Jaki powinien być udział paszy teściwej w dawce pokarmowej?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jaki powinien być udział paszy teściwej w dawce pokarmowej?

27.11.2019

W niemieckim projekcie OptiKuh – poszukującym optymalizacji w hodowli krów mlecznych - sprawdzano na drodze doświadczeń, nowe strategie żywieniowe przy różnych udziałach paszy treściwej i  pasz objętościowych.

Żywienie to zdecydowanie jeden z największych kosztów w produkcji mleka. Pochłania ono często ponad 60% kosztów bezpośrednich, a w odniesieniu do kosztu całkowitego stanowi wciąż 45%. Ponieważ koszty pasz stanowią największą ich część, mogą również znacząco wpłynąć na rentowność produkcji mleka. Przez żywienie można zatem sporo zaoszczędzić. Jednak cena zakupionej paszy ma tylko niewielki wpływ na rzeczywisty koszt żywienia. To co o nim decyduje, to jak największa ilość uzyskanego mleka przy możliwie najniższym udziale paszy treściwej. Chroni to nie tylko naszą kieszeń, ale również jest korzystne dla zdrowia krów. W związku z tym nasuwa się pytanie, jaki jest optymalny udział paszy treściwej w naszym gospodarstwie? Wiadomo, że:
  • niedobór  pasz objętościowych bogatych we włókno prowadzi do spadku pH w żwaczu (ryzyko kwasicy)
  • zbyt bogata struktura dawki prowadzi do spadku w pobraniu suchej masy
  • przy dużym udziale paszy treściwej, kiszonki słabej jakości nie mogą zostać skompensowane
  • w trakcie laktacji można zastąpić paszę treściwą przez wysokowartościową paszę objętościową.
W ramach projektu OptiKuh w czasie dwóch lat badano działanie różnych strategii żywieniowych w wielu stacjach doświadczalnych.

Doświadczenie żywieniowe w Riswick – północna Nadrenia-Westfalia

Doświadczenie przeprowadzono w rolniczym centrum eksperymentalnym i edukacyjnym Haus Riswick w północnej Nadrenii Westfalii, na 48 wieloródkach rasy holsztyńskiej. W ramach doświadczenia zadawano im paszę objętościową, o dwóch różnych zawartościach energetycznych: 6,1 MJ NEL oraz 6,5 MJ. Równocześnie krowom przydzielono dwa różne udziały paszy treściwej: 150 g i 250 g/kg ECM. Zadawany TMR zawierał około 2/3 kiszonki z kukurydzy, 1/3 kiszonki z traw oraz 1,8 kg śruty rzepakowej. Zmniejszenie energii w dawce do 6,1 MJ NEL uzyskano poprzez rozcieńczenie 1,5 kg słomy na krowę dziennie. Pasza treściwa była zadawana w stacjach paszowych według określonych krzywych paszy treściwej do 29. i 45. tygodnia laktacji.

r e k l a m a
Wyniki były następujące:
  • W zależności od jakości paszy objętościowej oraz ilości paszy treściwej, roczna wydajność wahała się pomiędzy 7700 kg do 9200 kg mleka (ECM) na krowę.
  • Poprzez zastosowanie dodatkowej paszy treściwej zwiększyło się całkowite dzienne spożycie suchej masy na krowę. Jednakże krowy z tych dwóch grup, które otrzymywały dodatek 250 g paszy treściwej spożywały mniej TMR-u.
  • Wszystkie krowy, niezależnie od wartości energetycznej TMR-u oraz ilości paszy treściwej, uzyskały po czterech tygodniach dodatni bilans energetyczny.
  • Pasza treściwa zwiększyła ilość mleka, ale wyparła energię z paszy objętościowej. Po przedłożeniu dawki o zmniejszonej energii (6,1 MJ NEL), na dodatkowy kilogram paszy treściwej uzyskiwano tylko 0,4 kg mleka (ECM) więcej. Przy dawce z wyższą zawartością energetyczną (6,5 MJ NEL) było to również tylko 0,5 kg mleka (ECM).
Można zatem stwierdzić, że jakość paszy objętościowej ma większe znaczenie niż całkowita ilość paszy treściwej.


Doświadczenie w FLI w miejscowości Brunszwik – Dolna Saksonia

Doświadczenie przeprowadzone w stacjach doświadczalnych Instytutu Friedricha Löfflera w Brunszwiku w strukturze przypominało doświadczenie z Haus Riswick. W ramach tego doświadczenia również połączono paszę objętościową o dwóch jakościach energetycznych (6,1 i 6,5 MJ NEL/kg s.m.), z dwoma różnymi udziałami paszy treściwej (150 g lub 250 g/kg). TMR składał się z kiszonki z kukurydzy oraz traw. Do rozcieńczenia energii użyto słomy pszenicy. Pasza treściwa była zadawana w automatach. W przeciwieństwie do doświadczenia z Riswick, próbki zostały pobrane od krów pięciokrotnie: (dzień -50, -14, +8, +28 i +100) i przeanalizowane pod kątem zawartości BHB i NEFA.

Wyniki doświadczenia:
  • Zgodnie z przewidywaniami, krowy z grupy 6,5 MJ NEL i 250 g paszy treściwej dawały więcej mleka. Najniższą wydajność wykazały krowy z grupy 6,1 MJ NEL i 150 g paszy treściwej. Krowy z grupy z ograniczoną ilością paszy treściwej (150 g) osiągnęły dodatni bilans energetyczny dopiero od 6 do 8 tygodni później (16 tydzień laktacji). W rezultacie doprowadziło to do spadku BCS (-0,6 vs. -0,4).
  • Natomiast ocena parametrów metabolicznych krwi oraz pomiar zawartości tłuszczu w wątrobie nie wykazały różnic pomiędzy grupami.

W każdym z trzech doświadczeń żywieniowych, krowy w laktacji otrzymywały około 150 g, albo 250 g paszy treściwej na litr mleka

  • W każdym z trzech doświadczeń żywieniowych, krowy w laktacji otrzymywały około 150 g, albo 250 g paszy treściwej na litr mleka

Doświadczenie w centrum rolniczym w Aulendorf (LAZBW) – Badenia Wirtembergia 

W zakładzie doświadczalnym w Aulendorf przez dwa lata karmiono 48 krów rasy simental 100% TMR-em. W ramach doświadczenia badano, jakie konsekwencje niesie ze sobą redukcja w paszy treściwej. Dawki skomponowane były na dwa sposoby tak, że istniały dwie grupy żywieniowe:
  1. Grupa K (kontrolna) 250 g paszy treściwej na kg ECM
  2. Grupa R (redukcja) 150 g paszy treściwej na kg ECM

Zawartość energetyczna paszy objętościowej wynosiła 6,6 MJ NEL/kg sm.
Wyniki:
W trakcie laktacji krowy z grupy kontrolnej (250 g paszy treściwej) dawały początkowo nieco więcej mleka (+ 0,7 kg w pierwszych sześciu tygodniach laktacji). Przewaga ta znikła bardzo szybko. W połowie laktacji (około 180 dnia) ilości obydwu grup się zrównały (około 29 kg mleka dziennie). W drugiej połowie laktacji krowy z grupy z obniżoną ilością paszy treściwej (grupa R) wyprzedziły krowy z grupy kontrolnej w wydajności mlecznej. Pod koniec laktacji krowy z grupy o zredukowanej dawce dawały nawet o 1,2 kg mleka więcej. W ogólnej wydajności laktacji nie stwierdzono jednakże różnic między grupami. Wynika to z porównywalnego spożycia suchej masy w wysokości 21 kg. W przeliczeniu, krowy z obydwu grup żywieniowych zmieniały 1 kg suchej masy w 1,3 kg mleka (ECM).

Zaopatrywanie krów w dawkę 250 g paszy treściwej na kg mleka spowodowało jednak szybsze osiągnięcie dodatniego bilansu energetycznego u krów w początkowej fazie laktacji. Dochodziło do tego średnio już w jej 37. dniu, podczas gdy krowy z grupy z ograniczoną dawką (150 g) miały niedobory w energii o 38 dni dłużej. Krowy z tej grupy wyszły z bilansu ujemnego dopiero w 75. dniu. Miało to też swoje odzwierciedlenie w przebiegu zmian na skali BCS. Krowy z grupy kontrolnej utraciły 0,36 punktu, a krowy z grupy z ograniczoną energią 0,47. Jednakże w dwóch grupach utrata była niewielka.

Wniosek:
Nie zaobserwowano różnic w wydajności. Krowy kompensowały niższe spożycie paszy treściwej zwiększonym przyjmowaniem paszy objętościowej. Na początku laktacji krowy z grupy z restrykcyjną dawką musiały zmobilizować więcej rezerw organizmu, jednakże w sposób ograniczony i nieszkodliwy dla zdrowia. Generalnie rzecz biorąc w przebiegu całej laktacji oraz okresu zasuszenia wykazano wyrównany bilans energetyczny.


Czym jest projekt OptuKuh?

Piętnastu partnerów projektu OptiKuh szukało wspólnie odpowiedzi na pytania: jak znaleźć rozwiązania w zakresie poprawy produkcji mlecznej, zdrowia i dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu oraz zwiększenia rentowności.
  • Jak powinna być skomponowana dawka dla krów mlecznych, by w pełni okryła ich zapotrzebowanie  na produkcję mleka oraz zapewniła dobre zdrowie?
  • Jak hodować krowy z dobrym zdrowiem i dobrą przemianą materii?
  • Jak zredukować obciążające środowisko emisje metanu?
W celu poszukiwania odpowiedzi na powyższe pytania, prowadzono badania w dwunastu gospodarstwach doświadczalnych (między innymi doświadczenia żywieniowe dotyczące udziału paszy treściwej i paszy objętościowej).  Do tej pory zgenotypowano około 1100 krów. Celem tego jest połączenie pożądanych cech, takich jak dobra stabilność metaboliczna czy wysokie spożycie paszy, z informacjami dziedzicznymi, aby umożliwić rozmnażanie tych pożądanych cech.

Gregor Veauthier
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kontrola żywienia krów: czym jest dawka strawiona?

Żywienie krów, szczególnie tych wysoko wydajnych nie jest sprawą prostą, gdyż specyfika trawienia przeżuwaczy sprawia, że nie od razu wiadomo, jak będzie wykorzystana pasza, którą podajemy krowom. We wcześniejszym artykule została omówiona kontrola najważniejszej dla hodowcy dawki wykorzystanej, która decyduje o tym jaka będzie wydajność, zdrowotność, płodność i kondycja krów, a także opłacalność produkcji mleka.

czytaj więcej

Czym jest dawka pobrana i jak ją kontrolować?

Krowy wysoko wydajne muszą zjadać jak najwięcej wysokiej jakości paszy. Zbyt małe pobranie paszy będzie prowadziło nie tylko do spadku wydajności i gorszej płodności, ale będzie też przyczyną wielu chorób takich jak ketoza, zaleganie, zatrzymanie łożyska, czy przemieszczenie trawieńca. Dlatego tak ważna jest kontrola dawki pobranej.

czytaj więcej

Kontrola żywienia krów: czym jest dawka wykorzystana?

Żywienie krów, szczególnie wysokowydajnych nie jest sprawą prostą. Specyfika trawienia przeżuwaczy sprawia, że nie od razu wiadomo, jak będzie wykorzystana pasza, którą podajemy krowom. Ułożenie dawki jest tylko wstępem do żywienia. Teoretyczne wyliczenia nie zawsze potwierdzają się w praktyce. Dużo ważniejsza jest kontrola dawki w oborze. Nieodzowna jest tu duża wiedza i doświadczenie, stąd kompetentni doradcy żywieniowi są potrzebni w każdej oborze.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)