Prognozy USDA na 2023 rok
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) prognozuje, że w 2023 r. globalna produkcja wieprzowiny wyniesie 111 mln ton. To wzrost o 1% w stosunku do roku 2022. Oznacza to, że od 2020 roku produkcja kontynuuje odrabianie strat po spadku, kiedy to była o około 16% niższa.
Same Chiny produkują prawie połowę światowej wieprzowiny. Spodziewane jest, że w 2023 r. produkcja ma wynieść w Kraju Środka 52 mln ton, czyli o prawie 2% więcej niż w 2022 r., ponieważ sektor tego gatunku mięsa nadal odbudowuje się po skutkach afrykańskiego pomoru świń (ASF).
W UE prognozowany jest niewielki spadek produkcji o 0,4% – do 22,6 mln t. Rosnące koszty surowców paszowych i energii oraz przepisy dotyczące ochrony środowiska hamują produkcję we Wspólnocie. USA są obecnie trzecim największym producentem wieprzowiny. Według prognoz w 2023 r. produkcja wyniesie tam ok. 10,2 mln t – to o prawie 2% więcej niż w roku poprzednim.
Oczekuje się, że w 2023 r. produkcja w Meksyku osiągnie rekordowy poziom prawie 1,6 mln t, co oznacza wzrost aż o 4,6% w porównaniu z 2022 r. Zapasy robi również Brazylia. Produkcja wieprzowiny wzrosła w tym kraju o 1,6% do 4,4 mln t. W obu krajach rośnie popyt wewnętrzny na ten gatunek mięsa, częściowo ze względu na to, że konsumenci poszukują alternatywy dla droższej wołowiny. Ponadto w krajach tych wzrasta również popyt na eksport.