Nowe władze funduszów promocji produktów rolno-spożywczych. Kto będzie w komisjach?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Nowe władze funduszów promocji produktów rolno-spożywczych. Kto będzie w komisjach?

10.06.2021autor: Magdalena Szymańska

Minister rolnictwa powołał 1 czerwca br. członków komisji zarządzających dziewięcioma funduszami promocji produktów rolno-spożywczych (mleka, mięsa wieprzowego, mięsa wołowego, mięsa końskiego, mięsa owczego, ziarna zbóż i przetworów zbożowych, owoców i warzyw, mięsa drobiowego oraz ryb) na nową kadencję, tj. na lata 2021–2025.

Czteroletnie kadencje

Kadencja członków komisji zarządzających trwa 4 lata, a Fundusz Promocji Roślin Oleistych utworzono dopiero w 2019 r., dlatego kadencja członków tego funduszu upłynie dopiero 4 października 2023 r.

r e k l a m a

Kto zarządza funduszami?

Każdy fundusz jest zarządzany przez komisję liczącą dziewięcioro członków. Większość, tj. pięcioro, przedstawicieli, reprezentuje producentów produktów rolno-spożywczych, trzy osoby przetwórców produktów rolno-spożywczych oraz jedna osoba Krajową Radę Izb Rolniczych.

Członkostwo w komisji zarządzającej funduszem to odpowiedzialna funkcja, ponieważ osoby te mają wpływ na to, jak wydawane są pieniądze zebrane ze sprzedaży zwierząt i płodów rolnych. Wpłaty na fundusze promocji naliczane są w wysokości 0,1% wartości od sprzedaży żywych świń, bydła, koni, owiec, drobiu, ryb, zboża owoców i warzyw. Natomiast w przypadku mleka w wysokości 0,001 zł od każdego kilograma mleka skupionego przez pierwsze podmioty skupujące. Rocznie łącznie jest to kwota rzędu 70 mln zł. Im większa sprzedaż, tym dany fundusz dysponuje większą kwotą, a im produkcja bardziej niszowa – mniejszą.

Jaka jest rola poszczególnych funduszy?

Fundusze mają wspierać marketing rolny, wzrost spożycia oraz promować produkty rolno-spożywcze. Na liście członków pojawiło się wiele nazwisk, które figurowały już w wykazie w poprzedniej kadencji funduszy, ale są też nowe osoby.

Kto będzie kierował Funduszem Promocji Mleka?

O tym, jak będą wydawane pieniądze z Funduszu Promocji Mleka z ramienia ogólnokrajowych organizacji zrzeszających producentów mleka lub podmiotów skupujących decydować będą: Wawrzyniec Maziejuk (OSPiPPE „Polska Ekologia”), Zbigniew Chwastek (PFHBiPM), Krzysztof Pogorzelski (PFHBiPM), Aleksander Tadych (NSZZRI „Solidarność”) oraz Waldemar Wojciechowski (Stowarzyszenie Innowatorów Wsi). Z ramienia organizacji zrzeszających podmioty skupujące i zakłady przetwórcze: Agnieszka Maliszewska (Polska Izba Mleka), Stanisław Wieczorek (KZSM) oraz Marcin Hydzik (prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka). Z ramienia KRIR członkiem funduszu mleka został Stanisław Stanik.

Kto na czele Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego?

Do Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego jako reprezentantów organizacji zrzeszających producentów wybrano: Pawła Krajmasa (OSPiPPE „Polska Ekologia”), Ewę Szydłowską (OPZZRiOR), Janusza Walczaka (NSZZRI „Solidarność”), Mariusza Gołębiowskiego (ZZR „Ojczyzna”) oraz Pawła Rochala. Przetwórców i ubojnie reprezentują Wiesław Różański (UPEMI), Roman Miler (Związek Polskie Mięso) i Andrzej Zawistowski, natomiast KRIR – Wiesław Burzyński.

Jakie nazwiska na czele Funduszu Promocji Mięsa Wołowego?

Członkami Funduszu Promocji Mięsa Wołowego z ramienia organizacji producentów są: Józef Sikorski (NSZZRI „Solidarność”), Jacek Zarzecki (Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego), Jerzy Wierzbicki (Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego), Andrzej Jaworski, Grzegorz Kopacki (PZHiPBM). Natomiast przetwórców i ubojnie reprezentują: Krzysztof Borkowski (UPEMI), Jerzy Rey oraz Piotr Ziemann (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP). Przedstawicielem KRIR w tym funduszu jest Grzegorz Leszczyński.

Zmiany w Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

Do Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych z ramienia organizacji producentów wybrano Przemysława Bochata (Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych), Edwarda Kosmalę (NSZZRI „Solidarność”), Mieczysława Babalskiego (OSPiPPE „Polska Ekologia”), Mariana Sikorę (Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych) oraz Stanisława Andersa (NSZZRI „Solidarność”). Przetwórców i podmioty skupowe reprezentują: Stanisław Butka (Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP), Monika Piątkowska (Izba Zbożowo-Paszowa) oraz Izabella Byszewska (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego). W tym funduszu KRIR reprezentuje Stanisław Baliński.

Magdalena Szymańska
fot.

autor Magdalena Szymańska

Magdalena Szymańska

Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki

Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Osiągnięcia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole

W czasie Międzynarodowych Targów Polagra Food 2020 w Poznaniu prezes OSM w Kole Czesław Cieślak odebrał Złoty Medal za Kefir 1 litr. W uroczystości wzięła udział także Karolina Mikołajczyk – dyrektor ds. Handlu i Eksportu. Stoisko wyróżniało się ciekawym wyglądem i prezentacją najnowszych produktów w niebanalnej formie. Kefir 1 litr 13 kultur bakterii został także liderem konkursu magazynu Forum Mleczarskie Handel, w którym zajął III miejsce w kategorii Innowacje Roku.

czytaj więcej

Czy małe spółdzielnie przetwórcze mogą ubiegać się o dotacje?

Od 15 kwietnia do 31 maja trwa nabór wniosków o wsparcie na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów”. Czy mniejsze spółdzielnie przetwórcze, w których spółdzielcami są rolnicy, mogą tworzyć organizacje producentów rolnych i starać się o te środki unijne?

czytaj więcej

Burza w Sejmie o zboże z Ukrainy. „Rolnicy stracili 10 mld zł. Kto na tym zarobił?”

Nie ustaje zamęt wokół zboża z Ukrainy, które trafiło na polski rynek i zdestabilizowało go. Do tego doszły jeszcze wiadomości o tym, że do polskich młynów miało trafić tzw. zboże techniczne zza wschodniej granicy. W Sejmie rozmowy na ten temat zdominowały obrady. Jakie stanowiska prezentowali politycy?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)