Brazylia nadużywa antybiotyków w hodowli?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Brazylia nadużywa antybiotyków w hodowli?

29.12.2022autor: Dorota Kolasińska

Jak wynika z raportu World Animal Protection brazylijscy hodowcy mogli nadużywać antybiotyków w hodowli drobiu i trzody. Wyniki badań próbek wody wskazują na obecność genów oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Jak podał Reuters w najnowszym raporcie World Animal Protection pojawiła się informacja o wynikach badań próbek wody w rzece w pobliżu fermy trzody chlewnej w Brazylii.

– Dowody pochodzące z próbek wody pobranych w 2021 r. i wyszczególnionych po raz pierwszy w Brazylii wskazują, że rzeki w pobliżu ferm trzody chlewnej w stanie Parana miały większą różnorodność tak zwanych genów oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe (ARG) w porównaniu z wodą pobraną z tego samego źródła (w innym miejscu przyp. red.) – podaje Reuters.

Najwięcej antybiotyków w hodowli zwierząt wykorzystuje się w Chinach i Brazylii.

Brazylijscy naukowcy badają temat

Brazylia jest znaczącym producentem i eksporterem żywności pochodzenia zwierzęcego. Od 1998 roku w Brazylii zabroniono stosowania antybiotyków jako stymulatorów wzrostu. Jednak ani dane dotyczące profilaktycznego i terapeutycznego stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych w gospodarstwach, ani wyniki współczesnych i zintegrowanych programów nadzoru dotyczących oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe związanej ze zwierzętami służącymi do produkcji żywności nie są nadal publicznie dostępne.

Jak wynika z kolei z badań przeprowadzonych przez brazylijskich naukowców po wykonanych wywiadach z pracownikami w branży trzody chlewnej okazało się, że większość z nich uznała, że stosowanie antybiotyków jest nadmierne i nieodpowiednie.

Brazylijscy przedstawiciele branży mięsnej obawiają się zmian w prawie dot. redukcji stosowania antybiotyków ze względu bariery ekonomiczne, sanitarne i społeczne. Wśród wymienianych powodów przez osoby działające w sektorze trzody chlewnej znalazły się niezadowalające warunki zarządzania i bezpieczeństwa biologicznego w fermach trzody chlewnej, które ich zdaniem uzasadniają zapobieganie chorobom poprzez stosowanie antybiotyków, kwestie związane z przepisywaniem i nabywaniem leków weterynaryjnych; oraz stosunki pracy i dochodów wynikające ze sprzedaży antybiotyków.

- Antybiotyki były postrzegane jako podstawowe zasoby do produkcji taniej żywności. Rynki zagraniczne uznano za najistotniejszy czynnik napędzający zmiany w praktykach związanych z ograniczeniem stosowania antybiotyków, a nie presję ze strony brazylijskich konsumentów. Powszechnie wyrażano przekonanie, że oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe jest bardziej związana z nieodpowiednim wykorzystaniem antybiotyków w medycynie niż w sektorze hodowlanym. Opór tych interesariuszy przed zmianami może utrudniać wdrażanie przyszłych polityk publicznych w celu ograniczenia stosowania antybiotyków w Brazylii – czytamy w badaniu z 2021 r. naukowców z Laboratorium Etologii Stosowanej i Dobrostanu Zwierząt, Wydział Nauk o Zwierzętach i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Uniwersytet Federalny Santa Catarina w Brazylii.

Mięso trafia na rynek unijny

Warto zaznaczyć, że mięso drobiowe, wieprzowina oraz wołowina trafiają na unijny rynek, a konsumenci kupują je, głównie dlatego, że jest tańsze niż europejskie. Dlaczego jest tańsze? Wyprodukowane w innych standardach niż europejskie. Nie dla wszystkich jednak zasady równej konkurencji są równe.

r e k l a m a
Upraszczając hodowcy w UE mają ograniczać stosowanie antybiotyków w hodowli (mieć gorsze parametry odchowu i droższą profilaktykę zdrowotną) na korzyść zdrowia konsumenta (zrozumiałe, dla większości europejskich hodowców), a do UE i tak trafi mięso z wykorzystaniem nadmiaru antybiotyków (niezrozumiałe). Nie chodzi tu jednak o nadmiar i jego wykrywalną ilość w mięsie, ale sam fakt, że produkcja z wykorzystaniem antybiotyków jest o wiele łatwiejsza i … tańsza niż stosowanie bioasekuracji, profilaktyki zdrowotnej i wysokiego poziomu dobrostanu, których wymaga się od rolników w UE.

Jeśli w UE liczy się jedynie na świadomość konsumenta, to można się sporo przeliczyć. W obecnej sytuacji liczy się objętość portfela i promocje.

Oprac. dkol na podst. www.frontiersin.org/reuters.com/ncbi.nlm.nih.gov/

Fot. Envato Elements

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zdrowie świń

Lekooporność bakterii rośnie. Jak zatrzymać antybiotykooporność?

Era postantybiotykowa zbliża się dużymi krokami w związku z dynamicznie narastającą lekoopornością bakterii na leki przeciwbakteryjne. To prawdziwa epidemia. Na świecie umiera rocznie z powodu zakażeń wywołanych przez bakterie oporne na wszystkie antybiotyki około 700 tys. ludzi. Jak można to zmienić?

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: jałówki droższe niż byki nawet o 1 zł/kg w wbc

Znowu okazuje się, że jedyną kategorią bydła, którą wszelkie kryzysy omijają są jałówki. Na ich tusze zawsze jest zapotrzebowanie i zbyt. Teraz stawki są nawet o 1-,1,5 zł/kg wyższe niż za byki. Ile płacą zakłady?

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: tylko jeden zakład podniósł stawki. Który i o ile?

Ceny bydła na razie stanęły nie niezbyt satysfakcjonującym dla rolników poziomie. Jeden zakład zdecydował się podnieść stawki. Co się wydarzy w najbliższym czasie na rynku bydła mięsnego? Zobacz, ile płacą ubojnie w tym tygodniu!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)