Pikniki z Kuroniami i spotkanie z Anną Muchą. Ruszyła promocja mięsa drobiowego
Znani kucharze Jakub i Gaja Kuroniowie będą promować spożywanie drobiu podczas trwającej IV edycja kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje". W zachęcanie do jedzenia mięsa włączyła się także aktorka Anna Mucha.
Ruszyła IV edycja kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje", organizowanej przez Związek Polskie Mięso. Jej inauguracja odbyła się 25 maja 2022 w Villi Foksal w Warszawie. Wydarzeniu towarzyszył „Piknik z Kuroniami”, a gościem specjalnym była znana aktorka Anna Mucha, która włącza mięso w rodzinny jadłospis.
Kury, gęsi, kaczki, indyki. Polski drób jest smaczny i zdrowy
W tym roku Związek Polskie Mięso będzie popularyzował wiedzę na temat mięsa drobiowego.
- Polski drób posiada ogromne walory smakowe, ale co równie ważne - a nie zawsze obecne w świadomości społecznej - także korzyści zdrowotne. Tym samym mięso drobiowe doskonale wpisuje się w potrzeby żywieniowe grup o szczególnych wymaganiach dietetycznych, m.in. zawodowych sportowców, osób starszych czy małych dzieci – mówił Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
Dietetyczka i ekspert kampanii Dorota Osóbka przypominała, że mięso drobiowe jest ważnym źródłem pełnowartościowego białka, witamin - szczególnie tych z grupy B, wysoce przyswajalnego żelaza hemowego, cynku, potasu, fosforu, selenu i innych ważnych dla organizmu składników mineralnych.
Pikniki z Kuroniami w Polsce
W ramach promocji polskiego mięsa rodzeństwo Gaja i Jakub Kuroniowie, którzy są ambasadorami kampanii, będą spotykać się z mieszkańcami miast i uświadamiać ich, jak ważnym elementem codziennej diety powinno być mięso drobiowe. Jego ogromnym atutem jest przecież wszechstronne zastosowanie w polskiej kuchni oraz łatwość i możliwość przyrządzania na wiele różnych sposobów.
W czerwcu takich spotkań będzie kilka, m.in. w Warszawie i Grodzisku Mazowieckim. Kuroniowie zdradzą ich uczestnikom ciekawe sztuczki kulinarne. Zaprezentują także najlepsze przepisy na smaczne dania z drobiu.
Prosty przepis na wystrzałowe danie z drobiu
Jednym z takich przepisów już podzielił się z nami Jakub Kuroń.
- To bardzo prosty sposób na wystrzałowego kurczaka z grilla. Przyrządzamy marynatę z jogurtu lub maślanki, z dodatkiem świeżego imbiru, pokrojonej kolendry, dodajemy sól, pieprz, odrobinę oliwy i ewentualnie przyprawę garam masala. Do gotowej marynaty wkładamy piersi z kurczaka i trzymamy w lodówce przez dobę. Następnie zdejmujemy nadmiar marynaty i grillujemy. Ten nabiał znajdujący się w marynacie dobrze zamyka pory mięsa. Dzięki temu jest ono soczyste, a pierś smaczna – zdradził nam mistrz kuchni.
Gaja Kuroń dodała natomiast, że bardzo ważny jest też wybór mięsa i odpowiednia obróbka termiczna.
- Pamiętajmy, żeby nie przesadzić z czasem, w którym poddajemy mięso działaniom temperatury. Czyśćmy ruszt przed każdym użyciem i unikajmy aluminiowych tacek. Mięso drobiowe jest bardzo delikatne w smaku, więc świetnie pasują do niego wyraziste azjatyckie przyprawy, curry czy aromatyczny szafran – zaznaczyła Gaja Kuroń.
Więcej o sposobach na smaczne potrawy z grilla i o wyborze odpowiedniego mięsa dowiesz się z filmu!
Kamila Szałaj
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
redaktor w zespole PWR Online, odpowiedzialna głównie za stronę www.tygodnik-rolniczy.pl
Najważniejsze tematy