Naukowiec Przyszłości 2021: nominacja dla doktorantki z UR w Krakowie za badania nad kurami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Naukowiec Przyszłości 2021: nominacja dla doktorantki z UR w Krakowie za badania nad kurami

28.02.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Kinga Kowalik z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ma szanse zdobyć nagrodę "Naukowiec Przyszłości". Realizuje badania, w których organizmem modelowym jest kura. Doktorantka bada wpływ tzw. PCB na zdrowie kur i innych organizmów. Czym są PCB?

Nominacja dla Kingi Kowalik za badania nad wpływem PCB na organizmy

Jedną z nominowanych w tegorocznej edycji konkursu „Naukowiec Przyszłości” w kategorii Nauka dla lepszego życia w przyszłości została mgr Kinga Kowalik, doktorantka z Katedry Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Młoda badaczka realizuje projekt badawczy w ramach grantu finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki w ramach konkursu PRELUDIUM 14, pt. "Oddziaływanie polichlorowanych bifenyli i ich hydroksylowanych metabolitów na syntezę i metabolizm jodotyronin w tarczycy i wątrobie kury (Gallus gallus domesticus)”. Kura domowa w tego typu badaniach jest organizmem modelowym.
r e k l a m a

Naukowiec Przyszłości  – jaki jest cel konkursu?

Nagroda „Naukowiec Przyszłości” jest przyznawana naukowcom od 2016 r. w ramach Polskiej Nagrody Inteligentnego Rozwoju.  Celem jest wyróżnienie polskich i zagranicznych Naukowców wykorzystujących swoje badania w trzech aspektach:

  • praktyce gospodarczej,
  • dla dobra społeczeństwa,
  • na rzecz inteligentnego rozwoju.

Nominację do Nagrody mogą uzyskać zarówno doświadczeni, jak i młodzi naukowcy. Samo wyróżnienie jest sposobem na budowanie i wzmocnienie marki własnej Laureatów Nagrody, a także pozwala na  upowszechnianiu i promowaniu ich dotychczasowych wyników nowatorskich badań i innowacyjnego sposobu myślenia wśród opinii publicznej.

Do głównych celów Nagrody należą wyszukiwanie, odkrywanie, docenianie i upublicznianie badań naukowych i ich autorów, realizujących swoje innowacyjne i nowatorskie projekty, których wyniki mają pozytywny wpływ na zmiany w bliższej lub dalszej przyszłości.


TZO wpływają na szereg zaburzeń w ciele człowieka i zwierząt

Praca Kingi Kowalik skupia się na wpływie zanieczyszczeń środowiska na organizmy.
Środowisko jest zanieczyszczone różnego typami substancjami toksycznymi w wyniku szybkiego rozwoju technologiczno-przemysłowego. Do takich groźnych zanieczyszczeń należą trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO) czyli tzw. POPs. Są to substancje, które po uwolnieniu do środowiska:

  • nie ulegają szybkiemu rozkładowi,
  • szybko się rozprzestrzeniają,
  • ulegają bioakumulacji w organizmach żywych, a ich stężenie zwiększa się z kolejnym etapem łańcucha pokarmowego,
  • są toksyczne dla ludzi i zwierząt i wpływają na szereg zaburzeń oraz nieprawidłowości w działaniu układów narządów w organizmie.

TZO gromadzą się w ciele człowieka lub innego zwierzęcia i wpływają na działanie narządów, np. układu hormonalnego – naśladują działanie hormonów np. tarczycy albo je blokują. Do takich substancji należą są PCB, czyli polichlorowane bifenyle i ich metabolity. Takich związków jest znanych ponad 200. Od 2010 ich stosowanie w Polsce jest zakazane. PCB do środowiska przedostawały się w wyniku wycieków instalacji elektrycznych, kondensatorów czy transformatorów oraz różnego typu katastrof ekologicznych (awarie fabryk, erupcje wulkanów, pożary). Wyróżnia je łatwość rozprzestrzeniania się drogą powietrzną i wodną.

PCB są toksyczne i stanowią duże zagrożenie

Polichlorowane bifenyle charakteryzują się długim okresem połowicznego rozpadu, a mimo tego są nadal bardzo powszechnymi trwałymi zanieczyszczeniami organicznymi na świecie.  Najwyższe stężenia PCB stwierdza się w żywności pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza w rybach, tłuszczach, jajach i mięsie, a najniższe w warzywach i owocach. Dlatego człowiek najwięcej tych substancji zyskuje z pożywieniem, a tylko w niskim procencie z powietrza czy z wody.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdj. pixabay

 

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jesteś lokalnym producentem żywności? Możesz startować po Perłę Regionu!

Jesteś lokalnym producentem żywności? Może twój produkt zasługuje na tytuł najlepszego w regionie? Jeśli chcesz dać sobie szansę na to wyróżnienie, weź udział w badaniu, które organizowane jest co roku przez „Wiadomości Handlowe”. Wystarczy zgłosić swój produkt do 26 lutego 2021 roku.

czytaj więcej
Info+

Opolska Kooperatywa Spożywcza – ekologiczna żywność, prosto od rolnika

Prawie dekadę temu grupa opolskich mam skrzyknęła się i razem przygotowuje zamówienia u dostawców żywności ekologicznej. Dzięki temu rolnikom działającym w Opolskiej Kooperatywie Spożywczej łatwiej jest sprzedawać swój towar, a uczestniczki mogą nabywać ekologiczną żywność tajniej i bezpośrednio od rolników.

czytaj więcej
Aktualności

Jak wesprzeć eksport polskiej żywności?

- Przegląd świadectw weterynaryjnych, zwiększenie obsady radców rolnych i wyjazdy ministra z przedstawicielami biznesu do krajów, do których chcemy eksportować to główne zadania, jakie należy podjąć, by wesprzeć eksport polskiej żywności – powiedziała nam Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka, odnosząc się do wczorajszej konferencji dotyczącej wsparcia poszczególnych branż rolno-spożywczych w ekspansji na rynki zagraniczne. Oceniła, że spotkanie było potrzebne i owocne.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)