Jak skutecznie przeprowadzić dezynfekcje przeciwko wirusom?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak skutecznie przeprowadzić dezynfekcje przeciwko wirusom?

01.07.2020

Kluczowe w zapobieganiu afrykańskiemu pomorowi świń jest przestrzeganie szczegółowych procedur związanych z prawidłowym stosowaniem dezynfekcji. Musi ona być poprzedzona mechanicznym oczyszczeniem powierzchni, a następnie jej umyciem przy użyciu środków zmiękczających i detergentów, które redukują napięcie powierzchniowe, co ułatwia oczyszczanie.

Preparaty dezynfekujące stanowią podstawę ochrony przed ASF i są konieczne w spełnianiu wymogów programu bioasekuracji. Ogromne znaczenie ma to, aby zastosowany środek do dezynfekcji zachowywał skuteczność przy rekomendowanych minimalnych stężeniach i czasie kontaktu w różnych zakresach temperatur. Jednak nawet najlepszy dezynfektant okaże się nieskuteczny, jeżeli zostanie zastosowany w sposób niewłaściwy. Podczas codziennego uzupełniania mat czy pojemników ze środkiem dezynfekcyjnym istotna jest ich czystość. Należy usunąć brud i zanieczyszczenia i wymienić ich zawartość. Maty z gąbki często są zbyt suche i przez to nie gwarantują odpowiedniego odkażenia.

Dezynfekcja kluczowa w walce z ASF

Środek dezynfekcyjny ma szansę skutecznego zadziałania dopiero wtedy, gdy po namoczeniu, oczyszczeniu i umyciu powierzchnia zostanie wysuszona. Przy zbyt szybkim rozpoczęciu dezynfekcji powierzchnie mogą być jeszcze mokre, co spowoduje rozcieńczenie roztworu odkażającego, należy więc się upewnić, że są one suche. Sam zabieg dezynfekcji jest ostatnim etapem procesu. Dotyczy to również środków transportu.

Kierowca za każdym razem powinien wyczyścić i zdezynfekować ciężarówkę. Jednak jest to dość uciążliwe i nie zawsze wykonywane wystarczająco dobrze. Po czyszczeniu i dezynfekcji samochód należy zostawić, aby był zupełnie suchy.

r e k l a m a
Ważnym elementem przygotowania do dezynfekcji jest usuwanie z powierzchni tzw. biofilmu, czyli zbioru bakterii, wirusów i grzybów formujących warstwę na podłożu z wielocukrów będących produktami ich przemiany materii. Drobnoustroje te znajdują się pod cienką warstwą zbudowaną przede wszystkim z pozostałości tłuszczu. W wielu gospodarstwach czyszczenie odbywa się tylko wodą, co nie usunie biofilmów i niepotrzebnie ponosimy tylko koszt zużycia wody i marnujemy czas.

Czasami czeka się zbyt długo przed spłukaniem środka myjącego, dlatego piana wysycha i trudno jest ją usunąć, co w niektórych przypadkach bardziej chroni, niż niszczy biofilm. Nie należy zapominać o obszarach trudno dostępnych. Zabrudzenia należy spłukiwać wodą pod średnim ciśnieniem – zbyt wysokie spowoduje rozbicie zanieczyszczeń, a nie ich usunięcie. Przy wyborze produktu do dezynfekcji należy zwrócić uwagę, aby wykazywał skuteczne działanie przeciwko ASF.

 Odkażanie obuwia powinno odbywać się dopiero po jego oczyszczeniu i umyciu, co ułatwiają specjalne urządzenia
  •  Odkażanie obuwia powinno odbywać się dopiero po jego oczyszczeniu i umyciu, co ułatwiają specjalne urządzenia

Dominika Stancelewska
Zdjęcie: Dominika Stancelewska

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czy to początek fali ognisk ASF?

Potwierdzono kolejne ognisko afrykańskiego pomoru świń. Zaledwie tydzień temu czwarte ognisko w tym roku wystąpiło w niewielkim stadzie w gminie Lipno w powiecie leszczyńskim w Wielkopolskiem. Tym razem wirus zaatakował gospodarstwo w kolejnym województwie, w niewielkim stadzie na Dolnym Śląsku.

czytaj więcej

Lato sprzyja rozprzestrzenaniu się ASF

Choć liczba ognisk afrykańskiego pomoru świń jest mniejsza niż przed rokiem, to jednak wirus jest najbardziej aktywny podczas ciepłych miesięcy. Dlatego też rolnicy, zwłaszcza w strefach ASF, powinni zachować szczególne środki ostrożności, aby nie przenieść wirusa do gospodarstwa. W ostatnich dniach potwierdzono bowiem ognisko ASF w województwie lubelskim.

czytaj więcej

Śruta rzepakowa może dawać dobre efekty w żywieniu świń. Ale jest jeden warunek

Jednym ze składników decydujących o jakości paszy jest białko, które, obok energii, jest najkosztowniejsze. Produkty rzepakowe to dobre źródło białka w żywieniu świń, ale należy mieć na uwadze ograniczenia wynikające z ich składu chemicznego i zawartości substancji antyżywieniowych. Badania pokazują, że mogą być jednak bardzo cennym surowcem, zwłaszcza po poddaniu ich specjalnej obróbce czy fermentacji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)