Jak zwiększyć pobieranie paszy przez lochy karmiące?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak zwiększyć pobieranie paszy przez lochy karmiące?

02.09.2020

Zwiększenie pobrania paszy przez lochy karmiące jest głównym wyzwaniem producentów trzody chlewnej. Okazuje się, że pobranie paszy przez lochy podczas laktacji można zwiększyć dzięki dodatkom smakowo-zapachowym. W badaniu lochy karmione paszą aromatyzowaną wykazywały wyższe jej pobranie niż lochy z grupy kontrolnej średnio o 24%. Ponadto, stosowanie tych samych dodatków smakowo-zapachowych w paszach dla loch i prosiąt poprawia przyrosty w tuczu.

Z artykułu dowiesz się

  • Jak zwiększyć pobieranie paszy przez lochy karmiące? 
  • Jak karmić lochy karmiące ?
  • Czym karmić lochy karmiące ?
Zmysł węchu wydaje się być u świń najbardziej rozwiniętym ze wszystkich. Świnie mają też węch dużo bardziej wrażliwy w porównaniu z innymi zwierzętami. Węch i smak dają zwierzętom ważne sygnały na temat jakości paszy i jej wartości odżywczej. Określono co najmniej pięć różnych smaków, które są najbardziej akceptowane przez świnie: słodki, umami, słony, kwaśny i gorzki.

Dodatek substancji smakowej do paszy pomaga zwiększyć jej pobieranie podczas laktacji

Pięć produktów o zapachu, który ludzie sklasyfikowali jako słodki (olej migdałowy, brzoskwinia, malina, wanilia i truskawka) są dobrze akceptowane przez świnie. Ten pozytywny wpływ aromatów w paszy może być korzystny w chowie wysokoprodukcyjnych loch, ponieważ pomimo wysokiej plenności często wykazują one zmniejszoną zdolność pobierania paszy, co wynika z selekcji genetycznej prowadzonej w celu uzyskania lepszego wykorzystania mieszanki. Stosując aromat stymulujemy organizm lochy do pobierania paszy i poprawy wydajności, a jednocześnie jakości miotu.

r e k l a m a
Międzynarodowe badania wykazały, że niezależnie od pory roku, dzienne pobranie paszy przez lochy było najwyższe pomiędzy godziną 00:00 a 10:00, a następnie między godziną 15:00 a 20:00. W okresie od 1. do 23. dnia po porodzie na 60 lochach wykonano ponad 7 tys. pomiarów zachowania żywieniowego. Na dobowe pobranie paszy miała wpływ pora roku, gdyż było ono mniejsze w czasie upałów (5,66 kg/dzień) niż w chłodnym okresie roku (7,23 kg/dzień). Czas jedzenia był krótszy latem (36,8 minut dziennie) niż zimą (72,3 minuty dziennie). Również czas przeznaczany na jeden odpas był krótszy w okresie gorącym (odpowiednio 5,7 minut na odpas i 7,5 minuty na odpas).

Badanie wykazało też, że dodatek substancji smakowych do paszy pomógł zwiększyć jej pobranie podczas laktacji. Średnia porcja paszy była o 107 g mniejsza u loch żywionych dietą kontrolną w porównaniu z lochami karmionymi paszą aromatyzowaną. Dzienne pobranie paszy było większe w diecie smakowej (6417 g) niż w grupie kontrolnej (5362 g). Lochy otrzymujące aromat wykazywały w porównaniu z lochami kontrolnymi wyższe pobranie paszy zarówno w nocy (704 g w porównaniu z 583 g na odpas), jak i w ciągu dnia (678 g w porównaniu z 582 g na odpas).

Nawet, gdy lochy są w warunkach stresu cieplnego można zwiększyć pobranie paszy w okresach chłodniejszych (czyli wieczorem i wczesnym rankiem), jeśli jest ono odpowiednio stymulowane poprzez wykorzystanie aromatów. Poprawa właściwości smakowo-zapachowych paszy jest strategią mającą na celu zwiększenie spożycia paszy przez lochy, a przez to produkcji mleka, co w konsekwencji zwiększa masę prosiąt w miocie.

Okres laktacji to bardzo wyczerpujący czas dla organizmu lochy. Powinna więc zjadać dużo paszy, aby nie stracić na kondycji. Zastosowanie dodatków smakowo-zapachowych w paszy pozwala zwiększyć jej pobranie
  • Okres laktacji to bardzo wyczerpujący czas dla organizmu lochy. Powinna więc zjadać dużo paszy, aby nie stracić na kondycji. Zastosowanie dodatków smakowo-zapachowych w paszy pozwala zwiększyć jej pobranie

Warto postawić na stosowanie dodatków smakowo-zapachowym

Naukowcy z Uniwesytetu w Minnesocie udowodnili, że stosowanie dodatków smakowo-zapachowych w paszach dla prosiąt odsadzonych może być skuteczniejsze, jeśli te same preparaty podajemy lochom karmiącym. Prosięta żywione paszą z dodatkiem kapsaicyny, które pochodziły od loch karmionych paszą z takim samym dodatkiem uzyskały wyższe dzienne przyrosty. Pochodząca z papryki kapsaicyna to substancja znana z ostrego smaku, która jest składnikiem wielu przypraw. Jest organicznym związkiem chemicznym, odpowiedzialnym za piekący i niezwykle ostry smak papryczki chili. Substancja ta posiada właściwości redukujące stres oksydacyjny oraz ma działanie antybakteryjne. Udowodniono jej wpływ na hamowanie wzrostu różnych gatunków bakterii, przy czym spektrum działania zależy od jej stężenia, a także od odporności mikroorganizmów na tę substancję. Ponieważ przyspiesza ona metabolizm, a tym samym spalanie tkanki tłuszczowej, bywa stosowana w preparatach na odchudzanie. Większe dawki kapsaicyny mogą niestety negatywnie oddziaływać na błonę śluzową żołądka.

Wyższa masa dzięki ekstraktom

Kapsaicyna wyekstrahowana z papryki aktywuje receptory w przewodzie pokarmowym, konsekwencją czego jest uczucie podrażnienia, a także zwiększone wydzielanie enzymów. W badaniu jedne lochy karmiące otrzymywały paszę opartą na śrucie kukurydzianej i sojowej bez kapsaicyny, a inne żywiono tą samą dietą z dodatkiem preparatu z kapsaicyną. Odsadzone prosięta były karmione trójfazowym programem przez 35 dni paszami z kapsaicyną lub bez w dawce zwiększającej się wraz z wiekiem zwierząt.

Nie stwierdzono różnic w średnim dziennym pobraniu paszy oraz dziennym przyroście w pierwszym tygodniu po odsadzeniu. Jednak świnie karmione paszą z kapsaicyną, które pochodziły także od loch otrzymujących tę substancję miały lepsze wykorzystanie paszy na kilogram przyrostu niż świnie żywione mieszanką z kapsaicyną, które były potomstwem loch karmionych dietą kontrolną. Ta pierwsza grupa prosiąt miała zdecydowanie wyższe dzienne przyrosty, podczas gdy prosięta karmione dietą kontrolną, które były potomstwem loch karmionych paszą kontrolną, straciły na wadze.

Wyniki te nie są pierwszymi, które sugerują, że karmienie macior paszą z ekstraktem roślinnym wpływa korzystnie na pobranie mieszanki przez prosięta karmione tym samym ekstraktem. Prosięta po odsadzeniu otrzymujące mieszankę z olejem anyżowym, które były potomstwem loch otrzymujących olej anyżowy w paszy podczas laktacji miały o 12% większe średnie dzienne pobranie paszy niż świnie karmione bez anyżu i prosięta od loch nie karmionych paszą z anyżem.

Wydaje się, że dodawanie kapsaicyny do paszy dla loch w okresie laktacji i do prestartera dla odsadzonych od nich prosiąt poprawia pobranie mieszanki i zwiększa jej wykorzystanie. Może to być przydatna metoda, w jaki sposób poprzez żywienie loch wpływać korzystnie na wzrost prosiąt już po okresie laktacji.


Dominika Stancelewska
Zdjęcie: Dominika Stancelewska

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Dobrze zbilansowana pasza włóknista, to więcej prosiąt u loch

Zwiększona zawartość włókna w mieszance dla loch prośnych umożliwia nie tylko uzyskanie liczniejszych miotów, ale również wpływa korzystnie na lepsze pobieranie paszy w okresie laktacji. Dzięki temu utrata masy ciała oraz rezerw tłuszczowych u loch w okresie laktacji jest mniejsza.

czytaj więcej

Probiotyki sprzymierzeńcem w walce ze stresem cieplnym i produkcją mleka przez lochy latem

Stres cieplny spowodowany wysoką temperaturą i wilgotnością jest niezwykle szkodliwy dla świń – prowadzi do zmniejszenia płodności i produkcji mleka u loch oraz zaburzeń trawiennych u prosiąt. Należy zatem ograniczać przegrzanie organizmu, które prowadzi do spadku produkcyjności oraz zaburzeń rozrodczości trzody chlewnej.

czytaj więcej

Śruta rzepakowa może dawać dobre efekty w żywieniu świń. Ale jest jeden warunek

Jednym ze składników decydujących o jakości paszy jest białko, które, obok energii, jest najkosztowniejsze. Produkty rzepakowe to dobre źródło białka w żywieniu świń, ale należy mieć na uwadze ograniczenia wynikające z ich składu chemicznego i zawartości substancji antyżywieniowych. Badania pokazują, że mogą być jednak bardzo cennym surowcem, zwłaszcza po poddaniu ich specjalnej obróbce czy fermentacji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)