Mąka ze świerszczy już legalna w Polsce. Jak odróżnić ją od tradycyjnej?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Mąka ze świerszczy już legalna w Polsce. Jak odróżnić ją od tradycyjnej?

16.02.2023autor: wk

Unia Europejska zarejestrowała jako nową żywność proszek ze świerszcza domowego. Od teraz można go legalnie dodać do produktów spożywczych. Jak na razie taką  autoryzację otrzymała jedna firma z Wietnamu.

Poseł Artur Szałabawka z Prawa i Sprawiedliwości w interpelacji skierowanej do MRiRW zauważył, że w ostatnich dniach Komisja Europejska wydała zgodę na wykorzystanie mąki ze świerszcza domowego (Acheta domesticus) do produkcji żywności. Produkt ten będzie mógł być wykorzystywany do produkcji wielu powszechnych artykułów spożywczych, jak chleb, bułki, ciastka, krakersy, batoniki zbożowe, a nawet napoje. Rozporządzenie zezwalające na wprowadzenie do opotu tego typu składnika dotyczy obecnie jednego producenta, jednak nie można wykluczyć, że taka praktyka stanie się powszechna wśród wszystkich producentów żywności na terenie Unii Europejskiej. - W związku z powyższym, zwracam się z pytaniem, czy przygotowana jest nowelizacja stosownych przepisów, zobowiązująca producentów i dystrybutorów żywności do zamieszczania na opakowaniach artykułów spożywczych informacji, że mąka będąca składnikiem danego artykułu pochodzi z owadów, a nie roślin? – napisał A. Szałabawka.
r e k l a m a

Zgoda Brukseli na mąkę ze świerszczy

W odpowiedzi ministerstwo rolnictwa poinformowało, że w Unii Europejskiej nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.

I tak ogłoszone 4 stycznia rozporządzenie wykonawcze Komisji Europejskiej:

  • zezwala na wprowadzanie na rynek w Unii jako nowej żywności, częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego) od 24 stycznia 2023 r.,
  • dopuszcza dodatek ten proszek do określonych produktów spożywczych w maksymalnej dopuszczalnej ilości zgodnej ze wskazanymi w rozporządzeniu warunkami stosowania tej nowej żywności.

Przykładowo dla kategorii żywności określonej w tym rozporządzeniu unijnym jako „Chleb i bułki wieloziarniste; krakersy i paluszki” maksymalne poziomy to 2 g/100 g żywności wprowadzanej do obrotu jako taka lub przygotowana do spożycia według instrukcji.

Jak klient rozpozna mąkę ze świerszczy od tej tradycyjnej?

Unijne przepisy określają także jak należy znakować produkty zawierające powyższe składniki. Zgodnie z nimi produkty, które zawierają „mąkę ze świerszcza” muszą na etykiecie zawierać taką informację oraz informację o tym, że składnik może powodować alergiczne reakcje u konsumentów, u których stwierdzono alergię na skorupiaki, mięczaki, produkty z nich uzyskane oraz na roztocza kurzu domowego. Informację tę zamieszcza się w pobliżu wykazu składników środka spożywczego.

Mąka ze świerszczy będzie, ale tylko od jednej formy – tyle na początek

Wedle przepisów autoryzacja dla wprowadzania do obrotu w Unii Europejskiej częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego), została wydana w tej chwili tylko jednej firmie. Do 24 stycznia 2028 r. Cricket One Co. Ltd z Wietnamu może produkować ten proszek do wyrobu żywności na rynku europejskim zgodnie z zastrzeżoną specyfikacją, chyba że inni producenci uzyskają w międzyczasie kolejne zezwolenia.

Bezpieczny jak świerszcz

Resort rolnictwa zwrócił także uwagę, że zanim jakakolwiek nowa żywność zostanie wprowadzona na rynek, podlega ona ścisłej naukowej ocenie bezpieczeństwa przeprowadzanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Odnosząc się do świerszcza domowego, ESFA również wydał opinie naukowe dotyczące bezpieczeństwa ich stosowania w żywności.

WK
Fot. Pixabay

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Res Drob upada. Ogromny zakład drobiarski ma ponad 100 mln zł długu

Rzeszowskie Zakłady Drobiarskie Res-Drob zwolniły ponad 200 pracowników. Trudną decyzję podjął syndyk, a firma po decyzji sądu jest w upadłości. Zakłady są winne wierzycielom ponad 100 mln zł.

czytaj więcej

SZOK! W jednym z państw UE wkrótce zabraknie zboża

Nie tylko Polska mierzy się z trudnościami na rynku zbóż. W naszym kraju problemem jest cena i nadmiar surowca, podczas gdy inne państwo UE ma odwrotny kłopot. Niebawem może tam zabraknąć zboża! Jaki kraj ma problem z niedoborami? Z czego on wynika?    

czytaj więcej

Zimą nie zapomnij o roślinach doniczkowych. One także potrzebują pielęgnacji

Miesiące zimowe nie należą do najłatwiejszych dla roślin doniczkowych. Mają słaby dostęp do światła słonecznego, temperatury w okresie grzewczym są dla nich zbyt wysokie, a powietrze za suche. Nic więc dziwnego, że zamiast bujnie wzrastać, marnieją.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)