Jak wynika z raportu Meat Market Observatory średnia cena za byki w UE w okresie od 12 do 18 czerwca br. na poziomie 4,83 euro/kg (wyższa o 0,07 euro/kg niż w średnia cena w tym okresie w Polsce). W UE średni spadek cen był niewielki, bo rzędu 0,02%. Według niemieckiej giełdy VEZG stawki od ubiegłego tygodnia się nie zmieniły.
- Średnio w UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 495,03 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, nieco (o 0,3%) niższym niż tydzień wcześniej, o 2% niższym niż przed miesiącem, ale o 2% wyższym niż przed rokiem. W Polsce za bydło rzeźne tej klasy dostawcy uzyskiwali 480,80 EUR/100 kg, o 14,23 EUR/100 kg mniej niż średnio w UE oraz o około 42-44 EUR/100 kg mniej niż w Hiszpanii, Francji i Irlandii. Jednocześnie polska wołowina była o 39,24 EUR/100 kg droższa niż w Niderlandach oraz o 30,23 EUR/100 kg droższa niż w Niemczech - informuje KOWR.
Okres letni nie sprzyja wzrostowi spożycia mięsa, a tym bardziej wołowiny, która jest nadal dość droga, w porównaniu do innych gatunków mięsa. Importerzy rozkładają ręce, bo problemem już nie tylko jest wysoka cena, ale także brak zbytu na zagranicznych rynkach. Presja cenowa wynika z utrzymującej się na stabilnym poziomie podaży, przy jednoczesnym niskim popycie na mięso wołowe.
Ceny bydła: spadek nawet 80 gr/kg! Jakie prognozy?
