r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Świnie>Żywienie świń>O zdrowotnych przyczynach obniżenia efektywności żywienia świń podczas Forum Zootechniczno-Weterynaryjnego w Poznaniu
O zdrowotnych przyczynach obniżenia efektywności żywienia świń podczas Forum Zootechniczno-Weterynaryjnego w Poznaniu
26.04.2023autor: Anna Kurek
Każde zakażenie świń patogennymi bakteriami lub wirusami ma wpływ na efektywność wykorzystania paszy. Jednak stopień tego ograniczenia zależy od wielu czynników. Niektóre infekcje mają przebieg niezauważalny, a inne będą skutkować poważnymi skutkami ekonomicznymi i o nich mówił w Poznaniu, podczas Forum Zootechniczno-Weterynaryjnego dr Arkadiusz Dors.
- To, jak dużo paszy potrzebne jest do tuczu świń zależy od bardzo wielu czynników. Pośród czynników mających decydujący wpływ na wykorzystanie paszy należy wymienić stan zdrowotny zwierząt, który zależy od ekspozycji na patogeny, czyli wirusy, bakterie, pasożyty i grzyby oraz pierwotniaki - mówił dr Arkadiusz Dors z Katedry Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych, Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Jego zdaniem ważne jest, by wiedzieć jak czynniki zdrowotne wpływają na efektywność wykorzystania paszy u świń oraz jak można zapobiegać negatywnym skutkom.
- Najważniejszym parametrem w tym zakresie jest FCR - Feed Convertion Ratio, współczynnik wykorzystania paszy. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że jest to parametr wykazujący efektywność zwierzęcia w przetwarzaniu paszy na mięso. Przy jego pomocy dokonuje się porównania efektywności wykorzystania paszy przez świnie - twierdzi Dors.
Należy uświadomić sobie, że podczas zakażenia priorytetem dla organizmu staje się walka z patogenem, a nie budowanie masy ciała. Ta schodzi na dalszy plan, kiedy zagrożone jest zdrowie i życie zwierzęcia. Wiąże się to z aktywnością układu immunologicznego podczas zakażenia. Produkuję on szereg substancji - cytokiny, przeciwciała, a to odbywa się kosztem energii i białka dostarczanego do organizmu z paszą.
Również w okresie zdrowienia, kiedy organizm świni nastawiony jest na odbudowę uszkodzonych przez patogeny tkanek i narządów przyrosty dobowe będą zmniejszone.
Dors uważa, że wszelkie zmiany w FCR w stadzie powinny być rozpatrywane łącznie ze wskaźnikami śmiertelności oraz dziennymi przyrostami zwierząt. Dokładna i skrupulatne analiza tych trzech parametrów pozwala na ustalenie najbardziej prawdopodobnej przyczyny pogorszenia wykorzystania paszy w stadzie.
Jego zdaniem ważne jest, by wiedzieć jak czynniki zdrowotne wpływają na efektywność wykorzystania paszy u świń oraz jak można zapobiegać negatywnym skutkom.
- Najważniejszym parametrem w tym zakresie jest FCR - Feed Convertion Ratio, współczynnik wykorzystania paszy. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że jest to parametr wykazujący efektywność zwierzęcia w przetwarzaniu paszy na mięso. Przy jego pomocy dokonuje się porównania efektywności wykorzystania paszy przez świnie - twierdzi Dors.
Należy uświadomić sobie, że podczas zakażenia priorytetem dla organizmu staje się walka z patogenem, a nie budowanie masy ciała. Ta schodzi na dalszy plan, kiedy zagrożone jest zdrowie i życie zwierzęcia. Wiąże się to z aktywnością układu immunologicznego podczas zakażenia. Produkuję on szereg substancji - cytokiny, przeciwciała, a to odbywa się kosztem energii i białka dostarczanego do organizmu z paszą.
Również w okresie zdrowienia, kiedy organizm świni nastawiony jest na odbudowę uszkodzonych przez patogeny tkanek i narządów przyrosty dobowe będą zmniejszone.
Dors uważa, że wszelkie zmiany w FCR w stadzie powinny być rozpatrywane łącznie ze wskaźnikami śmiertelności oraz dziennymi przyrostami zwierząt. Dokładna i skrupulatne analiza tych trzech parametrów pozwala na ustalenie najbardziej prawdopodobnej przyczyny pogorszenia wykorzystania paszy w stadzie.
Anna Kurek
<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a