PSZENICA:
Najnowsze prognozy USDA dotyczące pszenicy w sezonie 2020/21 przynoszą informacje o wzrostach zbiorów, zwiększonym zużyciu, wyższym eksporcie i zmniejszonych zapasach.
Globalna produkcja, która jest teraz nowym rekordem, ma być na poziomie 773,7 mln t.
Na wzrosty prognoz wpływa wzrost produkcji w Australii, która została podniesiona o 1,5 mln t do 30,0 mln t. Rośnie także szacowana produkcja rosyjska (+0,5 mln t)
Światowe zużycie w latach 2020/21 wzrosło o 5,1 mln t do 757,8 mln t, głównie ze względu na wyższe wykorzystanie w Chinach, Australii i UE. Chiny potrzebują o 3,0 mln t pszenicy więcej, szacuje się tam wzrost do 134,0 mln, w tym 24 mln ton na paszę, co oznaczałby najwyższe zużycie pszenicy od sezonu 2012/13.
W związku ze wzrostem potrzeb, przewidywany jest wzrost handlu światowego o 2,9 mln t, do 193,7 mln t przy wyższym eksporcie z Australii, Kanady, Rosji i Stanów Zjednoczonych. Największy wzrost importu w aktualnym raporcie dotyczy Chin i Pakistanu, w obu tych krajach wzrósł o 500 tys. t. Roczne tempo wzrostu importu w Chinach jest na poziomie 8,5 mln t, taki import byłby największy od 1995/96 r. Nadal aktywnie, w celu zwiększenia zapasów żywności, kupuje pszenicę Pakistan. Import tego kraju byłby największym od sezonu 2008/09.
Przewidywane światowe zapasy na zakończenie sezonu 2020/21 zostały obniżone o 3,9 mln t do 316,5 mln t. Jednak rekordowo wysokie pozostają w Chinach
Kukurydza:
W kukurydzy w USA tym razem bez większych zmian, ale aktualne światowe prognozy ekspertów USDA na rok 2020/21 zakładają mniejszą produkcję, większy handel i mniejsze zapasy końcowe w stosunku do poprzedniego miesiąca.
Prognozowana globalna produkcja kukurydzy na rok 2020/21 spada o 1 mln t, w porównaniu z poprzednim raportem, do 1,143 mld ton. Wzrost szacunków dotyczący zbiorów na Ukrainie (+ 1 mln t) jest równoważony przez obniżki w Argentynie (– 1 mln t), UE (– 0,5 mln t) i Kanadzie (– 0,5 mln t). Ukraińska produkcja kukurydzy jest zwiększana na podstawie dotychczasowych wyników zbiorów. Produkcja kukurydzy w Argentynie jest ograniczona ze względu na niższy oczekiwany areał, w Kanadzie nieznacznie większy obszar spotkał się z redukcją wydajności. Natomiast produkcja kukurydzy w UE spada głównie w wyniku mniejszych zbiorów w Bułgarii.
Rośnie światowy eksport kukurydzy, tym razem o 1,2 mln t, do 185,97 mln t.
Eksport kukurydzy jest zwiększony dla Ukrainy, ale obniżony dla UE. USDA szacuje także wzrost importu do Chin i Bangladeszu, a redukcje dla UE, Egiptu, Iranu, Maroka i Tunezji.
Światowe zapasy końcowe kukurydzy na rok 2020/21 są zmniejszone o 2,5 mln t, do 289 mln t, głównie w wyniku redukcji dla Indii, Brazylii, Kanady, Ukrainy i Egiptu.
Oleiste:
Amerykańscy eksperci redukują nieco szacunki zbiorów soi, przewidują, że światowa produkcja soi spadnie o 0,6 mln t, do 362 mln t.
Wyższe zbiory soi w Kanadzie i Urugwaju są równoważone niższą o 1 mln t produkcją w Argentynie, która jest zmniejszona do 50 mln t.
Niższa produkcja w Argentynie prowadzi do wyższego eksportu soi i śruty sojowej z innych krajów. Światowy handel wzrasta o 0,6 mln t do 168,5 mln t.
Przewiduje się również, że niższa będzie światowa produkcja rzepaku, ponieważ obniżane są szacunki zbiorów w Kanadzie i UE, które są częściowo równoważone przez większe zbiory w Australii. USDA prognozuje także spadek o 0,2 mln t do 49,5 mln t globalnej produkcji nasion słonecznika. Przyczyną tych korekt mają być niższe plony w Argentynie i UE.
USDA szacuje, że światowy handel nasionami oleistymi w sezonie 2020/21 wyniesie 191,8 mln t ( 88% stanowi soja), czyli o 1,0 mln t więcej niż uważano w poprzednim miesiącu. Takie dane przynosi zwiększony eksport soi z Kanady i Urugwaju oraz wzrost eksportu rzepaku z Kanady i Australii.
Globalne zapasy nasion oleistych przewiduje się, że spadną o 0,8 mln t i wyniosą 97,8 mln t. Natomiast zapasy soi skurczą się o kolejne 0,9 mln t, do 85,6 mln t.
oprac. Juliusz Urban fot. Bujoczek