Oświadczenie Polmassu w sprawie kary od UOKiK
Partnerzy portalu

Oświadczenie Polmassu w sprawie kary od UOKiK

05.03.2021autor: Magdalena Szymańska

Tomasz Chróstny, prezes UOKiK, stwierdził podział rynku przez spółki Polmass i Agro-Netzwerk Polska. Zmowa, według Urzędu, dotyczyła sprzedaży preparatów mlekozastępczych dla bydła. Spółka Polmass otrzymała karę w wysokości 2,5 mln zł, Agro-Netzwerk Polska uniknęła sankcji, ponieważ skorzystała z programu łagodzenia kar (ang. leniency) – dostarczyła istotne dla postępowania dowody oraz w pełni współpracowała z urzędem. Jak podkreśliliśmy, decyzja prezesa UOKiK nie jest prawo­mocna.

Polmass nie czuje się winny

Firma Polmass z siedzibą w Bydgoszczy wydała oświadczenie w sprawie komunikatu prezesa UOKiK dotyczącego wydania decyzji nr RGB-14/2020, w której stwierdzono rzekomo naruszenie przez spółkę prawa konkurencji.

Spółka informuje, iż „Polmass SA nie dopuścił się zarzucanych praktyk, zaś decyzja Prezesa UOKiK została wydana bezpodstawnie oraz pozbawiona jest podstaw prawnych i faktycznych. Decyzja oparta została na stronniczych oświadczeniach konkurenta spółki, który podjął współpracę z Urzędem w zamian za redukcję kary pieniężnej.

Polmass SA jest spółką z polskim kapitałem i w swojej działalności kieruje się̨ zasadami praworządności i uczciwości handlowej, przestrzegając standardów obowiązujących na polskim rynku. Spółka w swojej codziennej działalności spotyka się z silną presją ze strony konkurentów, w szczególności dużych międzynarodowych korporacji. Pomimo takiej presji Polmass SA był wielokrotnie nagradzany certyfikatem »Przedsiębiorstwo Fair Play« – za stosowanie zasad etycznego biznesu.

r e k l a m a

Spółka złoży odwołanie od decyzji o nałożeniu kary

W trakcie postępowania spółka przedstawiła zasady współpracy z kontrahentami, które w żadnym aspekcie nie naruszały zasad prawa konkurencji. Przeprowadzone postępowanie nie wykazało również negatywnych skutków rynkowych rzekomych działań Polmass SA.

Zwracamy też uwagę̨, że decyzja ta jest nieprawomocna i służy od niej odwołanie. Skorzystamy z tego prawa, wierząc, że bezstronny i niezawisły sąd rzetelnie oceni postawione Spółce zarzuty”.

Spółka oświadczyła także, iż „niezależnie od tego w trakcie postępowania administracyjnego Polmass SA dostarczał Prezesowi UOKiK wszystkich żądanych informacji, wierząc w wyjaśnienie bezpodstawnie stawianych zarzutów. Z tego powodu przyjmujemy wydanie decyzji z rozczarowaniem i zaskoczeniem. Ufamy jednak w sprawiedliwy wyrok Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, który wyjaśni wszelkie wątpliwości związane z zarzutami Prezesa UOKiK”.

Magdalena Szymańska
Fot. Pixabay

autor Magdalena Szymańska

Magdalena Szymańska

Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki

Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych

przeczytaj inne artykuły tego autora

Przeczytaj także

2,5 mln złotych kary dla Polmass za zmowę cenową na rynku pasz dla krów

UOKiK stwierdził, że Polmass i Agro-Netzwerk Polska dokonały niedozwolonego podziału rynku pasz dla krów. Przez to rolnicy musieli płacić wyższe ceny za preparaty mlekozastępcze dla bydła. Nie uwierzycie jak długo trwała zmowa obu firm sprzedających pasze.

Finanse

Zmowa na rynku pasz: Polmass i Agro-Netzwerk Polska

UOKiK wykrył zmowę na rynku preparatów mlekozastępczych. Jej stronami były firmy Polmass i Agro-Netzwerk Polska.

Aktualności branżowe

Zmowa na rynku pasz – Polmass otrzyma karę?

Tomasz Chróstny, prezes UOKiK stwierdził podział rynku przez producentów pasz dla zwierząt. Wg. UOKiK zmowa ograniczyła swobodę wyboru produktów rolnikom i sprzedawcom preparatów mlekozastępczych.

Najważniejsze tematy

Pytania i regulaminy
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)