Ceny skupu świń wzrosną do 10 zł/kg. Ale kiedy? [WYWIAD]
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny skupu świń wzrosną do 10 zł/kg. Ale kiedy? [WYWIAD]

27.05.2022autor: Kamila Szałaj

- Ceny skupu świń w Polsce wzrosną do 10 zł/kg wbc – ocenia Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. Dodaje, że wyższe ceny mięsa w detalu ograniczą jego spożycie. Zwykła kiełbasa może stać się towarem de luxe. OBEJRZYJ WYWIAD POD ARTYKUŁEM.

Ceny świń spadają mimo sezonu grillowego 

Początek sezonu grillowego nie przyniósł spodziewanych podwyżek cen skupu tuczników. Stawki zamiast rosnąć - spadają. Obecnie zakłady mięsne płacą 5,50-6,50 zł/kg wż. W rozliczeniu poubojowym stawki rzadko kiedy przekraczają 8 zł/kg. Jest to efekt m.in. skupu wieprzowiny do prywatnego przechowywania. 

- Pierwszy element, który zdecydował o spadku cen świń, to zakończenie skupu mięsa na potrzeby prywatnego przechowalnictwa. Polska skupiła ponad 5000 ton mięsa i elementów wieprzowych, ale w całej Unii było to zdecydowanie więcej. Zaprzestanie skupu spowodowało mniejsze zapotrzebowanie zakładów na mięso -  wyjaśnia Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.  

Kolejną kwestią, która wpływa na ceny skupu jest pogoda. Chłodne i deszczowe majowe weekendy nie zachęcały konsumentów do grillowania. Stąd popyt na kiełbasę i karkówkę był niższy. Poza tym rynek nadal odczuwa konsekwencje pandemii COVID-19.   

r e k l a m a

Choiński: ceny skupu świń w Polsce wzrosną do 10 zł/kg wbc 

W ocenie prezesa Związku Polskie Mięso ceny skupu świń powinny zacząć rosnąć, choć trudno przewidzieć, kiedy dokładnie to nastąpi. 

- Ceny skupu świń w Polsce wzrosną do 10 zł/kg wbc, ale trudno dokładnie przewidzieć termin tych podwyżek. Być może będzie to za tydzień, a być może za dwa miesiące. Jest zbyt wiele czynników wpływających na rynek, ale podwyżki są nieuchronne – wyjaśnił Choiński.   

W Polsce likwidowane jest 50 stad świń dziennie 

A rolnicy bardzo czekają na wzrost cen skupu, bo obecne stawki nie pozawalają na opłacalną produkcję. Zresztą wielu producentów już zrezygnowało z chowu. Ze statystyk wynika, że dziennie w Polsce likwidowane jest 50 stad świń.  

Prezes Związku Polskie Mięso ocenia, że trend ten może się niestety utrzymać.

- Małe hodowle będą się likwidować, bo nie są w stanie konkurować na rynku i jeszcze zmniejszać bardziej kosztów produkcji – zaznacza ekspert.  

Dodaje, że ogromna konkurencja ze strony innych państw, brak dostępu Polski do wielu rynków eksportowych, jak Chiny i cała Azja, powodują, że opłacalność krajowego chowu świń spada. W konsekwencji maleje konkurencyjność Polski na rynku światowym. 

Na wieprzowinie zarabia dystrybutor 

Ekspert zwraca uwagę, że w łańcuchu produkcji i sprzedaży mięsa pomiędzy rolnikiem, zakładem mięsnym a konsumentem są jeszcze dystrybutorzy. To oni w dużej mierze warunkują rynek. 

- Wszyscy chcą zarabiać, a tak naprawdę zarabia dystrybutor - on ma zawsze zapewniony zysk – wyjaśnia Choiński. 

Wyższe ceny mięsa ograniczą jego spożycie  

Choiński zaznacza, że zakład mięsny najczęściej operuje na niskiej marży i musi natychmiast reagować na zmiany na rynku i wymagania dystrybutora. Jeśli obniża ceny skupu, rolnik jest zmuszony do szukania oszczędności, np. alternatyw energii i pasz. Końcową cenę produktu musi też zaakceptować konsument.  

- Jeśli nie znajdziemy tego porozumienia między zakładem, rolnikiem, dystrybutorem a konsumentem, mięso może się stać niestety żywnością ekskluzywną i bardzo drogą. To wpłynie na ograniczenie jego spożycia – ocenia ekspert.    

Obejrzyj cały wywiad na temat cen i sytuacji na rynku świń!

autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

redaktor w zespole PWR Online, odpowiedzialna głównie za stronę www.tygodnik-rolniczy.pl

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Pikniki z Kuroniami i spotkanie z Anną Muchą. Ruszyła promocja mięsa drobiowego

Znani kucharze Jakub i Gaja Kuroniowie będą promować spożywanie drobiu podczas trwającej IV edycja kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje". W zachęcanie do jedzenia mięsa włączyła się także aktorka Anna Mucha.

czytaj więcej

Minister rolnictwa: trzeba ograniczyć pogłowie świń w UE

Podczas spotkania z rolnikami w woj. kujawsko-pomorskim minister rolnictwa Henryk Kowalczyk ocenił, że Unia Europejska ma ogromną nadprodukcję trzody chlewnej, w związku z tym trzeba zmniejszyć pogłowie trzody chlewnej.

czytaj więcej

Ceny skupu świń ani drgną, ale jest nadzieja na spore podwyżki. Ile zakłady mięsne płacą obecnie za tuczniki?

Brzydka pogoda i zakończenie skupu mięsa na potrzeby prywatnego przechowalnictwa nadal wpływają na obniżki cen skupu tuczników w Polsce. Pozytywne impulsy nie płyną też z Niemiec, gdzie od kilku tygodni stawki są utrzymywane na niezmienionym poziomie. Ale zdaniem ekspertów to sytuacja przejściowa i już niebawem w cennikach pojawi się 10 zł/kg wbc. Jakie są aktualne ceny świń? Sprawdź w naszej SONDZIE!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)