Wybierz olej rzepakowy
Przygotowując przepisy, postanowiliśmy postawić na nasz rodzimy olej rzepakowy, nie bez powodu nazywany oliwą Północy. Swoim składem najbardziej przypomina bowiem oliwę z oliwek, stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, K i E. Oprócz tego zawiera sterole roślinne, które obniżają cholesterol. Co ważne, olej rzepakowy ma wiele zastosowań.
Olej tłoczony na zimno powinien być spożywany na surowo. Doskonale nadaje się do różnego rodzaju sałatek, surówek, past, świetnie też zastępuje oliwę w różnych rodzajach pesto.
Z kolei do obróbki termicznej zalecane jest użycie oleju rzepakowego rafinowanego. Dobrym wyborem jest używanie go do smażenia oraz duszenia potraw, ale z powodzeniem nadaje się również do wypieków.
Oto kilka przykładów pysznych i zdrowych potraw, z użyciem oleju rzepakowego. Smacznego!
Pesto z pietruszki i koperku
Składniki:
- 50 ml oleju rzepakowego,
- pęczek pietruszki,
- pęczek koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- 20 g parmezanu,
- 20 g ziaren słonecznika,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Czosnek, pietruszkę i koperek z grubsza posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki zblendować na w miarę gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Olej rzepakowy w połączeniu z pietruszką i koperkiem daje niezwykle bogaty smak. Takie pesto doskonale nadaje się do smarowania kanapek czy grzanek. Łącząc je z makaronem, otrzymamy pyszny i błyskawiczny obiad.