Objawem niedoboru boru bywa pustowatość lub gąbczastość na przekroju szyjki korzeniowej.
Druga cecha boru to jego niemobilność w roślinie. Gdy zostanie on pobrany i zdeponowany w jednym miejscu, nie ma większych szans na jego redystrybucję, czyli przemieszczenie ze starszych, mniej aktywnych organów w młodsze, intensywnie rosnące. Dlatego objawy niedoboru występują głównie na wierzchołkach pędów.
Ważna jest też informacja, że rzepak ma wysokie wymagania wobec boru, a w naszych glebach mamy bardzo mało tego składnika. Zatem konieczne jest stosowanie boru dolistnie, kilka razy w sezonie, tak aby na bieżąco zaopatrywać rośliny w ten składnik.
Dawka boru na jesień
Jesienią dawka boru powinna wynosić ok. 150 g/ha w przeliczeniu na składnik. Ważne jest, aby nie podawać jej zbyt późno, a najlepiej już od fazy 4–5 liści właściwych, kiedy aparat liściowy jest na tyle rozbudowany, że przyjmie składnik z cieczy roboczej. Przy siewie w szerokich międzyrzędziach dawka może być nieco większa, gdyż część cieczy trafia na glebę i staje się dostępna później.
Warto też zwrócić uwagę na sposób sporządzania mieszaniny agrochemikaliów. Bor powoduje podniesienie pH cieczy roboczej i gdyby był dodany do zbiornika na początku, to utrudniłby rozpuszczenie innych preparatów. Dlatego lepiej go podawać na końcu, stosować solo lub w mieszaninie o niewielkiej liczbie składników.