Kiszonka z kukurydzy – na co należy zwrócić uwagę?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Kiszonka z kukurydzy – na co należy zwrócić uwagę?

12.12.2019

Kukurydza jest najważniejszą rośliną pastewną w naszej strefie klimatycznej. Jest podstawową paszą objętościową i energetyczną w żywieniu bydła.

Jej wysoka wartość energetyczna pochodzi przede wszystkim z wysokiej zawartości skrobi i tłuszczu w ziarnie. Kiszonka z kukurydzy jest paszą smakowitą dla zwierząt, łatwą w zakiszaniu i ma dość niski koszt produkcji. Dużo jednak zależy od terminu zbioru, sposobu jej przygotowania oraz warunków przechowywania, co przekłada się na jej jakość.
 
Dobór odpowiedniej odmiany kukurydzy przeznaczonej na kiszonkę to pierwszy i fundamentalny krok na drodze do uzyskania wzorowej kiszonki.
 
Produkcja kukurydzy kiszonkowej, w odróżnieniu od kukurydzy ziarnowej, nie kończy się na polu, a dobrą jakość plantacji trzeba w odpowiednim terminie zebrać i dobrze zakonserwować, by tej jakości nie stracić.

Hodowla Limagrain oferuje specjalnie wyselekcjonowane odmiany kukurydzy dedykowane potrzebom żywieniowym bydła mlecznego, o wysokiej strawności włókna. Dlatego szczególną uwagę przywiązujemy do jakości zakiszania kukurydzy, właśnie po to, aby kiszonka najlepszej jakości trafiała na stół paszowy. Trzy lata temu postanowiliśmy dokładnie przyjrzeć się jakości sporządzanych w Polsce kiszonek z kukurydzy. W ten sposób powstał projekt „Ekspert kiszonkowy”, w ramach którego specjaliści Limagrain sprawdzają parametry fizyczne zakiszonej kukurydzy. W 2015, 2016 i 2017 roku przebadaliśmy blisko 1700 silosów i pryzm, z których zaledwie 10% była wykonana wzorowo.
 

Parametry dobrej kiszonki

Jakość pasz objętościowych w znaczący sposób wpływa na opłacalność produkcji mleka i zdrowotność krów. Słabej jakości kiszonki wymagają skarmiania większej ilości pasz treściwych, aby zbilansować potrzeby żywieniowe krów mlecznych. Konsekwencją są wyższe koszty żywienia oraz wzrost niebezpieczeństwa zakwaszenia żwacza, tj. schorzenia sprzyjającemu występowaniu wielu innych schorzeń (kulawizn, ketozy, zapaleń wymienia).

r e k l a m a
Uprawa plantacji kukurydzy trwa ok. 5 miesięcy, zbiór i napełnianie silosów lub pryzmzajmuje od 1 do kilku dni. Uzyskaną kiszonkę będziemy skarmiali przez następne 10–12 miesięcy. Zatem kilka dni w roku decyduje o efektach produkcyjnych i zdrowotności krów. Ekspert kiszonkowy firmy Limagrain, to analiza i doradztwo.
 

Najczęściej spotykane problemy w silosach

Oczywiście nie unikniemy straty składników pokarmowych wynikających z procesu fermentacji. Bardzo istotne jest, aby ograniczać straty w procesie wybierania kiszonki i w taki sposób otwierać silos, by ograniczyć dostęp powietrza i tym samym tlenu do zakiszonego materiału. W związku z tym ściana otwartego silosu powinna mieć równą powierzchnię, by w ten sposób ograniczyć utlenianie się kiszonki. Wówczas nawet latem nie będzie się zagrzewać. Jeżeli w gospodarstwie nie ma frezu, zalecamy zastosowanie specjalnych wybieraków, które wycinają równe kostki. Nie sprawdza się wybieranie ładowaczem chwytakowym, który nie dość, że pozostawia dużą powierzchnię, to jeszcze dodatkowo wzrusza ścianę ułatwiając w ten sposób przedostawanie się w głąb silosu powietrza i niepożądanych organizmów. Powoduje to zagrzewanie się kiszonki i powstawanie pleśni.


Sucha masa – jest podstawowym kryterium wyznaczenia terminu koszenia kiszonkowych odmian kukurydzy. Kukurydzę należy kosić, gdy cała roślina zawiera 30 – 35% s.m.
  • Sucha masa – jest podstawowym kryterium wyznaczenia terminu koszenia kiszonkowych odmian kukurydzy. Kukurydzę należy kosić, gdy cała roślina zawiera 30 – 35% s.m.

Gęstość (ubicie) – optymalną wartością jest co najmniej 220 kg s.m./m3, co odpowiada 670 kg zielonki/m3
  • Gęstość (ubicie) – optymalną wartością jest co najmniej 220 kg s.m./m3, co odpowiada 670 kg zielonki/m3

pH – pomiar wykonuje się za pomocą papierka lakmusowego, optymalne pH kiszonki wynosi poniżej 4
  • pH – pomiar wykonuje się za pomocą papierka lakmusowego, optymalne pH kiszonki wynosi poniżej 4
Temperatura czoła silosu – mierzona jest w 5 punktach. Różnica między punktami pomiaru nie powinna przekraczać 10oC
  • Temperatura czoła silosu – mierzona jest w 5 punktach. Różnica między punktami pomiaru nie powinna przekraczać 10oC
Struktura rozdrobnienia roślin – oceniana za pomocą sit paszowych (zestaw 3 sit i taca
  • Struktura rozdrobnienia roślin – oceniana za pomocą sit paszowych (zestaw 3 sit i taca)
Rozdrobnienie ziarniaków – w dobrze sporządzonej kiszonce nie powinno być całych ziarniaków
  • Rozdrobnienie ziarniaków – w dobrze sporządzonej kiszonce nie powinno być całych ziarniaków
Ekspert kiszonkowy Limagrain jest źródłem wielu informacji na temat jakości zbioru kukurydzy i jakości wykonania silosu. Pomagamy wyeliminować problemy w silosie i poprawić jakość produkowanej w gospodarstwie kiszonki. W połączeniu z najstrawniejszą genetyką odmian kukurydzy kiszonkowej doradzamy jak zwiększyć wartość pokarmową paszy objętościowej, czyli finalnie zwiększyć dochodowość produkcji mleka, również poprzez ograniczenie strat w silosach związanych z procesem zakiszania.

Specjaliści Limagrain Polska doradzają hodowcom bydła mlecznego jak wykorzystać pełny potencjał genetyczny odmian kukurydzy LG Animal Nutrition, wspomagając ich dodatkowymi usługami. Są wśród nich:
  • przenośne laboratorium NIRS „LG LAB” do jakościowej analizy paszy
  • ekspert kiszonkowy, czyli pełna diagnostyka jakości kukurydzy w silosie (pH, struktura, gęstość ubicia, temperatura i stopień rozdrobnienia ziarna)
  • monitoring zawartości suchej masy, czyli pomoc w określeniu właściwego terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę.
Zapraszamy producentów mleka do współpracy w ramach „Eksperta kiszonkowego” – kontakt na www.lgseeds.pl
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Dlaczego warto alkalizować pasze dla krów?

Odpowiednio wysokie pH kiszonki z ziarna zbóż, zdrowszy, bo mniej  zakwaszony TMR, większa zawartość białka w paszy, lepsza strawność  skrobi, wzrost wydajności nawet  o 1,5–3 litry mleka dziennie od krowy, poprawa zawartości tłuszczu i białka w mleku – czy takie profity z żywieniowego punktu widzenia możliwe są do osiągnięcia? Okazuje się, że jak najbardziej, a przynieść je może alkalizacja ziarna lub śruty.

czytaj więcej

Zakiszanie wysłodków – w silosie, rękawie, a może w balotach?

Prasowane wysłodki buraczane często po kiszonce z kukurydzy i sianokiszonce są trzecią paszą objętościową stosowaną w żywieniu krów mlecznych. Pomimo że jest to pasza odpadowa z cukrowni, to wyróżnia się smakowitością i stosunkowo dużą koncentracją energii.

czytaj więcej

W uprawie kukurydzy liczy się jakość, a nie tylko ilość

Wielu rolników ma mętlik w głowie szukając odpowiedniej odmiany kukurydzy. Czym kierować się przy doborze odmian, czy podstawowym kryterium jest zielona masa, kukurydza musi być wysoka i zasłaniać ciągnik!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)