Monika Mrozowska stawia na olej rzepakowy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Monika Mrozowska stawia na olej rzepakowy

23.02.2022autor: Paulina Janusz-Twardowska

Olej rzepakowy podbija kuchnie polskich gwiazd! Monika Mrozowska wyjaśnia, dlaczego korzysta z oleju rzepakowego i zdradza nam swój przepis na chlebek z udziałem oleju.

- Nie będzie w tym ani odrobiny przesady, jeśli powiem, że ja ten olej wykorzystuję dosłownie do wszystkiego. Dlaczego? Bo w postaci rafinowanej ma on tak delikatny smak, że z powodzeniem można go używać i do słodkich i do wytrawnych dań, a tłoczony na zimno jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek i sosów – mówi Monika Mrozowska, popularna aktorka i propagatorka zdrowego stylu życia i odżywiania się.

Olej rzepakowy nie dominuje smakiem, a dobrze podkreśla walory posiłku. Zawiera cenne dla organizmu składniki, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (kwas omega-6) oraz linolenowy (kwas omega-3). Oba kwasy pozytywnie wpływają na nerki, serce, właściwie cały układ krwionośny, czy na stan skóry. Warto podkreślić, że olej rzepakowy zawiera najodpowiedniejszy stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3, czyli 2: 1, dlatego nasza codzienna dieta powinna być bogata w ten składnik. Zawiera najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych ze wszystkim olejów roślinnych, a ponadto całą masę witamin, m.in. prowitaminę A, której zawiera najwięcej ze wszystkich olejów roślinnych, a jest ona odpowiedzialna za dobry wzrok oraz kondycję skóry, a także wspomaga nasz system immunologiczny, witaminę E nazywaną witaminą młodości, bo niweluje wolne rodniki, witaminę K, która odpowiada za krzepnięcie krwi.

r e k l a m a

- Dlatego powinniśmy dbać, by olej rzepakowy zawsze był w naszym domu! – podkreśla celebrytka - Cieszy mnie, że nasze polskie złoto w płynie znowu wraca do łask i jest często wykorzystywane do gotowania, pieczenia czy smażenia. Moimi ulubionym przepisami z wykorzystaniem tego tłuszczu są z jednej strony tak banalnie proste dania, jak pieczone, obtoczone w oleju i soli himalajskiej talarki ziemniaków, które moje dzieci nazywają domowymi chipsami, a z drugiej lubię dodawać rafinowany olej rzepakowy do ciast, bo idealnie je nawilża, nie zmieniając smaku – dodaje.

Jednym z takich wypieków jest chlebek bananowy:

Przepis na chlebek bananowy według Moniki Mrozowskiej

Chlebek 2 formy 22cmx 10 cm

  • 3  jaja
  • 150 cukru trzcinowego
  • 120 ml oleju rzepakowwego
  • 5 średnich bananów
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki płaskie kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżezcki sody
  • 30 g nerkowców
  • 90g mlecznej czekolady

Banany obieramy ugniatamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 170 st góra dół. Jaja ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dorzucamy banany, olej i miksujemy. Mąkę, kakao, sodę, proszek i sól przesiewamy do miski i mieszamy.

Nerkowce i czekoladę szatkujemy, do masy z jajek dosypujemy suche składniki i mieszamy szpatułką, następnie dorzucamy orzechy i czekoladę.

Foremki wykładamy papierem, wlewamy po równo ciasto do foremek układamy na górze po połówce banan w każdej foremce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok godzinie ( sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche w środku po godzinie).

Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych


autor Paulina Janusz-Twardowska

Paulina Janusz-Twardowska

<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kamila z “Rolnik szuka żony” trzyma w sekrecie nowego partnera?

Obchodzony niedawno dzień świętego Walentego, zwany popularnie walentynkami, skłaniał do okazywania uczuć najbliższym osobom. Serdeczne życzenia złożyła swoim fanom także Kamila, a komentarz, który zostawiła pod swoim postem, zaintrygował jej fanów. Czyżby wreszcie odnalazła drugą połówkę?

czytaj więcej

Nawożenie startowe azotem rzepaku i zbóż ozimych - termin i dawka

Przypominamy, nic się nie zmieniło w przepisach i nawożenie startowe azotem rzepaku i zbóż ozimych można będzie wykonać od 1 marca. Czas pokaże, czy wegetacja ruszy wcześniej jak dwa lata temu, czy spóźni się jak w ub.r.

czytaj więcej
Zdrowie

Olej rzepakowy – nie tylko do smażenia!

Mięsa, ryby, naleśniki – te wszystkie potrawy smażymy na popularnym oleju rzepakowym. Ale olej ten ma znacznie więcej zastosowań w kuchni. Sprawdź, jak możesz wykorzystać rzepakowy i dlaczego w kuchni warto postawić na ten olej.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)