Pikniki z Kuroniami i spotkanie z Anną Muchą. Ruszyła promocja mięsa drobiowego
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pikniki z Kuroniami i spotkanie z Anną Muchą. Ruszyła promocja mięsa drobiowego

03.06.2022autor: Kamila Szałaj

Znani kucharze Jakub i Gaja Kuroniowie będą promować spożywanie drobiu podczas trwającej IV edycja kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje". W zachęcanie do jedzenia mięsa włączyła się także aktorka Anna Mucha.

Ruszyła IV edycja kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje", organizowanej przez Związek Polskie Mięso. Jej inauguracja odbyła się 25 maja 2022 w Villi Foksal w Warszawie. Wydarzeniu towarzyszył „Piknik z Kuroniami”, a gościem specjalnym była znana aktorka Anna Mucha, która włącza mięso w rodzinny jadłospis.

r e k l a m a

Kury, gęsi, kaczki, indyki. Polski drób jest smaczny i zdrowy

W tym roku Związek Polskie Mięso będzie popularyzował wiedzę na temat mięsa drobiowego. 

- Polski drób posiada ogromne walory smakowe, ale co równie ważne - a nie zawsze obecne w świadomości społecznej - także korzyści zdrowotne. Tym samym mięso drobiowe doskonale wpisuje się w potrzeby żywieniowe grup o szczególnych wymaganiach dietetycznych, m.in. zawodowych sportowców, osób starszych czy małych dzieci – mówił Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Dietetyczka i ekspert kampanii Dorota Osóbka przypominała, że mięso drobiowe jest ważnym źródłem pełnowartościowego białka, witamin - szczególnie tych z grupy B, wysoce przyswajalnego żelaza hemowego, cynku, potasu, fosforu, selenu i innych ważnych dla organizmu składników mineralnych.

Pikniki z Kuroniami w Polsce 

W ramach promocji polskiego mięsa rodzeństwo Gaja i Jakub Kuroniowie, którzy są ambasadorami kampanii, będą spotykać się z mieszkańcami miast i uświadamiać ich, jak ważnym elementem codziennej diety powinno być mięso drobiowe. Jego ogromnym atutem jest przecież wszechstronne zastosowanie w polskiej kuchni oraz łatwość i możliwość przyrządzania na wiele różnych sposobów.

W czerwcu takich spotkań będzie kilka, m.in. w Warszawie i Grodzisku Mazowieckim. Kuroniowie zdradzą ich uczestnikom ciekawe sztuczki kulinarne. Zaprezentują także najlepsze przepisy na smaczne dania z drobiu. 

Prosty przepis na wystrzałowe danie z drobiu

Jednym z takich przepisów już podzielił się z nami Jakub Kuroń. 

- To bardzo prosty sposób na wystrzałowego kurczaka z grilla. Przyrządzamy marynatę z jogurtu lub maślanki, z dodatkiem świeżego imbiru, pokrojonej kolendry, dodajemy sól, pieprz, odrobinę oliwy i ewentualnie przyprawę garam masala. Do gotowej marynaty wkładamy piersi z kurczaka i trzymamy w lodówce przez dobę. Następnie zdejmujemy nadmiar marynaty i grillujemy. Ten nabiał znajdujący się w marynacie dobrze zamyka pory mięsa. Dzięki temu jest ono soczyste, a pierś smaczna – zdradził nam mistrz kuchni. 

Gaja Kuroń dodała natomiast, że bardzo ważny jest też wybór mięsa i odpowiednia obróbka termiczna. 

- Pamiętajmy, żeby nie przesadzić z czasem, w którym poddajemy mięso działaniom temperatury. Czyśćmy ruszt przed każdym użyciem i unikajmy aluminiowych tacek. Mięso drobiowe jest bardzo delikatne w smaku, więc świetnie pasują do niego wyraziste azjatyckie przyprawy, curry czy aromatyczny szafran – zaznaczyła Gaja Kuroń. 

Więcej o sposobach na smaczne potrawy z grilla i o wyborze odpowiedniego mięsa dowiesz się z filmu!

autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

redaktor w zespole PWR Online, odpowiedzialna głównie za stronę www.tygodnik-rolniczy.pl

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czy powstanie superfundusz promocji produktów rolnych?

Poseł Jarosław Sachajko proponuje powstanie jednego superfunduszu promocji żywności. Przekonuje także resort rolnictwa do zmian w zasadach jego zarządzania. Organizacje rolnicze protestują. Za wyjątkiem jednej…

czytaj więcej

Ceny bydła: czy to już koniec podwyżek? Ile za byki zapłacą zakłady na jesieni? [RAPORT]

Po wielu miesiącach nieprzerwanych wzrostów pod koniec maja doszło do obniżek cen skupu bydła. Niewielka skala tych spadków sugeruje stabilizację rynku. Ale czy trend ten utrzyma się wobec problemów z dostępnością pasz? Ile za byki zapłacą zakłady na jesieni? Jak wygląda sytuacja w innych krajach UE? Co zagraża produkcji żywca wołowego w Polsce? Czytaj nasz RAPORT O CENACH BYDŁA.

czytaj więcej

Ceny skupu świń wzrosną do 10 zł/kg. Ale kiedy? [WYWIAD]

- Ceny skupu świń w Polsce wzrosną do 10 zł/kg wbc – ocenia Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. Dodaje, że wyższe ceny mięsa w detalu ograniczą jego spożycie. Zwykła kiełbasa może stać się towarem de luxe. OBEJRZYJ WYWIAD POD ARTYKUŁEM.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)