Probiotyki sprzymierzeńcem w walce ze stresem cieplnym i produkcją mleka przez lochy latem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Probiotyki sprzymierzeńcem w walce ze stresem cieplnym i produkcją mleka przez lochy latem

06.08.2020

Stres cieplny spowodowany wysoką temperaturą i wilgotnością jest niezwykle szkodliwy dla świń – prowadzi do zmniejszenia płodności i produkcji mleka u loch oraz zaburzeń trawiennych u prosiąt. Należy zatem ograniczać przegrzanie organizmu, które prowadzi do spadku produkcyjności oraz zaburzeń rozrodczości trzody chlewnej.

Z artykułu dowiesz się

  • W jaki sposób upał wpływa na maciorę?
  • Jak upały odbijają się na mikroflorze jelit?
  • W jaki sposób probiotyki zwalczają stres cieplny u prosiąt?
Spośród wszystkich zwierząt gospodarskich świnie są najbardziej wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Przewaga ciepła produkowanego w organizmie w stosunku do oddawanego do otoczenia może prowadzić do przeciążenia układu termoregulacyjnego zwierzęcia. Zmniejszenie mleczności loch karmiących i spadek jakości siary, a co za tym idzie – mniej odporne mioty, to jedne ze skutków przegrzania. Wyniki różnych badań pokazują, że w temperaturze 29°C u lochy spadek produkcji mleka wynosi aż 30%. Nawet lochy z najlepszych grup wykazują zmniejszenie wydajności mlecznej o 18%.

r e k l a m a
U loch karmiących utrzymywanych w gorących budynkach występuje pogorszenie apetytu oraz zmienia się skład mleka. Wpływa to negatywnie na przyrosty masy ciała i rozwój prosiąt. Ponieważ maciora pobiera mniej paszy, odbija się to niekorzystnie na jej późniejszej kondycji, a mioty, które się wówczas urodzą, będą słabe, o niskiej masie urodzeniowej, a potem odsadzeniowej.

Mleko u maciory jest gorszej jakości

Przy wzroście temperatury na porodówce do 28°C lochy karmiące mogą zmniejszyć pobranie paszy nawet o 40%. Zdarza się, że w czasie upałów locha karmiąca zjada poniżej 4 kg paszy dziennie. Ograniczone pobieranie paszy przez lochy wywołane oddziaływaniem stresu cieplnego prowadzi do wydłużenia okresu między odsadzeniem a wystąpieniem kolejnej rui. Wysokie temperatury otoczenia są również groźne dla loch w ostatnim tygodniu ciąży. Mogą prowadzić między innymi do zwiększenia liczby martwo urodzonych prosiąt.

W odróżnieniu od knurów u loch negatywne skutki stresu cieplnego obserwowane są właściwie natychmiast. W wyższych temperaturach otoczenia obniża się wartość immunologiczna siary, co pociąga za sobą spadek odporności u nowo narodzonych prosiąt i ich gorszy rozwój, który skutkuje niższą masą ciała. Stwierdzono, że u loch karmiących w wysokiej temperaturze obniża się nie tylko produkcja mleka, ale zmienia się też skład siary i mleka, co oznacza, że do odchowalni trafią najprawdopodobniej lżejsze sztuki, które będą wymagały lepszej paszy i lepszych warunków utrzymania.

Spadek jakości mleka w warunkach stresu cieplnego potwierdzają doświadczenia przeprowadzone przez firmę Phileo Lesaffre Animal Care z Francji, wykazujące, że lochy podczas upałów mają zmniejszone stężenie immunoglobulin typu G w siarze w porównaniu z lochami bez stresu. Układ odpornościowy wytwarza przeciwciała do ochrony organizmu przed bakteriami, wirusami i grzybami. Immunoglobuliny G (IgG) to przeciwciała, które znajdują się we krwi i innych płynach ustrojowych i skutecznie chronią przed infekcjami oaz różnymi chorobami. Stężenie IgG w siarze loch utrzymywanych w optymalnych warunkach termicznych wynosiło 73,8 mg/ml, a u loch poddanych stresowi cieplnemu – 64,1 mg/ml.
Przy zbyt wysokiej temperaturze zmniejsza się nie tylko ilość wydzielanego przez lochy mleka, ale także zawartych w nim przeciwciał
  • Przy zbyt wysokiej temperaturze zmniejsza się nie tylko ilość wydzielanego przez lochy mleka, ale także zawartych w nim przeciwciał

Upały powodują zwiększoną przepuszczalność ścian jelit 

Zbyt wysoka temperatura powoduje, obok ogólnych objawów klinicznych związanych z oddziaływaniem czynnika stresogennego, również otępienie, zaburzenia w prawidłowym poruszaniu się, nadmierne wydzielanie śliny i moczu, zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej oraz zasinienie błon śluzowych. Wyższe temperatury są gorzej tolerowane przez starsze zwierzęta o większej masie ciała. Wzrost temperatury wpływa na spadek kondycji zwierząt. Podczas zbyt wysokich temperatur świnie zaczynają dyszeć, a konsekwencją tego jest zmiana pH w żołądku. W upale zmniejsza się nie tylko pobranie paszy, ale także pogarsza się jej trawienie. Dotyczy to zarówno macior, jak i prosiąt. Dlatego warto stosować dodatki paszowe, które ułatwią przyswajanie składników pokarmowych. Apetyt zwierząt można stymulować poprzez dodatek enzymów, probiotyków czy ziół, np. czosnku lub oregano, a także podawanie większej ilości oleju w dawce (łatwo przyswajalna energia).

Wysokie temperatury powodują zwiększoną przepuszczalność ścian jelit u świń, zwiększając ich wrażliwość na niebezpieczne patogeny. Probiotyki odgrywają ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej czynności jelit, zwłaszcza w stresujących warunkach. Jak pokazują badania, mogą być pomocne w stabilizacji zdrowia zwierząt. Podawanie probiotyków ogranicza występowanie chorób biegunkowych, zwłaszcza powodowanych przez Escherichia coli.

Stres cieplny u prosiąt

Wyniki omawianych badań pokazują, że również prosięta, które są odchowywane przez lochy poddane stresowi cieplnemu, mają znacznie mniejszą zawartość IgG w surowicy krwi do odsadzenia (28. dzień życia) w porównaniu z prosiętami od loch z grupy kontrolnej. Początkowe stężenia IgG w surowicy prosiąt od loch poddanych stresowi cieplnemu wynosiło 19,6 mg/ml, w porównaniu z 31,5 mg/ml w grupie kontrolnej. Różnica w zawartości IgG utrzymywała się do 28. dnia, kiedy grupa kontrolna miała 12,6 mg/ml, a prosięta poddane stresowi cieplnemu – 9,7 mg/ml.

Phileo Lesaffre Animal Care przebadała wpływ drożdży probiotycznych na zwalczanie negatywnych skutków stresu cieplnego u świń. Wiadomo, że mikroflora jelitowa ma znaczenie dla zdrowia zwierząt, a rozwój odpowiednich bakterii wywiera wpływ na układ odpornościowy. Tak więc ma to wpływ nie tylko na procesy trawienne, ale także na zdrowie zwierząt.

Aby ocenić wpływ probiotyku na lochy i prosięta poddane stresowi cieplnemu, przeprowadzono doświadczenie, które obejmowało 192 lochy z duńską genetyką. Połowa macior (96 sztuk) otrzymywała w paszy suplement drożdży probiotycznych w ilości 1 kg na tonę mieszanki od 80. dnia ciąży do momentu odsadzenia prosiąt, a pozostałe lochy, stanowiące grupę kontrolną, były karmione tą samą paszą, ale bez probiotyku.

Doświadczenie przeprowadzono w lipcu i sierpniu, kiedy temperatury w regionie dochodziły do 30°C, a wilgotność sięgała 63%. W tych trudnych warunkach środowiskowych lochy suplementowane probiotykiem osiągnęły wskaźnik żywych urodzeń wynoszący 95,04%, a w grupie kontrolnej – 89,28%. Badania wskazują, że dodatek probiotyku w okresie ciąży i laktacji w ilości 1 kg/t daje większą liczbę prosiąt od lochy. Zwiększyła się też przeżywalność osesków po urodzeniu i masa ciała przy odsadzeniu.

Wynika to z udowodnionego korzystnego wpływu probiotyków na zdrowie poprzez obniżanie zaburzeń trawienia u prosiąt oraz zmniejszenie wpływu patogenów na organizm. Ponadto ich stosowanie zwiększa dzienne przyrosty dzięki produkcji oraz zwiększonemu wydzielaniu enzymów przez organizm zwierzęcia. Pomaga to w procesach trawienia. Niestrawione do końca węglowodany utrudniają dostęp soków trawiennych do składników pokarmowych oraz mają zdolności wiązania dużych ilości wody. Jeśli dochodzi do takich sytuacji, spadają wyniki produkcyjne, pojawiają się biegunki, a także niedobór witamin i składników mineralnych.
Niewłaściwa temperatura podnosi pH w żołądku oraz pogarsza trawienie, a probiotyki mogą pomóc w odbudowie pożądanej mikroflory
  • Niewłaściwa temperatura podnosi pH w żołądku oraz pogarsza trawienie, a probiotyki mogą pomóc w odbudowie pożądanej mikroflory

Im lepsza strawność paszy, tym mniejsze wytwarzanie ciepła

Negatywny wpływ stresu cieplnego na zwierzęta możemy ograniczyć także poprzez dodawanie do wody witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i łagodzi skutki przegrzania. Należy również pamiętać, że im lepsza strawność zadawanej paszy, tym mniejsze wytwarzanie ciepła podczas trawienia. W miarę zwiększania się zawartości włókna w paszy pogarsza się jej strawność i wyraźnie wzrasta produkcja ciepła. Jeśli to możliwe, zalecany jest system żywienia na mokro.

Duża zawartość białka w dawce też nie jest korzystna. Właściwe natomiast jest zwiększenie udziału energii w mieszance dla świń. Warto w takiej sytuacji zwiększyć koncentrację energii poprzez dodatkowe natłuszczenie paszy. Zastosowanie enzymów paszowych, które poprawiają jednocześnie strawność i wykorzystanie składników paszy, powoduje także zwiększenie ilości dostępnej energii. Szacuje się, że u młodych świń wprowadzenie do mieszanki preparatu enzymatycznego może poprawić przyrosty dzienne średnio o 11% oraz wykorzystanie paszy o 7–8%.

Dominika Stancelewska
Zdjęcia: Dominika Stancelewska

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak zwiększyć pobieranie paszy przez lochy karmiące?

Zwiększenie pobrania paszy przez lochy karmiące jest głównym wyzwaniem producentów trzody chlewnej. Okazuje się, że pobranie paszy przez lochy podczas laktacji można zwiększyć dzięki dodatkom smakowo-zapachowym. W badaniu lochy karmione paszą aromatyzowaną wykazywały wyższe jej pobranie niż lochy z grupy kontrolnej średnio o 24%. Ponadto, stosowanie tych samych dodatków smakowo-zapachowych w paszach dla loch i prosiąt poprawia przyrosty w tuczu.

czytaj więcej

Swobodne utrzymywanie macior to więcej mleka dla prosiąt

Swobodne utrzymywanie macior po porodzie to odpowiedź na zwiększające się wymagania odnośnie do dobrostanu zwierząt. Dlatego firmy coraz częściej wzbogacają swoją ofertę wyposażenia chlewni o kojce zapewniające większą swobodę ruchów czy umożliwiające budowanie gniazda, jednocześnie nie zapominając o rozwiązaniach do ochrony prosiąt.

czytaj więcej

Śruta rzepakowa może dawać dobre efekty w żywieniu świń. Ale jest jeden warunek

Jednym ze składników decydujących o jakości paszy jest białko, które, obok energii, jest najkosztowniejsze. Produkty rzepakowe to dobre źródło białka w żywieniu świń, ale należy mieć na uwadze ograniczenia wynikające z ich składu chemicznego i zawartości substancji antyżywieniowych. Badania pokazują, że mogą być jednak bardzo cennym surowcem, zwłaszcza po poddaniu ich specjalnej obróbce czy fermentacji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)