Zima dobrym okresem dla producentów soków owocowo-warzywnych
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Zima dobrym okresem dla producentów soków owocowo-warzywnych

30.01.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Okres zimowy to wielka szansa dla producentów soków, przecierów i mieszanek warzywnych. Produkty te są składnikiem codziennej diety wielu ludzi, chociaż zimą na rynku wiele owoców i warzyw jest słabiej dostępnych.

Przetwory stają się coraz popularniejsze wśród Polaków

W Polsce jest zauważalny coraz silniejszy trend zdrowego stylu życia, dlatego też produkty warzywno–owocowe odgrywają coraz większą rolę w diecie Polaków. Dzięki temu łatwiej jest realizować zalecaną przez dietetyków zasadę 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Jeżeli komuś brakuje czasu na przyrządzenie posiłków, można sięgnąć np. po szklankę soku jako ekwiwalent jednej z nich.

Należy pamiętać, że przetwory to szeroka grupa produktów takich jak:

  • soki
  • smoothies
  • przeciery
  • musy
  • kiszonki
  • mrożonki
  • susze

Konsumenci coraz uważniej zwracają uwagę na certyfikaty

Badania marketingowe pokazują, że już ponad ¾ kupujących zwraca uwagę na umieszczone na etykietach certyfikaty.

r e k l a m a
-System certyfikacji pomaga w dokonywaniu zdrowych wyborów żywieniowych. Jest też potwierdzeniem naturalności i dobrego składu, za który ręczy niezależna jednostka certyfikująca, jak w przypadku Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP). Oznacza się nim wyłącznie wyroby bez konserwantów, sztucznych barwników, cukrów dodanych, słodzików, i których skład oraz wysoką wartość odżywczą potwierdzono badaniami. Uczestnictwo w systemie Certyfikowany Produkt (CP) daje producentom dodatkowy wyróżnik: na etykietach wyrobów ze znakiem CP widnieją też oświadczenia zdrowotne i żywieniowe – podkreśla Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Pani Sekretarz zwraca również uwagę, że produkty firm Korab Garden, Oryginalny Sok oraz KGH GREAT objęte systemem Certyfikowany Produkt (CP) są odpowiedzią na aktualne potrzeby konsumentów.

Pasteryzacja w zdrowej diecie

Jakość i trwałość, uzyskiwane dzięki pasteryzacji, to czynniki ważne dla osób dbających o właściwe odżywianie. Bez pasteryzacji korzystanie z dobrodziejstwa lokalnych sezonowych warzyw czy owoców po sezonie byłoby po prostu niemożliwe.

Tymczasem zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, warzywa i owoce powinny być podstawą zbilansowanej diety. Ich dzienną niezbędną ilość specjaliści określają na minimum 400 g, które najlepiej spożywać w podziale na 5 porcji.
 
Jedną z takich porcji może stanowić 200 ml szklanka 100% soku, także tego pasteryzowanego. Taki sok jest bardzo wartościowy, bowiem pochodzi z warzyw lub owoców, bez dodatku konserwantów, aromatów i cukru.

Jakościowe produkty owocowe przemawiają do klientów

Wzrost świadomości konsumentów na temat zasad prawidłowego żywienia oraz poszukiwanie produktów spełniających wysokie wymagania dotyczące wartości odżywczej, coraz silniej wpływają decyzyjność klientów podczas zakupów.
Ma to związek z:
  • coraz większą świadomością konsumencką w zakresie zasad prawidłowego odżywiania, która przekłada się na wzrost wymagań odnośnie jakości produktów,

  • czytaniem etykiet spożywczych, ponieważ konsumenci (w tym 54% matek) chcą wiedzieć, jakie produkty wkładają do koszyka zakupowego,

  • coraz większym docenianiem przez kupujących niskoprzetworzonych artykułów rolno-spożywczych bez dodatków w postaci konserwantów, sztucznych aromatów czy barwników. 
  • Jak wyjaśnia Waldemar Gawłowski, Pełnomocnik Zarządu KGH Polska Sp. z o.o., właściciela marki GREAT – Z jednej strony motywacją do zmiany diety na lepiej zbilansowaną jest dla konsumentów zdrowie, z drugiej widzimy trudność w zmienianiu nawyków, przez co kupujący chcą sięgać po kompleksowe, pełne rozwiązania, czyli po produkty bogate w składniki odżywcze. Jednocześnie coraz częściej poszukują żywności bez konserwantów, wzmacniaczy smaków czy sztucznych aromatów. Nasze soki i smoothie spełniają ten postulat. Owoce i warzywa, z których powstały, zebrano w środku sezonu, gdy mają najwięcej wartości odżywczych. Zamknięte w butelkach są bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych i to warto wyróżniać.


    Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

    Zdjęcie: Pixabay

    autor Natalia Marciniak-Musiał

    Natalia Marciniak-Musiał

    dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

    dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

    przeczytaj inne artykuły tego autora
    r e k l a m a
    r e k l a m a

    Przeczytaj także

    Powrót zimy! Miejscami do –12 stopni Celsjusza

    Choć niedawno termometry wskazywały kilkanaście stopni Celsjusza na plusie, to pierwszy weekend marca oznacza powrót zimy. Miejscami temperatura spadnie do –12 stopni Celsjusza. Gdzie będzie padać śnieg i gdzie będzie trzymać mróz?

    czytaj więcej

    Prognoza pogody dla rolników od 17 do 23 lutego 2021

    Zima jeszcze trochę z nami zostanie, lecz nie należy się już spodziewać dwurzędowych temperatur ujemnych - nawet w nocy. Pod koniec okresu prognozowania znacznie ocieplenie i termometry wskażą dodatnie temperatury.

    czytaj więcej

    Bronisze: wyjątkowo dużo ogórków z Rosji, Białorusi i Ukrainy

    Na Rynku w Broniszach wyjątkowo mocno wzrosła podaż ogórków z Rosji, Białorusi i Ukrainy. Wyższe niż zazwyczaj są także dostawy truskawek z Grecji. Obejrzyj film pod artykułem, by dowiedzieć się, jak obecnie wygląda sprzedaż na Rynku w Broniszach.

    czytaj więcej

    Najważniejsze tematy

    r e k l a m a
    Pytania i regulaminy
    Kategorie
    Produkty Agrarsklep
    Przydatne linki
    Social Media

    Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

    Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)