r e k l a m a
Partnerzy portalu
Kontrola TMR-u jest kluczowa dla zdrowia i produkcji
27.12.2019
Stały poziom produkcji mleka można osiągnąć tylko wtedy, gdy pobierana każdego dnia dawka jest tak samo skomponowana i zmieszana. Aby uzyskać efekt powtarzalności dawki, trzeba regularnie kontrolować proces żywienia, począwszy od warunków przechowywania pasz do momentu ich zadania w postaci TMR-u.
Wyliczona „na papierze” dawka ma zapewniać produkcję na poziomie ok. 35 litrów na krowę. I chociaż naszemu stadu nic nie dolega, w praktyce uzyskujemy średnio 32 l. Co powoduje te różnice? Często bagatelizowany jest fakt, iż dawka zadawana nie pokrywa się z dawką wyliczoną. Nieprawidłowe rozdrobnienie czy niewłaściwa kolejność mieszania mogą powodować niejednorodną strukturę dawki, a co za tym idzie, jej mniejszą wydajność.
Doradcy żywieniowi z firmy Diamond V opracowali metodę kontroli TMR-u, pomagającą eliminować typowe błędy związane z jego zadawaniem.
Kontroli tej poddawane są poniższe elementy:
- Wóz paszowy – technika i dokładność.
- Kontrola obciążenia maszyny oraz procesu mieszania.
- Zarządzanie stołem paszowym.
- Zgranie procesów zadawania paszy z dojem, częstotliwością usuwania obornika (zgarniacze ew. roboty czyszczące), jak również z wymianą ściółki, czyszczeniem boksów itp.
- Organizacja składowania paszy, efektywność pracy.
Punkt centralny – wóz paszowy
Wóz paszowy pracuje każdego dnia przez wiele godzin. Duże obciążenia maszyny prowadzą do zużywania się części, co automatycznie wpływa na zmianę struktury dawki. Z tego powodu słabszy jest również stopień jej wymieszania. Podczas rutynowej kontroli wozu paszowego są pewne punkty krytyczne, na które musimy zwrócić szczególną uwagę, a są to: segment wygarniający, noże, ślimaki, kontranoże i waga.
r e k l a m a
W pionowych wozach paszowych pasza zbierana jest przez segmenty wygarniające na ślimaki i transportowana do góry. Aby doszło tam do całkowitego wymieszania, pasza musi być obrócona i trafić z powrotem na dół, do mieszacza. Jeśli segmenty są zużyte, pasza przesuwana jest z lewej do prawej, ale nie dochodzi do przemieszania górnych warstw z dolnymi.
Regularnej kontroli należy poddawać także stan zużycia noży oraz kontranoży. Przy stępionych nożach powstają nierówne długości włókien pasz objętościowych, co wyklucza jednolitą strukturę dawki i dobre jej wymieszanie. Stępione noże należy jednak wymieniać stopniowo, aby uniknąć drastycznej zmiany struktury dawki z dnia na dzień, co również prowadzi do spadku jej pobrania.
Zużyciu ulegają również ślimaki mieszające, które stopniowo się wyginają i przez to zaczynają transportować paszę do góry w sposób niewłaściwy.
Kontroli należy również poddawać wagę. Zaleca się sprawdzanie jej działania raz na miesiąc. Podczas kontroli 28 różnych wozów paszowych okazało się, że aż 70% z nich nie wskazywało właściwej wagi.
Do skontrolowania wagi można użyć zawieszonej na wozie drabiny, na którą jedna z osób może wejść. Innym sposobem jej kontroli może być zawieszenie dwóch worków 25 kg na ścianach zbiornika. Wskazana waga może odbiegać maksymalnie o 10% od wagi człowieka, czy też worków.
Nie ładować jednostronnie
Na jednorodność dawki – obok techniki mieszania – wpływ ma również sposób ładowania komponentów. Kolejność dodawania pasz powinna wyglądać następująco:
- siano/słoma,
- komponenty suche, sypkie,
- koncentraty i premiksy,
- lucerna, suche kiszonki z traw,
- kiszonka z kukurydzy,
- wilgotne komponenty, na końcu substancje płynne.
Jeśli płyny zostaną dodane zbyt wcześnie, może dojść do sklejenia mniejszych składników. Jeśli występują komponenty, które są dodawane tylko w małych ilościach, powinny zostać załadowane przed lucerną i kiszonkami z traw. Kolejność ta powinna być zachowana codziennie. Aby zaoszczędzić czas podczas dodawania pasz, komponenty te mogą być składowane już w silosie w odpowiedniej kolejności.
Nie tylko kolejność dodawania, ale również wypełnienie odgrywa dużą rolę. Ważne jest, aby podczas napełniania komponenty były równomiernie rozdzielane w wozie paszowym.
W pionowym wozie paszowym z dwoma ślimakami mieszającymi wszystkie komponenty powinny być rozbite pomiędzy ślimakami. Różne kontrole wykazały, iż komponenty, które były dodawane tylko po jednej stronie paszowozu, w większości w tej części pozostawały.
Istotny wpływ na dokładność mieszania ma również dodawanie płynów. W testach wykazano, iż substancje płynne, dodawane na jednym końcu wozu, wyraźnie prowadziły do różnic w suchej masie TMR-u, aż do 3,5%. Nie dochodziło zatem do równomiernego wymieszania. Z tego względu zaleca się równomierne rozprowadzanie płynów. W takim wypadku przydaje się rozstawiony szerzej wylot cieczy, z wieloma dyszami, który ma zakres rozprowadzania płynów na długości ok. 2/3 wozu.
Do prawidłowego załadunku wozu zalicza się również ustawienie wozu paszowego na równej powierzchni, ponieważ drobne części dawki mają skłonność do przesuwania się w miejsca położone niżej.
Jeśli zużyte części wozu paszowego nie zostaną wymienione na czas, wpłynie to znacząco na strukturę paszy i skład dawki. Może to prowadzić do wahań w wydajności mleka.
Kolejnym wyzwaniem na drodze do jednolitej dawki jest czas mieszania, który rozpoczyna się od dodania ostatniego składnika. Powinien wynosić od 3 do 5 minut, ale tylko przy całkowicie rozdrobnionej paszy oraz gdy wóz nie jest zbyt pełny. Optymalny stopień wypełnienia wynosi od 75–90% (jednakże istnieją również wozy, które są w stanie doprowadzić do jednolitej masy zarówno przy 30%, jak i 100% wypełnienia). Ponieważ tak wiele czynników wpływa na dokładność mieszania, należy regularnie sprawdzać strukturę paszy na stole paszowym za pomocą sit.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a