Jak będzie wyglądać rolnictwo po epidemii koronawirusa?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak będzie wyglądać rolnictwo po epidemii koronawirusa?

08.05.2020

Każdy kryzys kiedyś się skończy, także ten związany z epidemią. Kolejne kraje łagodzą ograniczenia związane z koronawirusem. Dotyczy to także Polski. Eksperci od lewa do prawa zastanawiają się co nas czeka po epidemii. Jaki będzie świat? Czy ludzie się zmienią? Jak ludzie zniosą rok bez wakacji?

Co nas czeka po epidemii koronawirusa?

Rolnictwa te rozterki dotyczą w mniejszym stopniu niż miasta. Podczas wakacji są żniwa, więc rolnicy nie korzystają z dobrodziejstwa letniego odpoczynku jak miastowi. A ci, którzy zajmują się produkcją zwierzęcą są do niej przywiązani przez cały rok. Czy zatem wyciągniemy wnioski z tego co nas spotkało?
r e k l a m a

Nasze wnioski po epidemii koronawirusa -  wniosek pierwszy: Unia Europejska

Pierwszy z naszych wniosków po epidemii dotyczy Europy i Unii Europejskiej. Gdy na Starym Kontynencie wybuchła epidemia, Brukseli przez miesiąc nie było ani widać ani słychać. Każdy kraj walczył z chorobą samotnie, rywalizując o dostawy maseczek i fartuchów.

Pozamykano granice i wstrzymano ruch lotniczy, przerwane zostały łańcuchy dostaw. Na kilka tygodni Unia zniknęła, jakby jej nigdy nie było. To bardzo zły znak, bo choć UE ma wiele wad i dręczą ją różne przypadłości, to niczego lepszego w Europie do tej pory nie wymyślono. Przeciwnicy integracji mają dowód: jest życie w Europie bez Unii. Choć nas również nie zawsze ona zachwyca, to pamiętamy, że zwolennikiem europejskiej integracji był także św. Jan Paweł II.

Nasze wnioski po epidemii koronawirusa -  wniosek drugi: samowystarczalność żywieniowa

Drugi wniosek z epidemii, to dążenie do żywnościowej samowystarczalności. Od Nowej Zelandii po Wielką Brytanię trwa liczenie. Wszyscy zastanawiają się, czy są samowystarczalni. Czy nie muszą zdawać się na import, który dziś jest, a jutro może go nie być. Ci, których na to stać, starają się ratować swoje rolnictwo, jak Stany Zjednoczone, które na wykup mleka, masła i mięsa przeznaczyły 15 mld dolarów. Chcą w ten sposób ratować swoich farmerów przed likwidacją gospodarstw.

I tu wracamy do Europy, bo w UE coraz mocniejszy staje się głos krajów nawołujących do oszczędzania, także na interwencyjnych zakupach. Te kraje mogą stać się grabarzami Unii i piszemy to z wielką troską o tę organizację i jej przyszły los.

Paweł Kuroczycki i Krzysztof Wróblewski
redaktorzy naczelni Tygodnika Poradnika Rolniczego
fot. Pixabay
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Koronawirus: KRUS przyjmuje wnioski o zasiłek

Rolnicy i domownicy, którzy zostali objęci obowiązkową kwarantanną, nadzorem epidemiologicznym lub hospitalizacją w związku z COVID-19, mogą składać wnioski w KRUS o przyznanie prawa do zasiłku.

czytaj więcej

Przez COVID-19 nie wydano orzeczenia, a KRUS nie wypłaca renty

Od 4 lat pobierałam rentę z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie. Termin przysługującego mi prawa do pobierania renty zakończył się w lutym 2020 r. Przed upływem tego terminu zgłosiłam się do lekarza rzeczoznawcy terenowej placówki KRUS, który wydał orzeczenie o przedłużeniu o kolejny rok prawa do pobierania renty z tytułu całkowitej okresowej niezdolności do pracy w gospodarstwie. Jednak lekarz regionalnego orzecznictwa lekarskiego zarzucił, że to orzeczenie jest wadliwe. W związku z powyższym, otrzymałam wezwanie do zgłoszenia się na ponowne badanie lekarskie przez komisję lekarską Kasy, które zostało przełożone na czas nieokreślony ze względu na zaistniałą sytuację z koronawirusem. Czy przysługuje mi przedłużenie o 3 miesiące wypłaty renty rolniczej na podstawie wejścia w życie nowelizacji ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem COVID-19?

czytaj więcej

Samowystarczalność receptą na groźbę braku żywności?

Coraz więcej niepokoju na świecie budzi bezpieczeństwo żywnościowe. Rosja, trzeci producent zbóż na świecie, wprowadziła ograniczenia w ich eksporcie. Podobne kroki podjęła Ukraina. Chiny przestrzegają przed globalnym kryzysem żywnościowym, który nie będzie wynikał z braku żywności, lecz z niemożności jej zbioru lub przetworzenia. Widać to teraz w Stanach Zjednoczonych, gdzie np. stanęły zakłady mięsne z powodu braku pracowników (koronawirus) i choć Amerykanie mają trzody pod dostatkiem, to nie mogą jej przetworzyć.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)