rozmiarze M, jakie preferuje większość odbiorców – powiedział Dariusz Abramowski.

Andrzej Rutkowski
fot. D. Abramowski; M. Czubak

autor Andrzej Rutkowski

Andrzej Rutkowski

redaktor "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktor "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Świąteczne dekoracje – skrzaty na patyku

Od połowy listopada w sklepach panuje już świąteczna gorączka. Niektórzy korzystają z okazji, by na spokojnie przygotować się do Bożego Narodzenia. Z pewnym wyprzedzeniem warto pomyśleć także o domowych dekoracjach, zwłaszcza, jeśli planujemy zrobić je sami. Proponujemy prosty pomysł na ozdobę świąteczną, którą można przygotować własnoręcznie w oczekiwaniu na święta.

czytaj więcej

Czy przy rosnących cenach nawozów opłaca się rolnictwo ekologiczne?

Choć Dariusz Abramowski prowadząc gospodarstwo ekologiczne nie stosuje nawozów mineralnych, których ceny mówiąc krótko zwariowały, to napotyka wiele innych problemów powodujących, że tzw. rolnictwo BIO czy EKO jest coraz mniej opłacalne, pomimo że UE obiera przecież kurs w tym właśnie kierunku.

czytaj więcej

Rolnicy dostaną dopłaty do silosów zbożowych. Stawki, terminy, warunki

ARiMR będzie przyznawać rolnikom dopłaty na zakup silosów zbożowych. Ma to pomóc w zwiększaniu odporności gospodarstw rolnych na kryzysy na rynkach rolnych. Jakie będą stawki dotacji do silosów? Kto i na jakich warunkach może otrzymać wsparcie?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)