Z artykułu dowiesz się
- Jak powstają pasze ziołowe ?
- Co dają pasze ziołowe ?
- Czy warto postawić na pasze ziołowe ?
Z artykułu dowiesz się
Mirosław Angielczyk wychował się na wsi w niewielkim gospodarstwie, gdzie już od najmłodszych lat obserwował, że zioła wykorzystywane były nie tylko dla ludzi, ale także dla zwierząt.
– Dawniej w runi łąkowej, głównie na użytkach ekstensywnych, występowało do 60 gatunków roślin. Dzisiaj jest to zazwyczaj kilka gatunków traw i ewentualnie roślin motylkowych, a zioła nie mają tam możliwości wzrostu, bo są zagłuszane. Obecne systemy utrzymania zwierząt znacznie ograniczyły ich dostęp do roślin, z których kiedyś mogły korzystać na pastwiskach – mówi Mirosław Angielczyk, podkreślając, że to właśnie zioła są najbardziej bogate w makro- i mikroelementy.
– Pomimo że rasy zwierząt są coraz bardziej nowoczesne i bardziej wydajne, to jednak ewolucja nie postępuje tak szybko, by ich organizmy nie potrzebowały składników, w które zioła są bogate. Tak więc zioła są wręcz niezbędne dla zdrowia zwierząt i wysokiej jakości produktów, które nam dostarczają – dodaje Mirosław Angielczyk, powołując się na różnorodne badania, z których wynika, że jeśli dodamy około 2% dodatków ziołowych, które kiedyś występowały w runi łąkowej, wyraźnie zauważymy poprawę zdrowotności oraz wzrost jakości produktów.
– Od ponad 30 lat zajmujemy się ziołami dla ludzi, postanowiliśmy, że będziemy produkować ziołowe dodatki paszowe również dla zwierząt. Produkujemy zioła ekologiczne, nasze wyroby przeznaczone są m.in. dla gospodarstw ekologicznych oraz dla wszystkich, którzy chcą, aby ich zwierzęta jadły to co prawdopodobnie by wybrały, gdyby miały taką możliwość – uzasadnia Mirosław Angielczyk.
Pasze ziołowe dla zwierząt przygotowywane są w zakładzie w miejscowości Kłopoty Bujny, gdzie kierownikiem produkcji jest Kinga Piotrowska.
– Mamy około 100 produktów i są one przeznaczone dla krów, koni, kóz i owiec, alpak, gryzoni, kur niosek, kurcząt brojlerów, gołębi oraz psów i kotów – wymienia Kinga Piotrowska. – Wśród produktów dla bydła są pasze granulowane i lizawki z ekstraktami z soków owocowych, z ekstraktami ziołowymi i warzywnymi. Pierwsza z mieszanek granulowanych dla krów mlecznych wspomaga trawienie, poprzez zastosowanie kminku. Ostropest działa korzystnie na wątrobę, a wytłoki roślin oleistych służą do podnoszenia parametrów mieszanki. Dodatki niektórych ziół wpływają na obniżenie komórek somatycznych w mleku, co wykorzystaliśmy komponując drugą mieszankę dla krów mlecznych.
Jedna z mieszanek z ziołami dla koni poprawia kondycję i wydolność organizmu oraz wytrzymałość w czasie zwiększonego wysiłku. Wspomaga przemianę materii, funkcje organów wewnętrznych i oczyszczanie organizmu. Pomaga utrzymać prawidłowy stan kopyt, skóry i okrywy włosowej. Polecana jest dla koni sportowych w intensywnym treningu, rekreacyjnych, koni trudnych w utrzymaniu w dobrej kondycji oraz seniorów – mówi Kinga Piotrowska.
W firmie Mirosława Angielczyka produkowane są także dwa rodzaje pasz dla świń – dla loch prośnych i dla prosiąt.
– Jeden z naszych klientów powiedział, że wcześniej miał problem z prosiętami przy odsadzeniu, a odkąd zaczął podawać naszą mieszankę, wszystko jest dobrze. Prosięta nie mają biegunek i ogólnie są zdrowsze – mówi Kinga Piotrowska.
W ubiegłym roku zostały wprowadzone pasze dla gryzoni. Wśród nich są jednorodne warzywa, mieszanki ziołowe i sianka z warzywami, owocami, ziołami i różnymi kwiatami. Pani Kinga podkreśla, że szczególnie dobrze sprzedają się sianka chabrowe i nagietkowe, które ładnie wyglądają, a co najważniejsze, są chętnie zjadane przez króliki. Gryzonie te szczególnie lubią suszony nagietek.
Ostatnio wprowadzany jest nowy produkt dla dużych zwierząt zawierający lucernę i dynię.
– Jest to lucerna z karotenem, która może być podawana koniom i krowom, a także alpakom. Testowane konie i krowy chętnie ją jedzą. Dynia jest dobra na odrobaczenie i tak samo jak marchew dostarcza karoten. Ostatnio przygotowujemy preparat dla cieląt na biegunkę, na odporność w formie ekstraktu dolewanego do mleka – podkreśla pani Kinga.
fot. Józef Nuckowski
Artykuł kazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 25/2022 na str. 42. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Józef Nuckowski
dziennikarz "Tygodnika Poradnika Rolniczego", korespondent z Siedlec
dziennikarz "Tygodnika Poradnika Rolniczego", korespondent z Siedlec
Najważniejsze tematy