Dlaczego warto alkalizować pasze dla krów?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Dlaczego warto alkalizować pasze dla krów?

20.02.2020

Odpowiednio wysokie pH kiszonki z ziarna zbóż, zdrowszy, bo mniej  zakwaszony TMR, większa zawartość białka w paszy, lepsza strawność  skrobi, wzrost wydajności nawet  o 1,5–3 litry mleka dziennie od krowy, poprawa zawartości tłuszczu i białka w mleku – czy takie profity z żywieniowego punktu widzenia możliwe są do osiągnięcia? Okazuje się, że jak najbardziej, a przynieść je może alkalizacja ziarna lub śruty.

Z artykułu dowiesz się

  • Dlaczego alkalizacja paszy jest dobra dla krów?
  • Jak alkalizuje się pasze?
  • Dlaczego proces alkalizacja ziarna jest opłacalny

Co daje alkalizacja paszy?

Rosnąca wydajność mlecznych stad sprawia, że hodowcy skarmiają coraz większe ilości energetycznych pasz treściwych. Zbyt duże ilości skrobi w dawce pokarmowej mogą powodować obniżenie pH treści żwacza poniżej 6.0. Nadmierny i przedłużający się wzrost kwasowości, połączony z nieodpowiednim buforowaniem treści żwacza, prowadzi do kwasicy – najczęstszej choroby metabolicznej wysokowydajnych stad.

r e k l a m a
Jednym ze sposobów zapobiegających tym problemom, a jednocześnie przynoszącym dodatkowe, jakże wymierne dla hodowcy korzyści, jest alkalizacja ziarna zbóż, wykonywana na etapie przygotowania i konserwacji paszy. Proces ten – od lat powszechnie stosowany w Europie – coraz bardziej doceniany jest również w naszym kraju, a jedną z firm, która taką usługę wykonuje, jest Agripak ze Agripak, która tylko w ubiegłym roku na terenie Czech wykonała usługi alkalizacji 2500 ton ziarna z użyciem preparatu XL Grain.

Jak alkalizuje się pasze?

O opinię i doświadczenia związane z alkalizacją pasz zapytaliśmy inż. Miroslava Sikorę – doradcę żywieniowego z Czech, który pod żywieniową opieką ma około 10 tys. krów mlecznych, utrzymywanych na fermach liczących od 300 do 800 mlecznic.

Przez ostatnich 20 lat najpowszechniejszą metodą alkalizacji było amoniakowanie pasz objętościowych, jednak moim zdaniem nie był to do końca skuteczny proces, ze względu na różną wilgotność zakiszanego materiału. Innowacyjnym i zdecydowanie skuteczniejszym sposobem jest alkalizowanie rozdrobnionych ziaren zbóż. Hodowcy w Czechach i na Słowacji przekonali się do inwestycji w proces alkalizacji ziarna, czego najlepszym dowodem jest zużycie (w ubiegłym roku) 120–140 ton preparatu XL Grain będącego kombinacją różnorodnych enzymów i amoniaku. Dlaczego? Otóż, musimy pamiętać, że wysokowydajna krowa może zjeść 55–60 kg paszy dziennie. Wraz z nią zwierzę pobiera aż 2–2,5 kg różnorodnych kwasów, które stanowią potencjalne źródło problemów metabolicznych i ich konsekwencji – tłumaczy inż. Sikora. – W żywieniu bydła mlecznego zawartość skrobi w dawce nie powinna przekraczać 24–25%. XL Grain podwyższa białko o 5,5%. W swojej pracy żywieniowej zalecam zatem hodowcom stosowanie ok. 3 kg zalkalizowanego, sprasowanego ziarna na krowę, co oznacza, że dostarczam aż 30% skrobi w dawce, i to bez ryzyka pojawienia się kwasic. Obserwujemy, że krowy są spokojne, nie są zakwaszane, a więc proces trawienia przebiega jak najbardziej prawidłowo, o czym świadczy m.in. suchy kał.


  • Alkalizację preparatem XL Grain możemy wykonać nie tylko podczas żniw. Do alkalizacji bezpośrednio przed skarmianiem paszy służy preparat Rumix3
 Konserwacja ziarna z użyciem środka do alkalizacji powoduje wzrost pH konserwowanej paszy do 8,5–9,2
  • Konserwacja ziarna z użyciem środka do alkalizacji powoduje wzrost pH
    konserwowanej paszy do 8,5–9,2

Czy alkalizacja ziarna się opłaca?

Specjalista zapytany o korzyści, jakie przynosi hodowcom inwestycja w alkalizację ziarna, jako najważniejsze wymienił: wzrost pH do 8,5, a nawet do 9,2; wzrost zawartości białka w paszy o ok. 5,5% oraz lepszą strawność skrobi na skutek działania amoniaku. Zysk, jaki osiągniemy tylko z tytułu wzrostu zawartości białka w paszy, rekompensuje koszty poniesione na proces alkalizacji.

Wzrost ilości białka skarmionego w paszy oznacza, że za każdy zadany krowie kilogram tak zakonserwowanego zboża możemy obniżyć zawartość śruty rzepakowej o 0,2 kg albo o 0,14 kg śruty sojowej. Łatwo obliczyć, ile możemy zaoszczędzić na najdroższych komponentach dawki pokarmowej. Cena zakupu śruty rzepakowej czy też sojowej jest znacznie wyższa niż cena usługi konserwacji z preparatem XL Grain – przekonywał Miroslav Sikora.

W Polsce są już pierwsi hodowcy, którzy zdecydowali się na alkalizację prepartem XL Grain. W jednym z gospodarstw (z okolic Łowicza), w którym utrzymywanych jest 300 krów dojnych, podczas żniw 2019 roku alkalizacji poddano mokre ziarno kukurydzy, zebrane wprost z pola. Ziarno zostało zmielone przy użyciu śrutownika Geringhoff i prasą silosującą załadowane w foliowe rękawy. Podczas magazynowania dodano preparat alkalizacyjny. Po okresie alkalizacji wykonana została podstawowa analiza paszy. I cóż się okazało? Jej wilgotność wynosiła 28%, zawartość białka w suchej masie wyniosła 13,5–14% (przy standardowej zawartości 8–9%), natomiast pH tak zakonserwowanego materiału wyniosło 9,2.


Alkalizacja ziarna lub śruty powoduje m.in. wzrost pH do 8,5, a nawet do 9,2 oraz wzrost zawartości białka w paszy o ok. 5,5%
  • Alkalizacja ziarna lub śruty powoduje m.in. wzrost pH do 8,5, a nawet do 9,2 oraz wzrost zawartości białka w paszy o ok. 5,5%
Zapewne nasuwa się pytanie, jakie są koszty takiego działania i czy to się opłaca. W podanym gospodarstwie alkalizacji poddano 300 ton ziarna kukurydzy. Usługa ześrutowania, zmagazynowania w rękawach z użyciem zakiszacza chemicznego kosztowałaby 70 zł/tonę, czyli 21 tys. zł netto. Hodowca zdecydował się na alkalizację pasz środkiem XL Grain, a koszt takiej usługi wynosi 185 zł/tonę, czyli całkowity koszt usługi wyniósł 55 tys. zł. Zainwestowano więc o 34 tys. zł więcej. Co za tę kwotę zyskał hodowca? Tylko z powodu wzrostu zawartości białka w paszy ograniczył zużycie – jak oszacował – łącznie o około 42 ton śruty sojowej rocznie. 1 tona śruty to koszt około 1600 zł, na którą musiałby wydać ok. 67 tys. zł Po odliczeniu zwiększonych o 34 tys. zł kosztów usługi alkalizacji – zysk hodowcy wyniósł 33 tys. zł. Do tego dochodzi jeszcze zysk niewymierny w postaci: wzrostu zawartości białka i tłuszczu w mleku, poprawy zdrowotności krów poprzez całkowitą eliminację kwasic w stadzie, a tym samym poprawę zdrowotności racic oraz lepsze wskaźniki rozrodu.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak wybrać najlepsze mieszańce kukurydzy do uprawy na kiszonkę?

Od kilku lat tworzone są Listy Odmian Zalecanych kukurydzy na kiszonkę i na ziarno. Takie rekomendacje przedstawimy w nr. 11 i 12 „Tygodnika Poradnika Rolniczego”. Dziś przypomnimy kilka ważnych kryteriów wyboru mieszańców kukurydzy do uprawy na kiszonkę. Zdecydowanie kluczowa w tym względzie w ostatnich dwóch latach była cecha tolerancji na suszę i wczesność odmian.

czytaj więcej

Kiszonka z kukurydzy – na co należy zwrócić uwagę?

Kukurydza jest najważniejszą rośliną pastewną w naszej strefie klimatycznej. Jest podstawową paszą objętościową i energetyczną w żywieniu bydła.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)