Dobrze zbilansowana pasza włóknista, to więcej prosiąt u loch
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Dobrze zbilansowana pasza włóknista, to więcej prosiąt u loch

16.09.2020

Zwiększona zawartość włókna w mieszance dla loch prośnych umożliwia nie tylko uzyskanie liczniejszych miotów, ale również wpływa korzystnie na lepsze pobieranie paszy w okresie laktacji. Dzięki temu utrata masy ciała oraz rezerw tłuszczowych u loch w okresie laktacji jest mniejsza.

Z artykułu dowiesz się

  • Dlaczego warto postawić na paszę włóknistą ?
  • Jakie są zalety gotowych preparatów ?
  • Czym wyróżnia się pasza włóknista od innych pasz ?
W czasie ciąży powszechnie stosowane jest dawkowane karmienie loch, które ma zapobiec nadmiernemu przyrostowi masy ciała. Pasza dla loch prośnych powinna zawierać relatywnie mało energii, ale dużo włókna surowego wspomagającego trawienie i zaspokajającego głód. Włókno musi więc charakteryzować się dobrymi parametrami pęcznienia, aby ograniczyć pobieranie paszy. Lochy pobierające nadmiar składników pokarmowych w okresie ciąży charakteryzują się trudnymi porodami, są ociężałe, wykazują mniejszą troskliwość macierzyńską (częściej przygniatają prosięta) oraz mają słaby apetyt w okresie laktacji.

r e k l a m a
Lochy, w porównaniu z innymi grupami świń, charakteryzują się znacznie większą pojemnością przewodu pokarmowego. Pojemność żołądka wynosi u nich 4–6 litrów, a jelita grubego około 11 litrów, wykazując wahania do 30% w zależności od systemu żywienia i masy ciała. Dlatego trawienie włókna w żołądku oraz jelicie grubym odgrywa u macior szczególną rolę. Mikroorganizmy zasiedlające jelita mają zdolność rozkładu niektórych frakcji włókna, przez co lochy w większym stopniu wykorzystują substancje odżywcze w nim zawarte.

Różna rozpuszczalnych różnych rodzai włókna

Włókno to szkieletowe pozostałości komórek roślinnych, które nie są trawione przez enzymy trawienne w układzie pokarmowym zwierząt. Struktura włókna ma wpływ na jego funkcję fizjologiczną. Do częściowego jego rozkładu dochodzi w jelicie grubym świń, gdzie poddane jest ono działaniu flory bakteryjnej występującej naturalnie w przewodzie pokarmowym. Główną cechą odróżniającą różne rodzaje włókna jest ich rozpuszczalność. Tradycyjne źródła włókna paszowego, takie jak otręby pszenne i owsiane, dostarczają zarówno włókna rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Produkty na bazie celulozy i lignocelulozy są prawie w 100% nierozpuszczalne.

W żywieniu loch prośnych fermentujące w jelicie grubym włókno zwiększa ilość produkowanych lotnych kwasów tłuszczowych, które są dostępne jako źródło energii dla embrionów. Produkowane kwasy tłuszczowe działają hamująco na produkcję insuliny, co powoduje zmniejszenie produkcji hormonu LH, który odpowiada za przebieg owulacji. Jedno-cześnie zwiększa się produkcja progesteronu odpowiedzialnego za zagnieżdżanie zarodków i podtrzymanie ciąży. Stwierdzono, że mioty pochodzące od loch żywionych do 85. dnia ciąży limitowanym poziomem energii były liczniejsze oraz charakteryzowały się mniejszą liczbą prosiąt martwo urodzonych.

W badaniach wykazano też, że podawanie lochom zbyt energetycznej paszy w okresie pierwszych 35 dni ciąży może być przyczyną zwiększonej śmiertelności embrionalnej. Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois w Stanach Zjednoczonych ocenili zależność między rozpuszczalnością włókna a jego zdolnością do fermentacji. Okazało się, że wraz ze wzrostem zawartości włókna nierozpuszczalnego nastąpił spadek poziomu fermentacji. Eliminacja włókna fermentowanego, którego trawienie i przemiana materii powodują wydzielanie ciepła, ma znaczenie, gdyż metabolizm włókna generuje najwięcej ciepła w porównaniu z węglowodanami, białkami i tłuszczami. W warunkach stresu cieplnego lepiej jest zastąpić włókno ulegające fermentacji tym niefermentowalnym.

Włókno nierozpuszczalne o dużej zdolności wchłaniania wody zapewnia lepsze pobranie wody przez zwierzęta, co nie pozostaje bez wpływu na zwiększone spożycie paszy. Celuloza i lignoceluloza są klasyfikowane jako włókno obojętne. Jest ono niefermentowalne i nie przyczynia się do produkcji ciepła. Z kolei surowce z dużym udziałem włókien rozpuszczalnych i fermentujących generują ciepło i dlatego powinny być eliminowane z diety.

Włókno nieulegające fermentacji może pozostać w składzie paszy, ponieważ nie przyczynia się do produkcji ciepła, co ma znaczenie w przypadku loch. Zwłaszcza maciory na porodówkach są narażone na przegrzanie, gdyż prosięta wymagają wyższej temperatury i trudno jest zachować równowagę cieplną pomiędzy tymi dwiema grupami technologicznymi. Układając dawkę żywieniową, należy mieć wiedzę, jakim włóknem dysponujemy. W żadnym wypadku nie należy rezygnować z dodatku włókna do paszy. Jest ono ważnym surowcem, gdyż wspomaga pracę jelit, eliminuje zaparcia i problemy z wyproszeniem.

Włókno o dużej zdolności wchłaniania wody zapewnia lepsze jej pobranie, co przekłada się na zwiększone spożycie paszy
  • Włókno o dużej zdolności wchłaniania wody zapewnia lepsze jej pobranie, co przekłada się na zwiększone spożycie paszy

Niedobór włókna w paszach dla loch wpływa na otłuszczenie macior

Żywieniowcy przekonują, że dzięki zastosowaniu dobrej jakości włókna można uzyskać o jedno prosię więcej od lochy rocznie. Włókno utrzymuje właściwą perystaltykę przewodu pokarmowego w czasie porodu i przygotowuje maciory do pobierania większej ilości paszy podczas karmienia prosiąt. Przyspiesza poród, dzięki czemu jest więcej żywo urodzonych prosiąt.

Niedobory włókna w paszach dla loch mogą wpływać na zbytnie otłuszczenie macior w fazie ciąży, a to skutkuje obniżoną użytkowością rozpłodową. Sprzyjają także występowaniu zaparć, które są częstą przyczyną bezmleczności poporodowej. Dobrej jakości włókno surowe to znaczna poprawa strawności substancji odżywczych – białka surowego o 3,5%, a tłuszczu nawet o 5%. Poprawa skuteczności trawienia w połączeniu z pobieraniem dużych ilości wody to wyższa mleczność loch.

Wprowadzenie do mieszanki włókna nierozpuszczalnego wpływa na prawidłową konsystencję i lepkość odchodów. Dzięki pęcznieniu daje efekt szybkiego uczucia sytości i jednocześnie stymuluje pobranie wody przez zwierzęta. Większe pobranie wody to optymalna konsystencja kału i brak zaparć. W okresie okołoporodowym dietetyczne efekty zdolnego do pęcznienia włókna surowego polegają na wypełnieniu jelit i równomiernym przejściu paszy, wiązaniu wody oraz szybszym wydalaniu obciążających produktów przemiany materii. Ostatecznie zmniejsza to zachorowania na syndrom MMA, czyli tak zwaną gorączkę poporodową i zapalenie wymienia oraz macicy. Dlatego zachęcenie do pobierania wody jest tak istotne podczas gorączki poporodowej i zapalenia wymienia.

Preparaty włókna dodawane do pasz w okresie laktacji poprawiają natomiast prośność macior w kolejnym okresie rozrodczym. Sprzyja ono trawieniu, spowolnieniu przesuwania się treści pokarmowej, a przez to lepszemu wykorzystaniu substancji odżywczych zawartych w paszy. Zawartość włókna w mieszance ma duże znaczenie w chlewniach bezściołowych, gdyż lochy nie mają możliwości pobierania słomy, a tym samym dodatkowej ilości włókna.

Lochy prośne żywione paszą o zwiększonym udziale włókna rodzą i odchowują więcej prosiąt. Mają też mniej komplikacji przy porodzie
  • Lochy prośne żywione paszą o zwiększonym udziale włókna rodzą i odchowują więcej prosiąt. Mają też mniej komplikacji przy porodzie

Zalety gotowych preparatów

Zawartość włókna surowego w koncentratach dostępnych na rynku wynosi ponad 70%, czyli znacznie więcej niż w tradycyjnych surowcach paszowych, a ponadto znaczną jego część stanowi włókno nierozpuszczalne, przez co cechuje się dużą zdolnością pęcznienia pod wpływem wody. Preparaty włókna dzięki pęcznieniu dają efekt szybkiego uczucia nasycenia przewodu pokarmowego i jednocześnie stymulują pobranie wody przez zwierzęta. Ich dawkowanie wynosi z reguły 2–5%. Dodatkowo preparaty takie mają znormalizowany, niezmienny skład. Tradycyjne źródła włókna często są skażone, a jak wiadomo, toksyny grzybicze wpływają niekorzystnie nie tylko na układ pokarmowy, ale także na rozród. Specjalne preparaty włókna mają tę zaletę, że są wolne od mikotoksyn.

Ponadto koncentraty włókna surowego poddane technologii fibrylacji wchłaniają znacznie więcej wody niż włókna niefibrylowane. Woda dostaje się wówczas natychmiast do wnętrza włókien celulozy, skąd może następnie zostać z powrotem uwolniona w organizmie zwierzęcia. Woda wchłonięta przez włókno oddawana jest w jelicie grubym na skutek działania ciśnienia osmotycznego.

SPOKOJNIEJSZE LOCHY W żywieniu loch bardzo ważne jest pokrycie zapotrzebowania na włókno, szczególnie w okresie ciąży. Zdolność pobierania paszy przez maciory prośne jest znacznie wyższa aniżeli faktyczne dzienne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Ponadto lochy żywione w sposób dawkowany mogą odczuwać głód i związany z nim obniżony dobrostan. Dawka objętościowo jest zbyt mała i powinna być uzupełniana paszami włóknistymi. Podawanie zwierzętom skąpo żywionym podczas ciąży pasz włóknistych spełnia kilka funkcji. Najważniejsza z nich to zaspokojenie potrzeb pokarmowych oraz wypełnienie żołądka, co powoduje uczucie sytości. W przypadku loch prośnych, charakteryzujących się niewielkimi potrzebami energetycznymi, włókno stanowi rodzaj balastu. Pozwala na utrzymanie niskiej wartości energetycznej paszy, a pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, redukuje uczucie głodu. Włókno zmniejsza apetyt i zapobiega agresywnym zachowaniom w stadzie. Duża ilość włókna w paszy wydłuża czas odpoczynku i leżenia, dzięki czemu lochy są spokojniejsze. Wprowadzenie do mieszanki składników bogatych we włókno powoduje wydłużenie czasu pobierania paszy, zmniejszenie aktywności zwierząt, wydłuża czas odpoczynku i leżenia, dzięki czemu lochy są spokojniejsze. W chlewniach stosujących optymalny udział włókna w paszy znacznie rzadziej występują objawy agresji i zachowań

  • Spokojniejsze lochy. W żywieniu loch bardzo ważne jest pokrycie zapotrzebowania na włókno, szczególnie w okresie ciąży. Zdolność pobierania paszy przez maciory prośne jest znacznie wyższa aniżeli faktyczne dzienne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Ponadto lochy żywione w sposób dawkowany mogą odczuwać głód i związany z nim obniżony dobrostan. Dawka objętościowo jest zbyt mała i powinna być uzupełniana paszami włóknistymi. Podawanie zwierzętom skąpo żywionym podczas ciąży pasz włóknistych spełnia kilka funkcji. Najważniejsza z nich to zaspokojenie potrzeb pokarmowych oraz wypełnienie żołądka, co powoduje uczucie sytości. W przypadku loch prośnych, charakteryzujących się niewielkimi potrzebami energetycznymi, włókno stanowi rodzaj balastu. Pozwala na utrzymanie niskiej wartości energetycznej paszy, a pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, redukuje uczucie głodu.Włókno zmniejsza apetyt i zapobiega agresywnym zachowaniom w stadzie. Duża ilość włókna w paszy wydłuża czas odpoczynku i leżenia, dzięki czemu lochy są spokojniejsze. Wprowadzenie do mieszanki składników bogatych we włókno powoduje wydłużenie czasu pobierania paszy, zmniejszenie aktywności zwierząt, wydłuża czas odpoczynku i leżenia, dzięki czemu lochy są spokojniejsze. W chlewniach stosujących optymalny udział włókna w paszy znacznie rzadziej występują objawy agresji i zachowań 


Dominika Stancelewska
Zdjęcia:Dominika Stancelewska

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Co zagraża prawidłowemu wzrostowi prosiąt?

Jakość białka, czyli wzajemny stosunek występujących w nim aminokwasów, jest czynnikiem decydującym o wartości biologicznej białka w paszy i wynikach produkcyjnych zwierząt. Odpowiedni udział aminokwasów niezbędnych, a szczególnie limitujących, jak lizyna, metionina, treonina i tryptofan, gwarantuje właściwe wykorzystanie pozostałych aminokwasów w paszy.

czytaj więcej

Minimalizacja strat w rozrodzie świń po lecie - jak to zrobić?

Po lecie producenci trzody chlewnej borykają się ze spadkiem wskaźników rozrodu, który jest wynikiem wcześniejszych wysokich temperatur. Poprzez żywienie i właściwe postępowanie w sektorze krycia można zminimalizować ujemny wpływ lata na wyniki produkcyjne notowane jesienią.

czytaj więcej

Jak zwiększyć pobieranie paszy przez lochy karmiące?

Zwiększenie pobrania paszy przez lochy karmiące jest głównym wyzwaniem producentów trzody chlewnej. Okazuje się, że pobranie paszy przez lochy podczas laktacji można zwiększyć dzięki dodatkom smakowo-zapachowym. W badaniu lochy karmione paszą aromatyzowaną wykazywały wyższe jej pobranie niż lochy z grupy kontrolnej średnio o 24%. Ponadto, stosowanie tych samych dodatków smakowo-zapachowych w paszach dla loch i prosiąt poprawia przyrosty w tuczu.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)