Eksport polskiej żywności w II kw. 2020 r. może być niższy o 20 proc.
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Eksport polskiej żywności w II kw. 2020 r. może być niższy o 20 proc.

15.06.2020autor: Dorota Kolasińska

Osłabienie eksportu polskiej żywności odbiło się negatywnie głównie na producentach mięsa wołowego, drobiowego i wieprzowego oraz przemyśle mleczarskim. Wartość wszystkich produktów spożywczych wyniesie w tym roku 28,9 mld euro, co oznacza spadek o 8 proc. w ujęciu rocznym.

Analitycy SpotData w raporcie przygotowanym na zlecenie Santander Bank Polska przewidują, że w III lub IV kwartale 2021 roku eksport polskiej żywności wróci do poziomu sprzed kryzysu, czemu sprzyjać będzie konkurencyjność cenowa i jakościowa polskich artykułów rolno-spożywczych, a w długiej perspektywie polskie firmy mogą nawet umocnić pozycję na zagranicznych rynkach.

Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska zaznacza, że producenci przez wiele lat odnotowywali wzrost eksportu polskiej żywności.

- Od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej tylko raz, w 2009 roku, odnotowaliśmy spadek w relacji rocznej i był on niewielki, bo zaledwie 2-proc. W ciągu tych kilkunastu lat eksport polskiej żywności zwiększył się aż sześciokrotnie – powiedział Grzegorz Rykaczewski agencji Newseria Biznes. 

Na skutek pandemii koronawirusa w marcu i kwietniu nastąpił duży spadek sprzedaży eksportowej, ale wszystko wskazuje na to, że w II kwartale wartość eksportu w relacji rocznej może być niższa o 20–30 proc.

Najbardziej osłabienie odczuły sektory, które produkowały towar wykorzystywany bezpośrednio przez branżę HoReCa. W mniejszym stopniu natomiast dotknięte zostały zakłady produkujące towary przetworzone, które w tej formie trafiały bezpośrednio do sprzedaży detalicznej w innych krajach.

Źródło: Wiadomości Handlowe

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

COVID namieszał na rynku pasz białkowych

Komisja Europejska opublikowała raport na temat bilansu pasz białkowych na sezon 2019/2020 w porównaniu do sezonu 2018/2019. Zapotrzebowanie na paszę białkową wzrośnie. 

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Odpowiedź MRiRW na stanowisko w sprawie niskich cen mleka

Lubelska Izba Rolnicza otrzymała od resortu rolnictwa odpowiedź na swoje stanowisko w sprawie wdrożenia mechanizmów łagodzących negatywne skutki pandemii koronawirusa na rynku mleka i produktów mlecznych.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Po Brexicie unijni eksporterzy mleka będą mieli problem

Wielka Brytania szuka po świecie mleka i rozpoczęła negocjacje z Australią i Nową Zelandią dotyczącą wolnego handlu. Brytyjczyków rząd przekonuje, że będą mieli dostęp do tańszych produktów i podwyższone będą płace.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)