Z artykułu dowiesz się
- ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy?
- kiedy można się spodziewać podwyżek?
- jakie są ceny bydła w zakładach?
- ile płacą w skupie?
- dlaczego ceny bydła spadają?
Z artykułu dowiesz się
- Średnio w UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 492,22 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, nieco (o 0,5%) niższym niż tydzień wcześniej, o 1% niższym niż przed miesiącem, ale o 1% wyższym niż przed rokiem. W Polsce za bydło rzeźne tej klasy dostawcy uzyskiwali 484,51 EUR/100 kg, o 7,71 EUR/100 kg mniej niż średnio w UE. Najwięcej za bydło rzeźne uzyskiwali dostawcy z Bułgarii (528,34 EUR/100 kg) oraz Francji (517,67 EUR/100 kg), a najmniej – na Węgrzech (211,00 EUE/100 kg) i Łotwie (375,94 EUR/100 kg) – czytamy w raporcie KOWR przygotowanym na podstawie danych z Meat Market Observatory.
W Niemczech sytuacja jest analogiczna do polskiej. Na rynku wcale nie ma zbyt wielu byków mięsnych trafiających do ubojni, pogarsza się popyt na wołowinę, przez co wiele zakładów zmniejsza liczbę ubojów w tygodniu. W porównaniu do ubiegłego tygodnia stawki spadły o 10 eurocentów, za byki w klasie R hodowcy średnio otrzymują od 4,3 do 4,5 euro/kg, za krowy od 3,9 do 4,15 euro za kg w klasie R (350 kg).
Na całym unijnym rynku nadal widać delikatny trend spadkowy i niższe zainteresowanie wołowiną. Ma to również związek ze zmniejszeniem spożycia wołowiny w sektorze HORECA m.in. poprzez hotele i restauracje, dodatkowo okres urlopowy nie sprzyja wzrostowi spożycia w stołówkach pracowniczych. Wszystkich dotyka drożyzna, nawet jeśli ceny wołowiny w polskich sklepach nie są aż tak wysokie, to niestety konsument nadal oszczędza na droższym gatunku mięsa i w zamian kupuje tańsze gatunki, ale również latem rośnie spożycie warzyw i owoców.
Jak podaje resort rolnictwa 2 lipca polskie ubojnie płaciły za bydło ogółem 3% mniej niż w ubiegłym tygodniu notowania stawek. Za byki w wbc rolnicy średnio uzyskiwali 20,15 zł/kg i 10,74 zł/kg w wadze żywej, za jałówki średnio 21,06 zł/kg i 10,91 zl/kg w wadze żywej i za krowy średnio 17,35 zł/kg i 8,45 zł/kg za wagę żywą. Zakłady ubojowe sprzedawały również ćwierci znacznie taniej niż przed tygodniem, spadek sięgał w zależności od klasy i jakości mięsa od 2 do nawet 8 %. Ćwierci z buhajków do 2 lat zakłady na rynek zagraniczny sprzedawały taniej o 2,2%, a z krów o 4,8%.
Ubojnie sprzedają na krajowym rynku wołowinę także taniej, bo spadek za elementy sięga 3%.
Ze zbiorczych danych wynika, że byczki w typie mlecznym w wieku od 8 do 4 tygodni kosztują średnio 876 zł za sztukę i byczki w typie mięsnym w tym samym wieku około 1200 zł za sztukę. Obserwowany jest lekki spadek cen w przypadku cieląt mlecznych.
Ubojnie kolejny tydzień z rzędu pod presją rynku unijnego postanowiły opuścić stawki za wszystkie kategorie. Niestety w niektórych zakładach spadek sięga nawet 50 gr/kg w wbc.
- Latem sytuacja zawsze była nieciekawa, ale teraz jest dramat. Nie ma w ogóle ruchu w handlu. Wiele ubojni zmniejszyło ubój w ciągu tygodnia. Spadek sięga nawet 1/3, a niektóre ubojnie biją nawet o połowę mniej. Nie chodzi o to, że nie ma surowca, tylko ceny nikogo nie zachęcają do podwyżek. Jest mała szansa na podwyżki w żniwa, ale szału nie będzie. Trzeba czekać do jesieni, może wtedy pojawi się większe zapotrzebowanie – mówi pracownik skupu w woj. mazowieckim.
Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej.
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
dkol
Fot. Kolasińska
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy