Dlaczego odpowiednia czystość w chlewni jest tak istotna?
Intensywna produkcja trzody chlewnej charakteryzuje się koncentracją dużej liczby zwierząt na relatywnie niewielkiej przestrzeni, wynikiem czego jest wysoki poziom zanieczyszczeń w pomieszczeniach. Dbałość o higienę budynków inwentarskich oraz zapewnienie odpowiedniego programu profilaktycznego przyczyniają się do zmniejszenia zagrożeń z tym związanych oraz ograniczają możliwości wystąpienia chorób. Zdrowe zwierzęta bowiem są gwarancją zadowalających wyników produkcyjnych i poprawy rentowności chowu trzody chlewnej.
Dzięki uzyskaniu właściwego poziomu higieny w pomieszczeniach jesteśmy w stanie stworzyć zwierzętom optymalne warunki środowiskowe. Zapewnienie odpowiedniej wilgotności powietrza, temperatury oraz wentylacji znacznie poprawia dobrostan świń oraz wpływa na polepszenie wyników produkcyjnych osiąganych w produkcji trzody chlewnej. Reakcja układu odpornościowego zwierząt na chorobotwórcze bakterie oraz wirusy zmienia sposób przetwarzania źródła energii w organizmie, który zaczyna zużywać znaczne zapasy składników pokarmowych i energii na walkę z patogenami, a nie na przyrosty masy ciała. Wszelkie zmiany w metabolizmie mogą mieć poważne konsekwencje nie tylko dla cech produkcyjnych, ale także dla zdrowia i kondycji zwierząt.
- Przy niskiej higienie pomieszczeń będą rozwijały się patogeny, a walka z zarazkami obciąża organizm zwierząt i spada ich wydajność