Z artykułu dowiesz się
- Spadki pogłowia bydła w UE
- Jakie są prognozy dla europejskiej produkcji wołowiny?
- Rynek wołowiny w Europie
- Ile zakłady ubojowe płacą w tym tygodniu?
Z artykułu dowiesz się
Brytyjska Rada ds. Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) podsumowała pierwszą część roku w Europie pod względem produkcji wołowiny, która w UE-27 spała o 4% w pierwszym kwartale 2023 r. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Było to w dużej mierze spowodowane niższą produkcją we Włoszech, Hiszpanii, Irlandii i Francji. W Holandii i Niemczech tymczasem odnotowano wzrost produkcji, przy czym Holendrzy wyprodukowali więcej wołowiny w efekcie zwiększonego uboju krów mlecznych.
Dane statystyczne z grudnia 2022 r. wykazały spadek w prawie wszystkich kategoriach produkcyjnych bydła w UE, w szczególności bydła w wieku 1-2 lat. Stado hodowlane także nadal się kurczy, szczególnie we Francji i Polsce.
Niższy poziom produkcji nie spowodował drastycznych spadków ceny bydła w UE. Chociaż notowania nieznacznie zjechały w dół od początku roku, w I kwartale 2023 r. pozostały na historycznie stabilnym poziomie. Niestety, raporty branżowe z krajów europejskich wskazują na słaby popyt na wołowinę ze względu na wysoką inflację i zmniejszone wydatki konsumentów.
W przypadku cen krów obserwowane są podobne wahania jakie dotyczą cen bydła mięsnego. Francuskie ceny krów utrzymywały się szczególnie długo na poziomie z końca 2022 r. Ceny w Wielkiej Brytanii utrzymały się wbrew trendowi panującemu w Europie w górnej stawce.
Według krótkoterminowych prognoz Komisji Europejskiej, oczekuje się, że produkcja wołowiny w Unii Europejskiej spadnie o 2% w 2023 r., głównie ze względu na zmiany strukturalne w sektorze produkcji wołowiny i mleka.
Już w I kwartale 2023 r. produkcja wołowiny w UE odnotowała spadek o 3,7%, głównie ze względu na znacznie mniejszy ubój. Pomimo wzrostu eksportu żywca wołowego (+5%), który skorzystał w szczególności na otwarciu rynku tureckiego, a także w niewielkim stopniu na spadku kosztów paszy, oczekuje się, że unijna produkcja brutto spadnie o 1,8% do końca 2023 roku.
Niższa podaż wołowiny na rynku europejskim utrzymuje ceny na dość wysokim poziomie, jednak były one niższe średnio o 5% niż obowiązujące w czasie styczniowego szczytu. Notowania skupowe mają jednak negatywny wpływ na konkurencyjność UE wśród eksporterów na rynkach zewnętrznych, a także na konsumpcję wewnętrzną. Biorąc pod uwagę stosunkowo wysoki poziom cen wołowiny, UE stoi w obliczu spadku eksportu, który prawdopodobnie utrzyma się w drugiej połowie roku. Oczekuje się, że eksport UE może spaść o 5% w 2023 r., w przeciwieństwie do wcześniejszych prognoz, mówiących o raczej stabilnej sprzedaży.
Szacowany już wcześniej spadek konsumpcji wołowiny okazuje się być prawdą i oczekuje się, że wyniesie około 10 kg na jednego mieszkańca UE, co oznacza obniżkę o 1,7% rok do roku. Do pewnego stopnia może to także wynikać ze zmniejszonych chęci zakupowych konsumentów spowodowanych inflacją.
Według najnowszego zestawienia MRiRW z początku lipca, dotyczącego zakupu bydła rzeźnego, stawki za bydło w każdej kategorii produkcyjnej spadły zarówno w porównaniu miesięcznym, jak i tygodniowym.
Z naszej sondy cenowej wynika, że większość skupów podtrzymała trendy z poprzedniego tygodnia i stawki albo poszły w dół, albo utrzymały się na i tak już wcześniej obniżonym poziomie. Chociaż zmiany nie są drastyczne, obniżki sięgają 40 gr/kg.
W skupach brakuje towaru, ale zakłady ubojowe nie zwiększają cen ze względu na niski popyt w dalszej części łańcucha zakupowego. Rolnicy, zajęci przygotowaniem do zbioru i żniwami niechętnie pozbywają się byczków i jałówek, czekając na lepsze stawki.
Spadki cen dotyczą wszystkich kategorii produkcyjnych, chociaż najmniejsze obserwujemy w grupie krów. W tabeli sprawdzisz ceny bydła oferowane w zakładach ubojowych z całego kraju!
al na podst. AHDB, European Commission, MRiRW
fot. archiwum TAP
Aneta Lewandowska
<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>
Najważniejsze tematy