W 2020 roku rolnik nie zarobił ani na świniach, ani na ziemniakach
r e k l a m a
Partnerzy portalu

W 2020 roku rolnik nie zarobił ani na świniach, ani na ziemniakach

30.12.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Witold Szczerba prowadzi gospodarstwo produkujące trzodę chlewną, ale dochód opiera również na produkcji roślinnej. Rolnik uprawia ziemniaki – zarówno jadalne, jak i przemysłowe. Te dwie gałęzie zazwyczaj się uzupełniają, ale 2020 rok był wyjątkowo niesprzyjający, bo w stosunku do poprzedniego spadły zarówno ceny ziemniaków jadalnych, jak i tuczników.

Z artykułu dowiesz się

  • Jak wygląda produkcja tuczników w gospodarstwie Pana Szczerby?
  • Dlaczego lepszy zarobek był na ziemniakach przemysłowych niż na konsumpcyjnych?
  • Dlaczego rolnik stosuje krycie naturalne?

Produkcja od warchlaka do tucznika w cyklu zamkniętym pozwala oszczędzić

Witold Szczerba produkuje tuczniki w cyklu zamkniętym. Utrzymuje 35 loch rasy pbz, od których uzyskane potomstwo w całości przeznacza do tuczu.

r e k l a m a
– Nie sprzedaję warchlaków. Uważam, że w cyklu zamkniętym od prosiaka do tucznika zostanie mi więcej pieniędzy. Staram się zaoszczędzić na każdym etapie produkcji. Po pierwsze, oszczędzam na własnej produkcji warchlaka, a po drugie skarmiając podczas tuczu wyprodukowane w gospodarstwie ziarno. Cena zbóż nie jest wprawdzie najgorsza w porównaniu z innymi latami, ale uważam, że sporządzając mieszanki w oparciu o własne zboże, obniżam koszty produkcji – wyjaśnia Witold Szczerba.

Jak rolnik oszczędza na paszach dla świń?

Prosięta przy maciorach otrzymują gotową mieszankę, natomiast po odsadzeniu, w zależności od masy ciała, gospodarz podaje trzy różne mieszanki przygotowane w gospodarstwie. Bazuje na zbożach i koncentracie. W ubiegłym roku w skład mieszanki wchodziło jeszcze mielone ziarno kukurydzy, ale w tym roku ze względu na wyższą jego cenę sprzedał kukurydzę i zastąpił ją ziarnem zbóż.

– Zbóż mam więcej niż kukurydzy, więc może przynajmniej ze sprzedaży kukurydzy będę miał jakieś przyzwoite pieniądze, bo cena tuczników jest bardzo kiepska. Warchlaki do 40 kg masy ciała otrzymują 20% koncentratu, 40% śruty pszennej i 40% śruty jęczmiennej. Następna mieszanka przeznaczona jest dla zwierząt od 40 do 60 kg. W jej skład wchodzi 15% koncentratu, 30% śruty z pszenżyta, 30% śruty pszennej, 15% śruty jęczmiennej i 10% śruty żytniej – mówi rolnik.

Ostatnia mieszanka przygotowywana jest dla tuczników od masy ciała 60 kg do końca tuczu. Zawiera: 10% koncentratu, 20% pszenicy, 20% żyta i 50% pszenżyta. Gospodarz podkreśla, że 2020 rok był bardzo niekorzystny dla jego gospodarstwa.

Ceny ziemniaków przemysłowych są stabilne, ale ziemniaki jadalne staniały

– Lepszy zarobek był na ziemniakach przemysłowych niż na konsumpcyjnych. Cena ziemniaków skrobiowych utrzymuje się na stabilnym poziomie, ale niestety bardzo staniały ziemniaki jadalne. Po dobrych cenach ziemniaków konsumpcyjnych w 2019 roku wzrosła powierzchnia ich uprawy, więc teraz cena mocno spadła. W 2020 roku zarówno świnie, jak i ziemniaki były tanie, więc nie można było zrekompensować deficytu z jednej produkcji zyskiem z drugiej. Jednak nie mogę zlikwidować tuczników, gdyż w przypadku cyklu zamkniętego jest to skomplikowane. Rolnicy, którzy prowadzą tucz w cyklu otwartym, przy tak niskich cenach żywca po prostu nie wstawiają warchlaków do tuczu. W moim przypadku likwidacja trwałaby długo, bo mam prośne lochy i musiałbym czekać na wyproszenia, a później jeszcze musiałbym tuczyć urodzone prosięta albo przynajmniej sprzedać je jako warchlaki. Ponadto przy ewentualnej poprawie koniunktury odbudowa stada byłaby długotrwała, trudna i kosztowna – argumentuje Witold Szczerba.

Rolnik utrzymuje lochy rasy polskiej białej zwisłouchej
  • Rolnik utrzymuje lochy rasy polskiej białej zwisłouchej

Warchlaki utrzymywane są na plastikowych rusztach. Następnie trafiają do tuczarni na głębokiej ściółce

  • Warchlaki utrzymywane są na plastikowych rusztach. Następnie trafiają do tuczarni na głębokiej ściółce

W gospodarstwie sprawdza się zarówno krycie naturalne loch, jak i inseminacja

Rolnik stosuje w stadzie krycie naturalne loch i inseminację. Skuteczność obu metod jest podobna, a czynnikiem decydującym o wyborze jednej z nich jest posiadany czas.

Podczas natłoku prac polowych decyduję się głównie na inseminację, gdyż mogę w ten sposób zapłodnić pięć macior naraz. Knur nie może pokryć tylu loch w krótkim czasie, więc naturalne zapłodnienia stosuję głównie zimą, kiedy mam więcej czasu na dopilnowanie pokryć. Obecny reproduktor jest mieszańcem ras duroc i pietrain. Natomiast kupując nasienie, wybieram różne rasy mięsne – tłumaczy pan Witold.

Świnie utrzymuje w dwóch zmodernizowanych budynkach powstałych w latach 1974 i 1975. W jednym znajdują się porodówki – dwie komory po pięć kojców, oraz odchowalnia i pomieszczenie dla loch luźnych. W drugim budynku utrzymywane są tuczniki.

– Urządzając budynek dla macior i prosiąt, praktycznie wszystko wykonałem samodzielnie, stosując w pomieszczeniach posadzki rusztowe. Wymagało to sporo czasu i pracy. Między innymi dlatego, modernizując tuczarnię, żeby było szybciej, zdecydowałem się na zastosowanie głębokiej ściółki. Tuczniki na słomie mają dobre warunki, a ja dodatkowo mam obornik, który szczególnie na słabszych glebach jest cennym i potrzebnym nawozem – podkreśla Witold Szczerba.

Witold Szczerba wspólnie z żoną Beatą prowadzi w Kręgach w gminie Somianka w powiecie wyszkowskim gospodarstwo produkujące tuczniki w cyklu zamkniętym oraz ziemniaki jadalne i skrobiowe. Gospodarze uprawiają 20 ha gruntów własnych i 43 ha dzierżawionych. W strukturze zasiewów 5 ha zajmuje kukurydza, 6 ha ziemniaki, a pozostałą część zboża, takie jak: pszenica, pszenżyto, żyto i jęczmień. W 2020 roku plony mokrej kukurydzy przy wilgotności 30% wyniosły 14 t/ha, plony zbóż około 5 t/ha, a ziemniaków około 50 t/ha. Rolnicy posiadają około 200 warchlaków i tuczników oraz 35 macior. Roczna sprzedaż tuczników wynosi około 600 sztuk. Zwierzęta sprzedawane są przy masie ciała 100–120 kg.
  • Witold Szczerba wspólnie z żoną Beatą prowadzi w Kręgach w gminie Somianka w powiecie wyszkowskim gospodarstwo produkujące tuczniki w cyklu zamkniętym oraz ziemniaki jadalne i skrobiowe. Gospodarze uprawiają 20 ha gruntów własnych i 43 ha dzierżawionych. W strukturze zasiewów 5 ha zajmuje kukurydza, 6 ha ziemniaki, a pozostałą część zboża, takie jak: pszenica, pszenżyto, żyto i jęczmień. W 2020 roku plony mokrej kukurydzy przy wilgotności 30% wyniosły 14 t/ha, plony zbóż około 5 t/ha, a ziemniaków około 50 t/ha. Rolnicy posiadają około 200 warchlaków i tuczników oraz 35 macior. Roczna sprzedaż tuczników wynosi około 600 sztuk. Zwierzęta sprzedawane są przy masie ciała 100–120 kg.


Józef Nuckowski

Zdjęcia: Józef Nuckowski

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Profilaktyka i zapobieganie chorobom żywca a właściwa antybiotykoterapia

Najważniejszym celem stosowania antybiotyków w chowie zwierząt jest ich leczenie oraz zapobieganie chorobom. W tym drugim przypadku lepiej jest uzyskiwać wysoki status zdrowotny stada poprzez właściwą organizację, zarządzanie, warunki utrzymania i żywienie niż profilaktyczne podawanie leków.

czytaj więcej

Rzeźnie rolnicze w praktyce – limity, przepisy i odstępstwa

Od roku rolnicy mogą prowadzić w swoim gospodarstwie małe rzeźnie rolnicze. Umożliwia to ubój zwierząt z własnego gospodarstwa, ale też z gospodarstw z sąsiednich powiatów. Jakie limity obowiązują rzeźnię rolniczą? Jakie warunki należy spełnić prowadząc taki zakład?

czytaj więcej

Śruta rzepakowa może dawać dobre efekty w żywieniu świń. Ale jest jeden warunek

Jednym ze składników decydujących o jakości paszy jest białko, które, obok energii, jest najkosztowniejsze. Produkty rzepakowe to dobre źródło białka w żywieniu świń, ale należy mieć na uwadze ograniczenia wynikające z ich składu chemicznego i zawartości substancji antyżywieniowych. Badania pokazują, że mogą być jednak bardzo cennym surowcem, zwłaszcza po poddaniu ich specjalnej obróbce czy fermentacji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)