Nie tylko ściółkowe właściwości słomy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Nie tylko ściółkowe właściwości słomy

02.11.2020

Słomę paszową możemy wykorzystać jesienią, dokarmiając mamki na pastwiskach lub też zimą, kiedy zwierzęta mają do dyspozycji tylko żywienie alkierzowe, wtedy słomę warto uzupełnić odpadami przemysłu rolno-spożywczego np. wysłodkami buraczanymi lub wywarem gorzelnianym.

Właściwości słomy zależą od jej pochodzenia

Bydło trawi słomę w 40–50% ze względu na zdrewniałe błony komórkowe. O przydatności słomy do celów paszowych decydują takie czynniki jak: gatunek rośliny, wielkość nawożenia organiczno-mineralnego, stopień zanieczyszczenia chwastami, sposób zbioru oraz stan pogody w czasie żniw. Ze względu na wyższą strawność i mniejsze porażenie grzybami, bardziej przydatna pod względem paszowym jest słoma zbóż jarych. Słomy: żytnia, pszenna i jęczmienna, posiadają działanie zatwardzające. Słoma owsiana natomiast wykazuje właściwości rozwalniające, dlatego niewskazane jest jej podawanie bydłu w czasie wiosennego wypasu pastwiskowego. W okresie tym poleca się słomę jęczmienną, która ma również najwyższą wartość pokarmową.

Liczy się jakość

Jednak ważniejsza od rodzaju słomy wydaje się być jej jakość. Pod pysk krowy powinna trafić tylko pachnąca i czysta słoma, która była odpowiednio przechowywana. Często słoma ze sterty traci składniki pokarmowe podczas przechowywania i nierzadko stanowi źródło grzybów oraz niebezpiecznych toksyn. Dlatego tak ważne jest jej przechowywanie, najlepiej pod dachem, a jeśli nie ma takiej możliwości, to warto okryć ją szczelnie folią. Na zwiększenie smakowitości słomy, a wiec i zwiększenie pobrania przez bydło na pewno wpłynie jej rozdrobnienie.

Słomę paszową warto uszlachetnić

Gdy skarmiamy większe ilości słomy, to warto uzupełnić dawkę żywieniową w źródło białka jak  np. makuch czy poekstrakcyjna śruta rzepakowa. Możemy też pokusić się o uszlachetnienie słomy w wyniku jej ługowania, co przyczyni się do poprawy strawności, jak i składu chemicznego. Zabieg ten polega na moczeniu słomy w 1–1,5-procentowym roztworze wodorotlenku sodu przez godzinę, po czym odsączona dojrzewa jeszcze kilka dni. Podobny efekt daje maceracja słomy w mleku wapiennym.


r e k l a m a
Andrzej Rutkowski
Zdjęcie: Pixabay
 
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czy bydło może zarażać koronawirusem

Pochodzenie i drogi przenoszenia SARS-CoV-2 nie zostały jeszcze do końca wyjaśnione naukowo. Czy w przenoszeniu wirusa udział mają również zwierzęta hodowlane?

czytaj więcej

Żywienie krów: sianokiszonka z koniczyny lepsza od kiszonki z kukurydzy?

Produkcja mleka w warunkach górskich rządzi się swoimi prawami, dlatego Stanisław Roś woli karmić swoje krowy rasy simental sianokiszonką z koniczyny niż kiszonką z kukurydzy, chociaż jest to pasza mniej energetyczna, a bardziej białkowa.

czytaj więcej

Słoma czy siano - które lepiej buduje strukturę dawki pokarmowej?

Często występuje sytuacja, że dawka pokarmowa dobrze zbilansowana pod względem białkowym i energetycznym, na papierze wygląda bez zarzutu, natomiast w praktyce występują problemy na tle żywieniowym. Dzieje się tak ponieważ nie posiada ona odpowiedniej struktury i żwacz nie pracuje prawidłowo.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)