r e k l a m a
Partnerzy portalu
Jak przeciwdziałać zagrzewaniu się paszy?
14.10.2019
Żadna krowa nie lubi jeść zagrzanego TMR-u. Pachnie nieprzyjemnie i obciąża metabolizm. Co zatem prowadzi do częstego zagrzewania się świeżo wymieszanej paszy już w kilka godzin od zadania podczas ciepłej i wilgotnej pogody, pomimo, że w silosie kiszonka była jeszcze chłodna?
W wysokiej temperaturze drożdże zaczynają wykorzystywać cukry
Powodem tego są drożdże znajdujące się w kiszonkach, które po zmieszaniu dawki z innymi wysokoenergetycznymi komponentami TMR-u zostają nagle zaopatrzone w dużą ilość skrobi oraz cukrów. W połączeniu z wysokimi temperaturami i tlenem wprowadzonym do paszy podczas mieszania, tworzą się idealne warunki wzrostu. Drożdże zaczynają się błyskawicznie rozmnażać, a efektem ubocznym ich aktywności metabolicznej jest niepożądane w paszy ciepło.
Jakie są możliwości przeciwdziałania?
Procesowi temu należy przeciwdziałać. Wdrożenie środków zapobiegawczych wymaga większych nakładów pracy niż zwykle, a dodatki zapobiegające wtórnemu zagrzewaniu kosztują. Z drugiej jednak strony mamy straty składników odżywczych w dawce oraz straty w wydajności spowodowane zmniejszonym pobieraniem paszy przez krowy oraz większą ilość niedojadów.
r e k l a m a
Konsultanci ds. żywienia określają następujące działania jako skuteczne:
- Na początku sezonu letniego przeprowadzić gruntowne czyszczenie stołu paszowego (zastosowanie myjki wysokociśnieniowej, ewentualne odnowienie powierzchni).
- Czyszczenie stołu paszowego przynajmniej raz dziennie – usunięcie wszystkich resztek ze stołu przed wyładowaniem świeżej porcji.
- Nie używać niedojadów dla innych grup zwierząt.
- Zadawanie świeżych porcji dwa razy dziennie, zamiast tylko raz dziennie.
- Jeśli świeża pasza zadawana jest tylko raz dziennie, to najlepiej w godzinach wieczornych.
- Nie dodawać do wozu paszowego kiszonek, które zagrzały się wtórnie już w silosie. W przypadku zagrzewania kiszonki w silosie podjąć odpowiednie środki zaradcze: odkrywanie tylko na potrzeby dziennego użytku, zwiększyć objętość wybieranej masy, jeśli to konieczne spryskać powierzchnie cięcia rozcieńczonym kwasem propionowym lub sorbinowym.
- Zastosować dodatki (niekorozyjne kwasy w granulacie lub w płynie) do TMR-u, aby opóźnić proces wtórnego zagrzewania. Przy tym upewnić się, czy rzeczywiście działają one na drożdże (patrz opis produktu, jednoznaczna identyfikacja przeciwko podgrzewaniu mieszanek paszowych).
- Należy zastosować zalecaną dawkę i trzymać się odpowiednich instrukcji (dotyczących pracy oraz dobrostanu zwierząt). Aby zwiększyć dokładność dozowania produktów płynnych, w niektórych przypadkach zalecane jest rozcieńczenie produktu wodą.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a