Woda w żywieniu
Hodowcy często skupiają się na zapewnieniu paszy jak najlepszej jakości, zapominając, jak bardzo ważnym elementem jest woda. Wszelkiego rodzaju dodatki, które stosujemy w paszy w celu poprawienia jej strawności, stymulujące apetyt i przyrosty, zapobiegające chorobom, działają w środowisku wodnym. W zdrowym organizmie świni woda stanowi ok. 50–80%. Wartość ta nie jest jednak stała. Zależy bowiem od stanu fizjologicznego osobnika, wieku, a także płci zwierzęcia.
Woda uczestniczy w skomplikowanych procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie. Spełnia ważną funkcję transportową. Przenosi do komórek składniki odżywcze m.in. w postaci aminokwasów, soli mineralnych, glukozy, witamin. Dzięki jej obecności transportowane są także gazy – tlen czy dwutlenek węgla oraz wszystkie zbędne produkty przemiany materii, które organizm usuwa. Jej obecność stanowi podstawę do utrzymania równowagi wewnętrznej, określanej mianem homeostazy. Nadmiar wody usuwany jest z organizmu wraz z końcowymi produktami przemiany materii (kał, mocz), a także poprzez pory znajdujące się w skórze. Niemały udział w regulacji ilości wody w organizmie przypisuje się również oddychaniu.