56-latka produkowała wędzone serki. Grozi jej więzienie. Za co?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

56-latka produkowała wędzone serki. Grozi jej więzienie. Za co?

20.07.2022autor: Michał Czubak

Przestępczy biznes wytwarzania serów urządziła sobie 56-latka. Biznes kręcił się dobrze, do momentu aż ktoś nie zaczął sprawdzać dokładnie etykiet.  

Nowy Sącz. Nielegalnie produkowała i sprzedawała sery wędzone

Produkcja żywności musi być pod kontrola służb sanitarnych i weterynaryjnych. Dzięki temu wiemy, że to co trafia na nasze stoły jest zdrowe. Wiedziała tez o tym 56-latka, która jednak wolała kręcić interes na boku, pod przykrywką nieistniejącego już producenta żywności. Kobieta prowadziła produkcję serów wędzonych, która odbywała się poza wszelką kontrolą właściwych służb i instytucji.

r e k l a m a

Etykiety od nieistniejącej firmy i prężna linia produkcyjna

Sery etykietowane były logotypami producenta, który od 2016 roku nie prowadzi już działalności. Natomiast numer identyfikacyjny prowadził do zupełnie innej firmy. Taki zabieg miał sprawić, że klienci mieli nabrać przekonanie, że sery pochodzą z legalnego źródła.

Podczas przeszukania policjanci odkryli nielegalną linię produkcyjną do wytwarzania serów.

Jaka kara grozi 56-latce?

Kobieta usłyszała zarzut z ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Zatrzymanej producentce serów grozi teraz do 1 roku pozbawienia wolności.

Michał Czubak
Fot. Małopolska Policja

autor Michał Czubak

Michał Czubak

dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Serowe love story

Dla fanów sera polecamy film – „Cheese: A Love Story”. Opowiada on o podróżach Afrima Pristine’a, najmłodszego na świecie Maitre Fromagera (mistrza serowarskiego). Pristine i jego rodzina sprzedają tysiące serów z całego świata w swoim specjalistycznym sklepie Cheese Boutique w Toronto (Ontario, Kanada).

czytaj więcej

Seria obniżek cen bydła już za nami? Sprawdź, ile zakłady mięsne płacą za byki, krowy i jałówki

Ceny żywca wołowego ustabilizowały się, a część ubojni nawet podniosła stawki. Ile obecnie w Polsce zakłady mięsne płacą za byki, jałówki i krowy? Jaka będzie cena bydła na koniec roku? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!  

czytaj więcej

Czy Polska wzmocni sektor owoców i warzyw w Serbii?

11 lipca 2022 roku zaczęła się dwudniowa konferencja inauguracyjna rozpoczęcie projektu twinningowego na rzecz Serbii. Jak Polska wzmocni sektor rolniczy w Republice Serbii?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)