Zakiszanie wysłodków – w silosie, rękawie, a może w balotach?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Zakiszanie wysłodków – w silosie, rękawie, a może w balotach?

14.02.2020

Prasowane wysłodki buraczane często po kiszonce z kukurydzy i sianokiszonce są trzecią paszą objętościową stosowaną w żywieniu krów mlecznych. Pomimo że jest to pasza odpadowa z cukrowni, to wyróżnia się smakowitością i stosunkowo dużą koncentracją energii.

Z artykułu dowiesz się

  • Co zawierają wysłodki buraczane?
  • Jak zakiszać wysłodki buraczane, aby nie straciły swoich wartości odżywczych
  • Które metody zakiszania wysłodków są najlepsze?

Jak podawać krowom wysłodki?

Aby podawać wysłodki krowom najpierw trzeba je zakisić, do tego najlepiej nadają się wysłodki prasowane, zawierające ok. 25% suchej masy. W ich składzie przeważają węglowodany strukturalne, takie jak celuloza, hemiceluloza i pektyny. Są one bogate we włókno neutralno-detergentowe – NDF. Taki skład sprawia, że bakteryjny rozkład paszy w żwaczu przebiega powoli, dzięki czemu nie ma ryzyka wystąpienia kwasicy żwacza.

r e k l a m a

Proces zakiszania decyduje o jakości wysłodków

O jakości podawanych wysłodków decyduje ich kiszenie, trzeba to zrobić jak najszybciej, czyli w trakcie doby od dostarczenia ich do gospodarstwa, aby były jeszcze ciepłe. Ważne jest szybkie napełnienie silosu lub pryzmy i staranne ugniecenie wysłodków. W celu zapewnienia wystarczającego i równomiernego schłodzenia kiszonki, wysokość silosu (pryzmy) nie powinna być większa niż 2 m.

Należy niezwłocznie i starannie odciąć dostęp powietrza. Dobre wyniki uzyskuje się, gdy pryzma jest najpierw okryta cienką folią, tzw. streczem, a następnie grubą folią silosową odporną na promieniowanie UV. Folię silosową należy odpowiednio obciążyć, aby wyeliminować dostęp powietrza do pryzmy. Do jej obciążenia najlepiej nadaje się piasek, ziemia lub worki z piaskiem. W ostateczności można użyć opon.

Ważne jest przestrzeganie właściwego okresu zakiszania (min. 6 tygodni) w celu zapewnienia niezbędnego schłodzenia kiszonki. Należy także zabezpieczyć właściwy posuw w wybieraniu kiszonki (0,2 m/dzień w okresie zimy i 0,4 m/dzień latem). Zatem szerokość pryzmy czy też silosu musi być dostosowana do wielkości stada.

Zakiszanie w rękawie wysłodków buraczanych

Zakiszanie w rękawie, choć kosztowne, minimalizuje straty energii i suchej masy poprzez bardzo szybkie odcięcie dostępu powietrza do zakiszanej masy i równomierne ugniecenie, zmniejsza także ryzyko wtórnej fermentacji dzięki małej powierzchni wybierania. W tej technologii świeże wysłodki prasowane wtłaczane są do rękawa foliowego przy pomocy specjalistycznej prasy. Średnica rękawa decyduje o posuwie w wybieraniu kiszonki: przy średnicy 1,90 m na długości 1m. składowane są ok. 2,0 t wysłodków prasowanych, natomiast przy średnicy 3,0 m ok. 5 t wysłodków.

Jak zakiszać wysłodki w balotach?

Zakiszanie wysłodków prasowanych możliwe jest także w okrągłych balotach, które stanowią najmniejszą formę opakowania. Baloty z wysłodkami ważą ok. 1,2 t i są odpowiednie przede wszystkim dla gospodarstw z małym pogłowiem. Są łatwe w składowaniu i w obsłudze. W przeciwieństwie do rękawów foliowych, w balotach stopień sprasowania kiszonki jest większy. Oprócz tego, wysłodki prasowane w balotach schładzają się szybciej. Przy zakiszeniu w silosach lub w rękawach foliowych, kiszonkę z wysłodków prasowanych można skarmiać najwcześniej po 6 tygodniach, natomiast w przypadku balotów ich otwarcie jest możliwe już po ok. 2 tygodniach. Niestety, to również nie jest tania metoda.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcie: Archiwum

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czy żyto hybrydowe może zastąpić kukurydzę w żywieniu krów?

Ziarno kukurydzy to jeden z podstawowych i drogich komponentów mieszanki treściwej dla wysokowydajnych krów. Dodatkowo, powtarzające się susze i związane z nią coraz niższe plony nie rokują, by ceny kukurydzianego ziarna malały. Czy wobec tego istnieje jakaś alternatywa? Owszem. Coraz większe nadzieje wiąże się obecnie z hybrydowymi odmianami żyta.

czytaj więcej

Jak wybrać najlepsze mieszańce kukurydzy do uprawy na kiszonkę?

Od kilku lat tworzone są Listy Odmian Zalecanych kukurydzy na kiszonkę i na ziarno. Takie rekomendacje przedstawimy w nr. 11 i 12 „Tygodnika Poradnika Rolniczego”. Dziś przypomnimy kilka ważnych kryteriów wyboru mieszańców kukurydzy do uprawy na kiszonkę. Zdecydowanie kluczowa w tym względzie w ostatnich dwóch latach była cecha tolerancji na suszę i wczesność odmian.

czytaj więcej

Kiszonka z kukurydzy – na co należy zwrócić uwagę?

Kukurydza jest najważniejszą rośliną pastewną w naszej strefie klimatycznej. Jest podstawową paszą objętościową i energetyczną w żywieniu bydła.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)