Zanim zaczniesz dezynfekcję w chlewni, usuń biofilmy bakteryjne
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Zanim zaczniesz dezynfekcję w chlewni, usuń biofilmy bakteryjne

08.02.2023autor: Dominika Stancelewska

Biofilm odgrywa kluczową rolę w przetrwaniu patogenów i dlatego może stanowić zagrożenie dla zdrowia zwierząt. Jego obecność zakłóca skuteczność dezynfekcji, gdyż warstwa biofilmu działa jak bariera fizyczna, która uniemożliwia przenikanie środka dezynfekcyjnego do warstw wewnętrznych.

Biofilm bakteryjny uniemożliwia skuteczną dezynfekcję w chlewni

Bakterie wewnątrz biofilmu mogą też uzyskać odporność na niską dawkę preparatu odkażającego, gdyż uważane są za punkty przenoszenia genów odporności. W biofilmie dochodzi bowiem do kontaktu wielu patogenów, co ułatwia wymianę materiałów genetycznych, w tym genów oporności, na środki dezynfekujące, a także antybiotyki.

Bakterie znajdujące się w biofilmie zmniejszają przepuszczalność błony komórkowej, co ogranicza wnikanie środka dezynfekującego. Również składniki biofilmu, takie jak białka, kwasy nukleinowe czy węglowodany, mogą osłabiać skuteczność dezynfekcji.

r e k l a m a

Czym jest biofilm bakteryjny i jak go usunąć?

Organizmy tworzące biofilm przylegają do powierzchni, tworząc jednocześnie otoczkę, która staje się odporna na warunki środowiskowe. Jednocześnie umożliwiają aktywne namnażanie się mikroorganizmów. Aby usunąć biofilm, konieczne jest namaczanie powierzchni, które należy rozpocząć w ciągu 3–4 godzin po wyprowadzeniu świń z budynku. Zaleca się namaczanie z przerwami poprzez spryskiwanie wodą przez 5 minut, a następnie 15 minut przerwy. Należy to powtarzać co najmniej 2 godziny, natomiast za optymalny czas namaczania uważa się 12 godzin. Spryskiwanie dłużej niż 5 minut powoduje marnowanie wody, która po prostu zacznie spływać. Zachowanie odstępów pomiędzy każdym natryskiem zapewnia wniknięcie wody w brud, szczególnie w jego grube, ciężkie warstwy.

Zastosowanie detergentu dodatkowo ułatwi penetrację wody w zabrudzeniach dzięki jego właściwościom zwilżającym. Użyty detergent powinien zawierać środki powierzchniowo czynne, które penetrują i odrywają materię organiczną od powierzchni, w tym tłuszcze zawarte w odchodach. Zabrudzenia zostają wówczas zmiękczone i łatwiej usunąć je z powierzchni podczas mycia.

Biofilm w liniach pojenia świń jest szczególnie niebezpieczny dla ich zdrowia

Jeśli biofilm powstanie w linii pojenia, może ograniczać przepływ wody, co skutkuje pogorszeniem wydajności zwierząt lub nawet ich odwodnieniem. Pamiętajmy, że świnie pobierają dwa razy więcej wody niż paszy i odgrywa ona istotna rolę w utrzymaniu dobrego zdrowia stada. Biofilm wychwytuje też cząsteczki leków, przez co zwierzęta mogą otrzymać zbyt małe dawki, jeśli podajemy je w wodzie do picia. Może to nie tylko być powodem nieskutecznego leczenia, ale także prowadzić do rozwoju opornych szczepów bakterii. Liczba mikroorganizmów tworzących biofilm może wzrosnąć, gdy panuje wysoka temperatura, wilgotność, słaby przepływ wody w systemie pojenia lub z wodą podawane są leki, suplementy bądź elektrolity.

Dominika Stancelewska
Zdjęcie: Dominika Stancelewska

autor Dominika Stancelewska

Dominika Stancelewska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego", ekspertka z zakresu chowu i hodowli trzody chlewnej oraz innych zwierząt gospodarskich

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego", ekspertka z zakresu chowu i hodowli trzody chlewnej oraz innych zwierząt gospodarskich

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bakterie w walce z chorobami roślin uprawnych. Czy są szanse, że bakterie zwyciężą?

Jak powstają preparaty mikrobiologiczne? Jakie są mechanizmy ich działania i czy mogą konkurować z tradycyjnymi środkami chemicznymi? Odpowiedzi na te pytania znalazły się w prezentacji Piotra Lubaszki z firmy Intermag podczas konferencji firmy Wialan.

czytaj więcej

Wykorzystanie bakterii w rolnictwie - na co warto zwrócić uwagę?

W ostatnich dniach lutego firma Wialan Langer i Wiatr zorganizowała w Jasionce koło Rzeszowa oraz Chęcinach w pobliżu Kielc, konferencje dla rolników. Licznie przybyli widzowie wysłuchali szeregu przygotowanych dla nich prezentacji. Relacje z tych wydarzeń rozpoczynamy od garści informacji dotyczących wykorzystania bakterii w rolnictwie.

czytaj więcej

Jak czystość w chlewni przekłada się na wyniki tuczu trzody chlewnej?

Dbanie o czystość i higienę pomieszczeń, paszy oraz wody znacznie redukuje liczbę patogenów w środowisku, co oczywiście przekłada się na mniejszą zachorowalność. Zwierzęta przebywające w złych warunkach higienicznych mogą mieć obniżone parametry produkcyjne, a stały kontakt z patogenami wyczerpuje ich organizm i zmniejsza wydajność. W chlewniach, w których występuje nadmierne stężenie szkodliwych gazów w powietrzu i zła higiena kojców, świnie częściej zapadają na choroby, zwłaszcza układu oddechowego.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)