2 pracowników ukradło z ubojni aż 2,5 tony mięsa. Jak im się to udało?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

2 pracowników ukradło z ubojni aż 2,5 tony mięsa. Jak im się to udało?

26.11.2021autor: Michał Czubak

Jak kraść to grube miliony a nie drobne. No chyba, że proceder kradzieży trwa latami i się w końcu uzbiera. Być może z takiego założenia wychodził 46-latek z gminy Nidzica (woj. warmińsko-mazurskie), który przez lata okradał swojego pracodawcę na… mięso. Mężczyzna nie działał sam – pomagał mu 55-letni kompan.

Nidzica. Dwóch pracowników ubojni „kroiło” firmę na mięso

W połowie listopada do nidzickiej komendy policji wpłynęło zgłoszenie dotyczące kradzieży mięsa w podnidzickiej ubojni (woj. warmińsko-mazurskie). Niby nic wielkiego, ale jak policja zaczęła przyglądać się sprawie, to okazało się, że z ubojni na przestrzeni wielu miesięcy skradziono mięso o łącznej wadze blisko 2500 kg!

Policja nie musiała się specjalnie wysilać w ustaleniu, kto za tą zuchwałą kradzieżą stoi. Właściciel ubojni złodziei nakrył na gorącym uczynku. Złodziejami okazali się być pracownicy ubojni w wieku 46 oraz 55-lat.

r e k l a m a

Mięso w bagażniku a alkohol w organizmie

W bagażniku samochodu osobowego marki VW, należącego do 46-latka, właściciel firmy ujawnił około 130 kg wieprzowiny. Jakby tego było mało, to badanie stanu trzeźwości jednego z ujętych pracowników wykazało, że do pracy stawił się mając ponad 2 promile alkoholu”. – czytamy w komunikacie prasowym warmińsko-mazurskiej policji.

Złodzieje od razu trafili do policyjnej celi.

Złodzieje za kradzież blisko 2,5 tony mięsa usłyszeli łącznie 53 zarzuty

Policyjne ustalenia wykazały, że 46-latek od blisko 2 lat okradał swojego pracodawcę na mięsie. Przez ten czas wywiózł z zakładu ponad 2 tony mięsa wieprzowego, a w ostatnich miesiącach do kradzieży dołączył 55-latek.

W sumie mężczyźni usłyszeli łącznie 53 zarzuty kradzieży. 49 z nich usłyszał młodszy z zatrzymanych, a kolejne 4 były adresowane do 55-latka, który przyznał się do popełnienie tych przestępstw.

Jaka kara dla złodziei?

O losie złodziei mięsa zdecyduje sąd. Zatrzymanym grozi do 5 lat pozbawienia wolności. Ponadto, 55-latek nie uniknie odpowiedzialności za podejmowanie czynności zawodowych w miejscu pracy będąc pod wpływem alkoholu.

Straty właściciela ubojni wyliczono na blisko 40 tys. zł.

Michał Czubak
Fot. warmińsko-mazurska policja

autor Michał Czubak

Michał Czubak

dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czy Niemcy opodatkują mięso? Wzrost cen o nawet 600 proc.

Niemcy chcą drastycznie podnieść ceny mięsa. Wszystko po to, by obniżyć jego spożycie i zrekompensować starty... naturze. Czy konsumenci są na to gotowi?

czytaj więcej

Kolejny cios dla hodowców zwierząt. Akcja Lidla uderzy w tysiące rolników

Lidl i WWF Polska będą zachęcać Polaków, by ograniczyli ilość mięsa w swojej diecie. Akcja, która uderzy w branżę mięsną, rusza już w najbliższą niedzielę.

czytaj więcej

Fakty czy mity? Jak Greenpeace próbuje uderzyć w mięso i mleko?

Greenpeace próbuje udowodnić, że przemysł mięsny i mleczarski mają destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie. Z mitami przedstawionymi przez aktywistów rozprawia się branża hodowlana.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)